credius.ro

IFN-urile vor acces la Biroul de Credit si CRB pentru a limita neplata

24 octombrie 2008

Institutiile Financiare Nebancare (IFN) care activeaza pe piata Romaneasca sunt invitate in noiembrie la BNR pentru a discuta problema reglementarii accesului lor la informatiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB). In prezent majoritatea IFN-urilor nu au acces baza de date privind managementul riscului nici la Biroul de Credit si nici la CRB, confruntandu-se astfel cu un grad sporit a riscului de neplata a creditelor, precum si cu un numar mare de fraude.

“Lucram in prezent la proiectul de modificare a reglementarii privind accesul la informatii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) si invitam IFN-urile in cursul lunii vitoare pentru discutii pe aceasta tema", a declarat seful Serviciului Reglementare Activitati Financiare si IFN in BNR, Angela Dimonu, la conferinta nationala a Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

Potrivit presedintelui ALB, Jean Claude Boloux, IFN-urile membre ALB doresc sa aiba acces la la informatiile privind riscul pentru a preveni fraudele. In opinia domniei sale, daca IFN-urile ar avea acces la baze de date precum cele ale Biroului de Credit sau CRB, rata de default pentru creditele de consum ar mai scadea. El a mai mentionat ca ALB se confrunta cu un sir de probleme generate de unii actori care activeaza pe  piata si a cerut BNR sa supravegeze atent acest segment.” Avem nevoie de BNR si de o reglementare puternica pe aceasta piata. Supraveghere exista dar ea nu este sufiecienta. De asemenea, ALB trebuie sa  ia masuri stricte in interior, pentru a evita practicile ilegale si a preveni frauda” a adugat presedintele ALB.

Totdata, el a mentionat ca  exista o competitie neloiala pe piata IFN-urilor, pe de o parte datorita existentei celor doua registre, care impun reguli diferite, iar pe de alta parte din cauza companiilor care activeaza pe piata romaneasca in baza pasaportului european, acestea supunandu-se reglementarilor din tara de provenienta.

“Discriminarea intre Registrul General si Registrul Special nu este ceva ce a aparut pe drum. Ordonanta 28/2006 a prevazut de la inceput cele doua registre, iar BNR nu intentioneaza sa modifice aceasta structura. BNR nu are nici resursele necesare, nici motivatia si nici temeiul legal de a supraveghea toate entitatile prezente in Registrul General, iar ceea ce conteaza pentru stabilitatea financiara sunt cele 50 de entitati din Registrul Special, care cumuleaza peste 90% din volumul total al afacerilor IFN-urilor”,  a explicat Dimonu.

In ceea ce priveste  IFN-urile care activeaza in baza  pasaportului european, domnia sa a mentionat ca este vorba despre o directiva europeana, neputandu-se face schimbari in acest sens. “Acquis-ul  comunitar este acelasi pentru toate tarile membre UE, de aceea nu consider ca exista o discriminare la nivelul pietei  din Romania si nu se poate proceda de o alta maniera”, a declarat Dimonu.

La randul sau, directorul Directiei de Investigare a Fraudelor IGPR, Dan Bucur a mentionat ca desi   piata IFN-urilor este inca la inceput de drum, se observa o dinamica ridicata a infractionalitatii pe acest segment. IFN-urile sunt vulnerabile si constituie tinta unor grupari infractionale, totodata acestea constituie surse de criminalitate. In acest domeniul principala modalitate de comitere a fraudelor reprezinta falsificarea documentelor necesare. El a precizat ca incepand cu anul 2007 si pana la sfarsitul lunii martie 2008 IGPR a demarat 172 de actiuni de identificare a fraudelor la nivel local, in urma carora au intocmite 676 de dosare penale si retinute 2130 de persoane. Cele mai multe doasare au fost intocmite pentru falsuri si inselaciuni. Valoarea prejudiciilor cauzate a fost de peste  3.1 miliarde lei, dintre care au fost recuperati doar aproximativ 10.000 lei.

Participantii la conferinta au subliniat faptul ca pentru a avea rezultate in activitatea de prevenire si combatere a fraudelor este necesara o mai buna cooperare intre actorii care activeaza pe piata IFN-urilor, cat si colaborarea acestora cu autoritatile. Ei au precizat ca este importanta si crearea propriilor baze de date, chiar daca initial genereaza costuri suplimentare, ulterior acest fapt se va reflecta in reducerea numarului de fraude.

Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lui iunie 2008 erau inscrise in Registrul Special 48 de societati, care acopera peste 90% din piata, iar 270 de entitati erau inscrise in Registrul General. IFN-urile inscrise in Registrul Special gestionau active in valoare de 32,86 miliarde euro, iar valoarea creditelor acordate de acestea era de 31,14 miliarde lei. Din totalul creditelor acordate de IFN-uri pana la jumatatea lui 2008, leasingul financiar a avut cea mai mare pondere (70%), insumand 23,6 miliarde lei. Creditele de consum s-au ridicat la 2,1 miliarde lei, cele pentru investitii imobiliare - la 1,6 miliarde lei, creditele de trezorerie - la 1,2 miliarde lei, restul de 4,9 miliarde lei reprezentand alte tipuri de credite acordate de IFN-uri.

Ludmila Cucia  

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro