credius.ro

IMM-urile primesc sprijinul FNGCIMM si Camerei de Comert pentru absorbtia fondurilor structurale

18 iunie 2008

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a semnat un protocol de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prin care cele doua parti se angajeaza sa contribuie la imbunatatirea mediului de afaceri prin informarea si facilitarea accesului intreprinzatorilor la credite si la fondurile structurale, utilizand garantia FNGCIMM.  “Vrem sa sporim capabilitatea IMM-urilor de a absorbi fondurile structurale. Intreprinzatorii au nevoie de acces la informatiile necesare dezvoltarii mediului de afaceri, iar de multe ori acestea sunt obtinute pe cale informala si nu dispun de toate datele. De aceea ne-am propus ca colaboram cu CCIB pentru a le pune la dispozitie intreprinzatorilor  informatiile si datele complete, in vederea obtinerii unor elemente pragmatice”, a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel Sramet.   

Potrivit lui, ambele institutii vor avea de castigat in baza acestui parteneriat, avand astfel un suport puternic prin care se vor transmite informatii din si in mediul de afeceri. “CCIB poate suplimenta lipsa prezentei  FNGCIMM in mediul de afaceri, avand expertiza necesara prin serviciul de consultanta calificat, are posibilitatea sa acorde mediului de afaceri informatiile necesare dezvoltarii lui. Sa ajungem la destinatar cu toate detaliile produselor noastre de garantare inca este o provocare. In acest sens CCIB reprezinta unul dintre putinele locuri in care oamenii de afaceri, corporatiile si IMM-urile vin sa se informeze, sa isi promoveze afacerea sau sa isi faca cunoscute doleantele si astfel pot afla despre facilitatea oferita de noi”, a mentionat Saramet.  

De asemenea, Camera de Comert si-a propus sa foloseasca toate mijloacele de care dispune, pentru a informa intreprinzatorii privind accesul la credite si avantajul de a avea garantia asigurata, a aratat  CCIB, Ion Pargaru. ”Semnarea acestui protocol deschide posibilitatea de a aborda in mod concret si problema spinoasa a asistentei financiare pentru IMM-uri. Parteneriatul nostru include folosirea tuturor mijloacelor de care dispune CCIB, respectiv a publicatiilor on line Afacerea si Eu-Ro jurnal, editate de CCIB, cat si site-ului Camerei, pentru informarea intreprinzatorilor asupra posibilitatii de accesare a creditelor, ceea ce inseamna de fapt institutionalizarea unei colaborari care functiona deja”, a declarat Pargaru.

El a mai precizat ca  in acest proces va fi antrenat si Biroul de Asistenta a Sococietatilor Comerciale, alaturi de centrele de asistenta a intreprinzatorilor, astfel incat informatiile sa ajunga in timp real la potentialii beneficiari ai creditelor bancare, si, nu in ultimul rand la beneficiarii proiectelor finantate de fonduri europene post aderare. “Vrem sa dam un impuls intreprinzatorilor ca sa acceseze fondurile necesare demararii unor proiecte si sa sprijinim crearea si dezvoltarea economiei nationale in contextul actual al globalizarii”, a mai metionat presedintele CCIB.

“Sprijinind accesul la finantare al IMM-urilor venim in sustinerea politicii bancii centrale, care a facut publica in repetate randuri ingrijorarea cu privire la ritmul de crestere al creditarii sectorului privat, ca principal generator de presiuni inflationiste. Creditele pe care le facilitam prin difuzarea de informatii credibile si rapide, nu vor contribui la alimentarea in exces a cererii pentru consum, ci vor fi indreptare catre retehnologizarea industriei noastre, incadrandu-se in eforturile generale ale firmelor de achizitiona  noi tehnologii. Numai asa poate creste productivitatea muncii, implicit competitivitatea produselor si serviciilor, si nu in ultimul rand, se poate asigura crsterea salariilor cat mai aproape de standardele europene pe baze sanatoase. Avem premise bune privind apetitul intreprinzatorilor romani pentru alinierea la standardele internationale, avand in vedere faptul ca in primul trimestru s-a observat o imbunatatire a ratei investitiilor, care a depasit 24%, nivel foarte ridicat pentru acest interval al anului. Asistam la o revigorare a investitiilor in sectorul industrial, iar oficialii estimeaza ca rata investiriilor va depasi 33%”, a mai precizat presedintele CCIB.  

FNGCIMM acorda garantii pentru cofinantarea proiectelor demarate in baza absorbtiei fondurilor europene. Pentru IMM utilizarea garantiei FNGCIMM in completarea garantiilor proprii conduce la cresterea flexibilitatii finantarilor solicitate bancilor si la reducerea costurilor aditionale creditului. Pana in prezent compania a incheiat conventii de lucru  cu 21 de banci comerciale din Romania, de la care  intreprinzatorii pot aaccesa credite. FNGCIMM are un capital social de 90 milioane euro, iar valoarea fondurilor destinate garantiilor este de 250 milioane euro. Numarul total de garantii acordate de FNGCIMM a depasit la sfarsitul anului 2007 cifra de 4.000,dublandu-se fata de anul precedent. Valoarea totala a garantiilor acordate a fost de aproximativ 1,2 miliarde lei, pentru credite in valoare de peste 2,3 miliarde lei. La finele anului trecut in portofoliul companiei erau in vigoare 2.367 de garantii a caror limita maxima era de aproximativ 721,6 milioane lei.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro