credius.ro

Ialomita castiga detasat campionatul rau-platnicilor pe judete

6 iunie 2008

Temerile bancilor comerciale si ale BNR cu privire la nivelul restantelor inregistrate la plata creditelor s-au inmultit anul acesta, pe fondul deprecierii leului, cresterii dobanzilor si scumpirii finantarilor. In prezent, ponderea restantelor in totalul creditelor nu inregistreaza valori care sa reprezinte un semnal de alarma, insa imaginea ar putea fi distorsionata de dinamica rapida a creditelor. Asa stau lucrurile la nivelul intregii tari, insa anumite judete se remarca la capitolul restante.

Campion al restantelor pe tara este, de departe, judetul Ialomita. Desi valoarea creditelor restante inregistrate de populatia si firmele din aceasta parte a Romaniei nu este printre cele mai mari din tara, aici se consemneaza cea mai mare ponderea a creditelor restante in creditul total. In Ialomita, imprumuturile neplatite reprezinta aproape 3,7% din creditele acordate in acest judet, conform datelor BNR pe luna aprilie 2008. Volumul imprumuturilor nerambursate este de 42 mil. lei. Aceasta valoarea este mai mica decat cele inregistrate in judete precum Bihor, unde valoarea creditelor restante este de 61 mil. lei, Dolj (44 mil. lei),Cluj (59 mil. lei) sau Timis (69 mil. lei), insa si soldul total al creditelor este cu mult peste Ialomita (de aproape 5 ori mai mare in Bihor sau de 4 ori in Dolj).

O valoarea destul de apropiata a ponderii creditelor restante – 3% - se inregistreaza si intr-un alt judet din sudul tarii, Teleorman. Aici imprumuturile restante se cifreaza la 34 mil. lei, la un volum al creditelor de putin peste 1 miliarde lei. In ambele judete se consemneaza un nivel al restantelor la credite foarte ridicat, comparativ cu un nivel scazut al creditarii. Atat Ialomita, cat si Teleorman sunt printre codasele tarii in materie de imprumuturi.

In celelalte judete, ponderea creditelor restante este mult mai apropiata de media tarii, de 0,92%. Soldul total al creditelor in Romania este de aproximativ 169 miliarde lei, in timp ce volumul creditelor restante se cifreaza la 1,5 miliarde lei. Ponderile restantelor in judete, exceptand Ialomita si Teleorman, variaza intre intre 0,38% si 1,56%. Judetul campion al rambursarii creditelor este Tulcea. Aici, la un sold al creditelor de 1,1 miliarde lei, volumul restantelor este de doar 4 mil. lei, reprezentand o pondere de sub 0,4%.

Interesant este faptul ca atat cele doua judete care stau cel mai prost la rambursarea creditelor (Ialomita si Teleorman), cat si care stau cel mai bine la acest capitol (Tulcea si Covasna), se regasesc intre ultimele 7 judetele ale tarii in materie de volum al creditarii. De cele mai multe ori, specialistii explica nivelul redus al creditarii dintr-o zona prin o activitate economica si venituri scazute. In aceste conditii, situatiile diametral opuse din cele 4 judete ar putea rezulta si dintr-o diferenta majora de educatie si disciplina in plata imprumuturilor din partea populatiei si a firmelor. De asemenea, remiterile romanilor care munesc in strainatate ar putea avea un efect foarte important asupra rambursarii creditelor.

Pe de alta parte, soldul creditelor restante a inregistrat o crestere accelerata in luna aprilie, avansul fata de martie fiind de aproape 13%, pana la 1,55 miliarde lei. In lunile trecut, imprumuturile restante au urcat cu pasi mai mici, de 5,5% in martie si 3% in februarie. O crestere chiar si mai mare a creditelor restante a fost consemnata in luna ianuarie, cand volumul acestora a urcat cu 16%. In luna aprilie, creditul neguvernamental a inregistrat o viteza de crestere net inferioara a celei pentru restante, de doar 2,5%. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro