Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33 la suta de la 3,88 la suta in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33 la suta de la 3,88 la suta in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, semnalate anterior in Rapoartele BNR. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3,0 la suta in luna septembrie 2012.
Materializarea riscurilor evidentiate in cadrul prognozelor anterioare ale bancii centrale este reflectata intr-o masura relativ mai restransa si de evolutia ratei anuale a inflatiei de baza CORE2 ajustat1 care s-a majorat la 3,01 la suta in septembrie de la 2,56 la suta in luna precedenta.
Evolutia recenta a unor indicatori relevanti indica o relativa incetinire a activitatii economice in a doua parte a anului, in conditiile scaderii productiei agricole cauzate de seceta si ale deteriorarii perspectivelor cresterii economice la nivel european si global. Persistenta deficitului considerabil de cerere agregata atenueaza insa magnitudinea impactului nefavorabil asupra inflatiei al majorarii cotatiilor materiilor prime pe plan international si al evolutiei cursului de schimb al leului.
In plan extern se evidentiaza o relativa consolidare a increderii investitorilor ca efect al masurilor implementate de principalele banci centrale. Contextul global ramane insa marcat de incertitudini privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro si evolutiile sistemelor bancare la nivel european.
Conduita politicii monetare a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste in conditiile puseului inflationist tranzitoriu, ale unei volatilitati sporite a fluxurilor de capital si ale evolutiei cursurilor de schimb. In acest sens, intarirea controlului lichiditatii din sistemul bancar s-a reflectat in cresterea ratelor dobanzilor pietei interbancare si in consolidarea acestora in jurul nivelului ratei dobanzii de politica monetara. Expansiunea creditului acordat sectorului privat continua sa slabeasca, scaderea dinamicii anuale reale fiind consemnata mai ales pe segmentul imprumuturilor in valuta.
In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza evolutia si tendintele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Raportul consemneaza revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflatiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al socurilor severe de natura ofertei. Astfel, proiectia actualizata evidentiaza perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul punctului central al tintei (3 la suta pentru 2012 si 2,5 la suta incepand din 2013) pana in a doua parte a anului 2013, precum si repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului.
Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorala interna din perioada imediat urmatoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.
In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.
Adecvarea conduitei politicii monetare are in vedere calibrarea setului de instrumente de politica monetara in scopul prevenirii eventualelor efecte de runda a doua ale socurilor adverse de natura ofertei si pentru crearea conditiilor revenirii pe termen mediu a ratei inflatiei in interiorul intervalului asociat tintei. Aceasta atitudine a politicii monetare, conjugata cu aplicarea consecventa a unor politici macroeconomice echilibrate va crea premisele pentru o redresare economica sustenabila si de durata.
In acest context, CA al BNR reafirma ca atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul continuarii indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, este esentiala pentru sustinerea unei cresteri economice durabile.
BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare.
Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 noiembrie 2012. Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 7 ianuarie 2013.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos