Horoscopul bancilor pe 2009

Horoscopul bancilor pe 2009

"Pentru toate institutiile bancare, anul 2008 este unul dificil care pune la incercare profesionalismul si abilitatea de a lucra eficient in echipa", era una dintre previziunile sustinute de astrologul Gheorghita Coser la inceputul anului trecut intr-un amplu material publicat de BankingNews. Acum, dupa ce 2008 este deja istorie, realizam ca adevarul nu a fost departe

"Pentru toate institutiile bancare, anul 2008 este unul dificil care pune la incercare profesionalismul si abilitatea de a lucra eficient in echipa", era una dintre previziunile sustinute de astrologul Gheorghita Coser la inceputul anului trecut intr-un amplu material publicat de BankingNews. Acum, dupa ce 2008 este deja istorie, realizam ca adevarul nu a fost departe de prognoza astrologica. 2008 a chinuit serios bancile mai ales in cea de-a doua parte a sa, cand activitatea din domeniul de profil a fost paralizata pentru o perioada destul de mare. Dar cum va fi 2009? Ce vor face bancile in acest an? Cine va avea de castigat cine va pierde? Care sunt cuvintele de ordine pentru a caracteriza activitatea din 2009 a jucatorilor de pe piata bancara? Astrologul Gheorghita Coser prezinta, in exclusivitate pentru BankingNews, cateva dintre elementele cheie ale anului care tocmai a debutat. Materialul "2009 si previziunile astrologiei financiare" cuprinde previziunile zodiacale ale anului 2008 pentru institutiile de credit si bancheri si a fost impartit in doua capitole. In prima parte, va prezentam care va fi evolutia principalelor banci din tara noastra, urmand ca maine sa aflati cum se anunta a fi anul 2009 pentru bancherii din toate zodiile. Astazi, fiecare banca va regasi in expunerea de mai jos cateva caracteristici ale drumului pe care-l va parcurge in acest an.

2009 si previziunile astrologiei financiare

* Analiza realizata de astrologul Gheorghita Coser *

Daca 2008 a fost un an al riscurilor majore, al pierderilor cu un evident substrat material, al disputelor pe segmentul puterii de influenta, 2009, pe de o parte, va continua aceasta orientare, amplificand dependenta de structurile vechi, ce nu se mai pot sustine in acest amestec de teama si deznadejde, iar, pe de alta parte, va aduce un element nou, inedit, destul de dificil de integrat intr-un sistem riguros, calculat si strict asa cum este sistemul financiar.

Marile evenimente astrologice ale lui 2009, date de ultimele doua opozitii ale lui Saturn cu Uranus, pe axa Fecioara-Pesti, de conjunctiile repetate ale lui Jupiter cu Neptun din Varsator, atat in mers direct, cat si retrograd, intalnirea Lunii Negre cu Axa dragonului (NN), dar si cuadratura pe care Saturn o va realiza, la finalul acestui an, cu Pluton, devin agresive si aducatoarea de deficit si limitari de factura admnistrativa, la fel de tare pe cat de iluzoriu este succesul si avantajul predispus de trecerea lui Pluton in Capricorn si a lui Jupiter in Varsator.

Pentru 2009, previziunile in sectorul financiar, indiferent ca este vorba despre bugetul familiei, bugetul de stat, valorile fixe sau mobile ale unor societati de profil, banci sau institutii ce actioneaza in domeniul asigurarilor, au o nota trista, pentru unii chiar deprimanta, pentru ca anunta un an cu multe restrictii, cu multe proiecte abandonate, cu modificari de strategii in urma unor evidente divergente de opinie, de dispute in interiorul institutiilor sau intre diferite societati, firme sau organisme internationale, ce au ca efect derularea unui proces de debarasare a unor structuri vechi, a unor metode devenite traditionale, obisnuite, clasice care acum nu mai dau randament si care nu mai pot sustine nevoia de consum, succes si dezvoltare.

Primele 3 luni ale anului, prin trecerea lui Jupiter in Varsator in 5 ianuarie, vor avea o influenta decisiva in alegerea modalitatii de exprimare, a metodelor de lucru, a produselor cu care, tot anul, se va lucra, a mijloacelor de promovare a imaginii, pentru ca, la inceputul lunii februarie, demersurile programate cu putin timp in urma sa comporte primele intarzieri, erori, sa apara primele modificari ale strategiei de lucru. Efectul pe care il are opozitia Saturn-Uranus, refacuta pe cerul astral al zilei de 5 februarie, demonstreaza din nou ca siguranta si atasamentul fata de beneficiile programate nu pot fi decat iluzii frumoase, ce nu se pot niciodata realiza.

In viata persoanala, nevoia de siguranta materiala va contrasta cu risipa, cheltuielile haotice, apelarea la economiile facute cu mare efort, dar si cu dorinta de a impune vietii un alt standard. Practic, eroarea de alegere de aici va porni. Iluzia ca viata se schimba, ca stresul provocat de o criza mondiala nu va modifica nicidecum modul de a gandi, ci dimpotriva, prin combaterea ei prin aceleasi metode care au provocat-o, se prevede o agravare a starii generale de fapt si a nivelului de trai.

Sectorul social aduce institutiilor mici beneficii prin rularea unei sume de bani mai mari decat ceea ce ar fi anticipat. Dorinta acuta a oamenilor de a combate frica de saracie prin abuzuri, risipa, excese, abundenta, ofera institutiilor o oarecare stabilitate, un tonus special si liderilor speranta ca, in aceste conditii, vremurile grele anuntate de analisti deja au trecut. Pentru ca avem de-a face cu o cauza negativa a situatie si ca, in realitatea, consumul este impulsionat de o reactie psihologica negativa, increderea liderilor nu poate fi decat o greseala, pentru ca, incepand cu luna februarie, prin opozitia Saturn-Uranus, se va constata o revenire brusca la cotele prevazute din 2008 si deci o trezire la realitate.

Daca in viata personala consumul devine o preocupare ce aduce firmelor, bancilor si companiilor de asigurari un castig important, pentru ca se incearca prin asta compensarea fricii de saracie, de a nu pierde oportunitatea de a avea acum, de a consuma acum, de a vedea ceea ce este de vazut acum, sectorul public este mult mai lezat pentru ca trebuie sa-si centreze strategiile pe acumulare, depozitare, creare de rezerve, pentru ca o politica financiara ponderata a unei institutii, acum, il protejeaza pe consumator si ii ofera acesteia garantia fidelitatii.

In lunile aprilie, mai si iunie, prin trecerea lui Mercur prin sectorul opozitiei Saturn-Uranus, vor fi vizate specificul activitatii institutiilor, calitatea echipei de conducere, motivarea personalului, performantele si tehnologia aplicata. Aspectul aduce rasturnari de situatie atat in plan personal, cat si in cel social, prin diminuarea increderii, a pierderilor substantiale din cauza imposibilitatii sustinerii unor cereri aparute in ultimul moment. Se va incerca redresarea prin distragerea atentiei de pe imposibilitatea de a construi un produs potrivit cererii, prin metode de marketing, noi asocieri, fuziuni, afilierea la un consortiu. Aparute pe cerul astral al ingresului solar in Berbec, aceste predispozitii vor fi regasite in activitatile sociale si personale pana in martie 2010, cand Soarele va intra din nou in zodia Berbec, pentru a marca inceputul unui nou an astrologic.

In plan personal aceasta perioada, aduce la polul opus predispozitiile din primele 3 luni ale anului. Atentia oamenilor se va indrepta spre munca, castiguri prin efort, oferta de forta de munca. Daca luam in calcul prezenta lui Marte in Pesti pe casa VIII a temei analizate si a Soarelui, impreuna cu Venus, pe casa IX, putem anticipa o regresare a standardului profesional, prin deficit de locuri de munca si ridicarea standardului pe servicii pentru care, pana nu demult, era necesara o calificare medie. Aceasta migrare spre posturi inferioare, din punctul de vedere al calificarii, este indiciul unei stari interioare negative, ce va provoca dispute, conflicte pe linie profesionala, revolte pentru revenirea la standardul profesional anterior.

In plan social acest element nu poate fi decat unul constructiv pentru imbunatatirea serviciilor, pentru consolidarea calitatii muncii si pentru ridicarea standardelor institutiei. Daca ridicarea pretentiilor profesionale ale angajatilor vin in urma unei asocieri, a unor noi contracte si relatii de parteneriat, impunerea noilor reguli nu poate provoca decat dezechilibre la nivelul continuitatii, greseli de natura contractuala, erori de substrat ce nu pot fi combatute decat prin cheltuieli suplimentare prilejuite de intalniri tematice, cursuri de calificare, completare de studii. Chiar daca 2009 nu este un an potrivit pentru investitii de acest gen, amintirea unor realizari aduse de anul 2008 in aceasta directie ii determina pe unii angajatori sa investeasca in recalificarea angajatilor, fara a beneficia insa de o schimbare calitativa.

Lunile iulie, august si septembrie au sansa sa devina cele mai dificile si mai complicate din tot anul 2009. In acest interval sunt plasate cele mai dure si mai lucide efecte ale pierderilor financiare si materiale predispuse de criza mondiala, indiferent cum este ea vazuta. Aspectul aduce din nou in discutie pretul imobilelor, fluctuatiile cursului valutar si tot ceea ce implica un castig imediat prin rulare de capital.

La nivel personal, perioada aduce in primul rand refuzul de a vinde sau cumpara un produs si apoi, ca efect al celor indicate mai sus, sporirea economiilor. Interesul pentru serviciile bancare va fi, in aceasta perioada, satisfacator, insa nivelul de informare insuficient. Oamenii au reactii emotionale evidente si aleg sub impulsul acestora. Micile tranzactii programate in prima jumatate a anului sau chiar in anul 2008, au acum finalitate, nu aceea stabilita initial, nici chiar cand vine vorba de contracte sau documente oficiale, dar se poate obtine din asta un castig substantial si stabil.

La nivel social, institutiile vor fi cele mai afectate pentru ca aceasta perioada aduce castigul, acumularea sau beneficiul la cota cea mai de jos, aproape de limita pericolului. Cei care au anticipat acest moment si, inca de la inceputul anului, si-a pregatit un plan de actiune strategic de rezistenta, vor reusi sa parcuga cele 3 luni cu mai putine pierderi decat inregistreaza media. Sunt lezati liderii, cei cu putere de decizie, presedintii de institutii, directorii de banci, sefii de departament prin deciziile pe care le-au luat in numele institutiei, de la inceputul anului pana in acest moment. Legatura speciala pe care planetele o fac acum intre cele doua planuri (personal si social) este un avertisment fata de aceste personalitati care trebuie sa lase obsesiile personale si subiectivismul pe o alta perioada si, atunci cand reprezinta o institutie, sa puna ratiunea in fata emotiilor, de altfel destul de tulbure si neclare in acest an. In caz contrar, relatia lor cu institutia pe care o reprezinta se va indrepta spre declin si se va finaliza cel mai tarziu pana la sfarsitul anului. Strategiile pe care le stabilesc trebuie sa fie cele ce vizeaza castigul mic si imediat si mai putin planurile pe termen lung, pentru ca mijlocul anului 2009 va rasturna multe din situatiile care erau, pana nu demult, stabile.

Ultimele 3 luni ale anului 2009 aduc emotile negative la o mare intensitate. Se greseste prin asocieri pe criterii de similitudine, afinitati, identitate, apartenenta, asocieri anterioare. Pentru ca Saturn ridica un trigon cu Sensul Vietii, dar si cu Lilith, tentatiile trecutului, indiferent ca apar sub forma reinnoirii unui contract, reesalonarii unui imprumut sau de rediscutare a unor conditii de asociere, toate sunt supuse unor grave erori de alegere si judecata. Se aleg instrumente gresite ce sunt puse in discutie, se trateaza de pe pozitii false si nu sunt acum vizibile adevaratele scopuri ce stau in spatele demersului.

La nivel personal ultimele luni ale anului aduc pierderi ale valorilor personale sau intrarea lor intr-un con de umbra. Pretul nu mai este cel potrivit, iar bugetul familiei este, din aceasta cauza, puternic zdruncinat. Acum se va face apel la rezerve, la economii, la reeindatorare, la reesalonarea unui imprumut sau la inchirierea, in pierdere, a unor spatii cu o falsa perspectiva a succesului.

La nivel social, ca si in perioada anterioara, cea a lunilor de vara, relatia dintre valorile personale si cele sociale au o legatura stranie, subtila. Prea multa raceala, prea multa teama si prea multa ezitare, ascunse in hotarari bruste, rapide, menite sa ascunda toate aceste elemente de psihologie comportamentala. Deciziile sunt de luate de lideri impotriva liderilor, de oamenii cu functie si demnitate social impotriva celor multi. Perioada nu este lipsita de castig. Valorile materiale au, in aceasra perioada, un alt pret, unul mai scazut pentru perioada analizata, dar bun atunci cand se raporteaza la previziunile economice pentru acest interval. Se prevad esecuri majore, pierderi de functii, preschimbare de nume si ascunderea unor firme mai mici sub numele altora mai mari. Aceasta miscare sociala aduce celor doua elemente motivatii diferite. In timp, firmele mari se asociaza cu cele mai mici pentru a ascunde un deficit, o pierdere a unui segment de piata, a unui teritoriu, iar cele mici pentru a-si proteja valorile personale lezate in urma unei interventii sociale negative lansata in mijlocul acestui an.

Trecerea lui Jupiter, un astru fierbinte si expansiv, de pe Capricorn, un semn al limitarilor si restrictiilor, al abandonului si refuzului, al negarii justificate si al rigiditatii, pe cel al libertatii, indiferent de calitatea ei sau de directia spre care este indreptata (Varsator), aduce o nejustficata nevoie de spatiu, o acuta dorita de a evada atat fizic, prin calatorii, renuntare la locul de munca, schimbarea domiciliului, pana la calatorii ideologice, spirituale, mentale sau astrale depasindu-se limite ce pana nu demult pareau de neatins.

Elementul dominant al acestei pozitii va avea, pana in primavara lui 2009, o evidenta trasatura umana, intarind si impulsionand relatiile interumane, contractele, planurile de viitor, pentru consilierea sau gasirea solutiilor, pentru dezvoltare personala. Intrarea lui Jupiter in Varsator, chiar de la inceputul lui 2009, aduce insa o altfel de intelegere a structurilor statului, a justitiei, avansand pe linia ineditului si expresivitatii, a gandurilor si intentiilor pe care, pana acum, nu am indraznit sa le punem in aplicare. Aceasta indrazneala, acest curaj devine in 2009 un inedit mijloc de a refuza o sansa sau de a abuza de ea, de a atinge linia de demarcatie intre realizare si esec, dar de a nu ne situa in niciunul dintre cele doua sectoare, reusind sa alegem dintre doua rele pe cea mai rea si sa dam viata unei crude si dureroase iluzii. In 2009, lipsa de discernamant, adusa de acest dificil aspect astral, este indiciul persoanei care nu a invatat niciodata sa hotarasca pentru sine, ci a avut in permanenta o voce in spate care ii recomanda, iar pentru institutii semnul unui declin care, incepand nu sfarsitul acestui an, cand Pluton va construi o cuadratura cu Saturn, nu va mai putea fi redresat.

Desi iminenta conjunctie cu Neptun, ce va avea loc in primavara acestui an, dupa ce Saturn va iesi din mersul sau retrogrd (sfarsitul lunii mai), aduce inclinatii spre arta, poezie, exprimare rafinata, intelegere subtila a fenomenelor sociale, noi metode de exprimare, de invatare, noi mijloace de educatie, o preschimbare a sistemelor de evaluare, impunerea altor criterii de apreciere si verificare, Varsatorul, pentru Jupiter, nu este la fel cum este pentru Neptun. Din aceste punct de vedere atentionez ca entuziasmul inceputului de an va duce la o prabusire in dezamagire chiar din primavara lui 2009 pentru ca, in Varsator, Neptun scoate din calcul tot ceea ce implica sinceritate si nevoia de libertate, aducand raceala si inhibitie in elementele cele mai puternice si edificatoare ale actiunii, in toate demersurile indiferent de orientare sau tipul de personalitate.

Pe Varsator, Jupiter aduce elan si bucuria ca in sfarsit Soarele a rasarit si pentru noi. Cu ascendentul momentului de ingress in Rac, aceasta predispozitie pare indreptata spre marea masa de oameni, spre cei care spera intr-o preschimbare, care isi pornesc demersul prin diferite asocieri, grupuri, organizatii pentru a obtine ceea ce-si doresc. Castigul in 2009 vine prin asociere, prin relatii interumane, prin demersuri de grup, chiar revendicative, aduse aproape de limita ridicolului si extravagantului.

Ceea ce spun manualele de astrologie despre Jupiter in Varsator este insa o poezie prea frumoasa pentru a fi adevarat in 2009. Judecand dupa ascendentul in Rac al momentului trecerii lui Jupiter in Varsator, primul gand ne duce spre pozitia sa din Capricorn, din 2008, cand a dus injustitia, reducerea strictelor necesitati, lectii de viata dure, atingerea orgoliului construit de-a lungul timpului, distrugerea constructiilor personale prin atacuri directe la persoana, sanctiuni ce au vizat libertatea de miscare si de expresie a individului, la mare arta. Acum cand vibratia pare alta, amintirea a ceea ce s-a infaptuit in 2008 ramane vie si prin ea se va actiona in 2009, cat timp Jupiter va tranzita Varsatorul.

Distribuirea predispozitilor astrale pe semne zodiacale nu pare sa imparta unor semne astrale mai multa povara decat altora, ci fiecare, in 2009, va avea de indeplinit anumite sarcini ce li se vor parea dificile in contextul in care vor trebui solutionate. Evident vedetele acestui an vor fi zodiile Capricorn si Varsator, pentru ca au de suportat modificari esentiale de vibratie prin trecerea planetelor Pluton si respectiv Jupiter pe sectoarele lor, a Lunii Negre si respectiv Sensul Vietii, dar si Fecioara si Pestii, la fel ca in 2008, care vor mentine pe segmentul lor astral doi malefici, unul mai dificil si mai agresiv decat celalalt, Uranus (Pesti) si Saturn ce va trece in ultimele luni ale lui 2009 in zodia Balanta.

La modul general, institutiile cu specific financiar au in 2008 de suportat fluctuatii, modificari haotice de flux, pierderi de valori prin risipa sustinuta pe iluzia unei redresari inaintea finalului apoteotic, greseli de factura decizionala, ajutarea statutului si rezervelor la standarde prea inalte pentru a putea fi abordata o solutie fiabila, stabila.

Daca ne referim in mod special la banci, momentul 2009 este unul de fluctuatie. Cifrele, ca si in ultima parte a lui 2008, sustin idee unei caderi economice, dar rezervele si perspectiva de a obtine o redresare, prin politici de marketing agresive, motivationale, ofera iluzia ca redresarea se poate obtine intr-un timp relativ scurt. Cei care vor lua o astfel de decizie si nu vor respecta decizia contextului astral, in directia existentei unor pagube colaterale, vor risca o accentuare a pierderilor, o adancire a lipsurilor prin reindatorare si necesitatea ca, incepand cu finalul lui 2009, sa abordeze o reducere a activitatii, o asociere sau o aderare la un organism superior.

In acest context institutiile infiintate in zodia Berbec (Eximbank, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte) isi vor sustine politicile de piata pe ideea de acumulare, retinere de capital, cresterea dobanzilor pentru imprumuturi, din nevoia de a detine un plus de castig. Elementele pozitive ale acestui an sunt cele legate de adoptarea unei politici ponderate si acceptarea unor pierderi mici pentru mentinerea pozitiei. Pozitia adoptata aduce insa momente de indoiala asupra faptului ca produsele oferite sunt atractive sau ca se va atinge cota de piata propusa. Inceputul anului este dificil pe ideea de echilibru intre castig si recompensa, de calculare a dobanzii, de economie si, mai ales, dificil pe aspectul motivational. Angajatii par sa treaca printr-un moment de indoiala in ceea ce priveste viitorul lor in aceste institutii, iar acesta este elementul cel mai trist si negativ al lui 2009 pentru acest semn. A avea o opozitie Saturn-Uranus pe casele XII-VI inseamna a parcurge momente de revolta in secret, a mentine artificial o atmosfera echilibrata de lucru pentru ca la un moment dat totul sa se surpe din interior, fara un avertisment prealabil. Avertismentul principal, indreptat spre cei care conduc astfel de institutii, este acela in a investi pentru a ridica standardul profesional al angajatilor pe care ii are in subordine, in a-i motiva acordandu-le consultanta de specialitate intr-un mod mai apropiat si mai cald pentru a evita surparea firmei din interior.

La polul celalalt institutiile infiintate in semnul Balantei (MKB Romexterra Bank,  Banca di Roma SpA. Italia Sucursala Bucuresti) au datorita zdruncinarii echilibrului financiar si lezarea trasaturilor sale definitorii, momente agresive indreptate catre forumurile tutelare. Agresivitatea acestor institutii infiintate in acest semn se va manifesta, in cel mai placut si util mod, prin intentia de a domina piata, prin utilizarea unor metode de influentare a pietei mai putin corecte fata de client sau alte institutii, dar care vor da, in salturi, rezultatele scontate. Pentru acestea, 2009 pare sa fie un an interesant, in care caracterul incisiv sa le ofere garantia ca vor ramane in sectorul de piata scontat si carora pierderile masive, ce vor surveni pana in a doua jumatate a lunii mai, sa nu le afecteze statutul si locul pe are il au in societate. Cel mai dificil aspect al lui 2009 pe care aceste institutii il vor comporta este cel al modificarilor interioare. Se prevede necesitatea unei reasezari a departamentelor, a regulilor si metodelor de lucru, eliminarea barierelor de decor si impunerea celor de gandire, emotie sau interactiune umana. Ca angajat, va fi greu sa te acomodezi acestor standarde, sa-ti privesti viata prin noile reguli. Ca sef, este intersant ca, prin inlaturarea unor bariere, sa poti sti ce se intampla cu subalternii si sa-i supraveghezi doar pentru a-ti justifica functia si postul. Acest haos poate fi constructiv si va duce la un progres pe piata, la o impunere neasteptata in fata problemelor de ordin financiar cu care toti se confrunta.

Institutiile ce s-au infiintat in semnul Taurului (RBS Bank Romania, Citibank Romania, Emporiki Bank, Egnatia Bank, ProCredit Bank) au probleme cu contractele, cu datornicii, cu recalcularea dobanzilor. Politica de piata pe care o vor adopta va fi una incarcata de erori ce va aduce clientii in pragul nemultumirii. Se vor folosi metode improprii pietei careia i se adreseaza. In realitate greselile de acest fel vin din decizii gresite dictate de cei cu putere de decizie. Orgoliile si maniile dintre sefii de departamente sau directori de banci, intre acestia si alti sefi si lideri ai altor institutii partenere, pe ideea cuantificarii permanente a datoriilor, imprumurilor, intarzierilor sau platilor in avans, facute in cele mai nepotrivite momente, aduc relatiile de parteneriat intr-un punct destul de sensibil. Pentru ca se insista foarte mult pe informatie, pe respectarea vechilor proceduri, dar se pierde din vedere ca ar fi necesara o ajustare la conditiile tensiunii globale legate de criza, aceste institutii vor crede despre sine ca abordeaza problema cu profesionalism, dar, in realitate, isi vor leza interesele proprii prin lipsa de perspectiva si rigiditate. Tot ceea ce tine de relatii externe, strainatate, miscare de fonduri in raport cu o institutie externa este supus unui risc major. Indiferent ce vor face aceste institutii vor fi in centrul atentiei, vor face mutari bune si greseli lamentabile intr-un mod vizibil, teatral, demonstrativ ceea ce le va aduce, prin atragerea atentia opiniei publice, mici avantaje.

Institutiile infiintate in semnul Scorpionului (Banca C.R. Firenze Romania) vor parcurge un an al deciziilor, al necesitatii deschiderilor fata de noi informatii, strategii si mijloace de exprimare. Se va pune problema asocierii si afilierii la alte organisme, de incheiere de noi contrate de colaborare, de stabilire a unei strategii pe termen lung si mediu ce nu au mai fost abordate pana acum. Vor comporta fluctuatii pe ideea de spatiu de desfasurare a activitatii, patrimoniu, fonduri de rulaj, rezerva, chiar mentinerea vechilor asocieri. Este un an al tentatiilor si al risipei de incredere, al schimbarilor improprii, gresite, care vor aduce pierderi de spatii si teritorii, abandonarea unui segment de piata pentru sustinerea altora din care nu se prea castiga multe. Elementul cel mai bun ce li se poata intampla in 2009 vine din prospectarea noului, din interactiuni multiple, din discutii si parteneriate care, chiar daca acum aduc pierderi si deziluzii, devin mijloace de reusita incepand cu 31 mai 2010, dupa prima retrogradrea a planetei Saturn in Balanta.
Cel mai dificil element al acestui an este cel legat de controlul instabilitatii, de intelegere a tentatiilor oferite prin multitudinea oportunitatilor si adoptarea unei politici bazate pe succes, nu pe avanganda, pe castig, nu pe investitie.

Institutiile ce s-au infiintat in zodia Gemeni (Anglo-Romanian Bank Limited Anglia Londra SUCURSALA BUCURESTI, Banca Italo-Romena SpA Italia Treviso – sucursala Bucuresti, Porsche Bank Romania) au, prin trecerea lui Jupiter pe casa a IX-a, a relatiilor cu strainatatea, un an bun. Daca Neptun sta de ceva vreme pe aceasta casa, aducandu-le iluzii in relatiile cu strainatatea, valuta, contractele cu parteneri straini, anul acesta lucrurile se schimba. Exista un noroc, o sansa, un mijloc comun de intelegere, ce aduce doua sau mai multe institutii la masa tratativelor, iar rezultatul va fi unul neasteptat de bun.
Avertizez insa asupra lacomiei, a neevaluarii oportunitatilor, a refuzului unui castig mic ce poate veni acum in schimbul unui efort mare, pentru ca, in viitor, efortul sa fie mic si castigul mare, deoarece un Pluton pe casa VIII, abia intrat in Capricorn, aduce firmelor deposedare de bunuri, indatorare pana la faliment si pierderea completa a identitatii. Aceasta trasatura este cea care a dus la prabusirea sistemului financiar international, la atingerea punctului de colaps prin indatorari masive ce, in timp, nu au mai putut fi acoperite. Adoptarea unei politici de libertate financiara, de deschidere fata de ceea ce solicita piata poate fi pentru aceste institutii o greseala.

La polul celalalt al axei astrale, institutiile care sunt infiintate in zodia Sagetator (Banca Romaneasca,  Banca Transilvania, OTP Bank) sunt tematoare in fata schimbarii si doresc sa foloseasca aceleasi politici ca in 2008. Din nefericire anul 2009 nu va fi asa cum a fost 2008. Jupiter le trece pe casa III, a speculatiilor finaciare si a comertului, a pietei si a dualitatii, aducand un caracter superficial tuturor operatiilor pe care le abordeaza. Aceste institutii au lideri lucizi in a evalua si studia piata, miscarile de capital si pot emite pareri pertinente cu privire la perspectiva proiectelor pe care le lanseaza. Aspectul speculativ al activitatilor acestor institutii aduce pierderi substantiale in asa fel incat totul sa se sprijine pe informatie. Nu au nevoie de un nou segment de piata, nu se pot extinde si nici nu-si vor propune sa faca acest lucru. Cel mai favorabil aspect al anului 2009 va fi investitia in analiza pietei, mentinerea in strategiile abordate in anii anteriori si axarea pe informatie. Oricat de multe iluzii si speculatii financiare ar aduce relatia lui Jupiter cu Neptun pe casa III, alaturi de Sensul Vietii, o parte a acestui an, nu poate fi mai agresiva si mai dificila decat relatia Pluton -Lilith pe casa II, a bancilor si acumularii de capital. In lipsa unei strategii axate pe informatie directa, pe verificare in sectorul de unde au venit, modificarile impuse acestor institutii vor fi negative.

Institutiile ce s-au infiintat in semnul Racului (Credit Europe Bank) au in acest an de intocmit contacte dificile. La capitolul acumulari, efortul pe care l-au depus in 2008 este acum rasplatit si chiar daca din 10 interventii 8 vor fi promisiuni, sperante, iluzii, 2 vor constitui rodul muncii din trecut si vor fi substantiale. Elementul cel mai dificil pe care il vor avea de infruntat in acest an este cel legat de continuarea metodei de lucru abordate anul trecut. Se va pune problema unei schimbari, ce nu va veni din interior, ci impusa de un factor exterior. Iluzia castigului ii motiveaza insa sa stabileasca un plan de actiune amplu si bine argumentat. Problema ce va aparea va veni insa de la asociati, parteneri, sfera politicului, concurenta. Trecerea lui Lilith pe casa VII, a relatiilor de parteneriat si a opozantilor, pune aceste institutii, prin liderii lor, in fata unor decizii complicate in care va trebui sa vada adevarul dincolo de o duzina de minciuni si promisiuni desarte. Anul 2009 este pentru aceste institutii incarcat de neimplinire si vise si, cu cat vor avea mai multe proiecte de parteneriat abandonate din neindeplinirea conditilor, cu atat stabilitatea lor pe piata va fi mai mare. Acest paradox vine din realitatea cruda a unei insertii sociale solide, dar intr-un mediu ce va avea in 2009 tendinta de a pacali pentru a se sustine.

La polul celalalt al axei astrale, zodia Capricorn (Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Libra Bank, CEC Bank, Volksbank) aduce institutiilor s-au firmelor infiintate sectorul sau momente de adevar si deposedari de valorile incorecte ce le aduceau succes sau paguba in 2008. Trecerea lui Pluton pe semnul lor de constituire aduce in primul rand o modificare de imagine, o preschimbare a insertiei sociale intai zdruncinata de neincrederea pe care o primeste din partea segmentului de piata pe care au mizat, ca apoi problemele sa vina din interior, de la lideri, parteneri, angajati. Acest aspect duplicitar, ce are imaginea unei derulari temporale, adica intai se vad efecte in plan social si apoi apar rupturile din interior, nu face decat sa scoata la lumina o pozitie favorabila intretinuta arficial in trecut. Aceasta pozitie este in continuare intretinuta prin aceleasi metode, menite sa ascunda relatia proasta ce exista intre angajat si client, intre pormisiunile pe care le face institutia, prin angajatii sai, si modificarea in timp a cerintelor fara a sustine relatia pe respect si profesionalism, anul 2009 este unul ce va leza puternic interesele acestor institutii. Cu opozitia Saturn-Uranus pe axa III-IX, aduce comertul, increderea pe care o au clientii in serviciile si seriozitatea lor la cote minime si chiar daca Jupiter trece din casa I pe casa II aducand castiguri din prospectarea noului, leziunile interne ce se produc prin promovarea unei atitudini improprii va aduce in 2010 efecte complicate, unele dintre ele dezastruoase, ce vor uimi prin amploare si unicitate. Nu se poate vorbi despre faliment, ci de contradictie, pierderea unui segment din piata, disparitie temporala din anumite sectoare, ceea ce inseamna in mod indubitabil declin.

Institutiile infiintate in semnul Leului (Bancpost) au o casa a muncii, a subalternilor, a relatiilor cu institutiile statului, prin reglementari de ordin administrativ, destul de prost aspectata, o casa a parteneriatelor incarcata de sperante false si erori de alegere, precum si o axa a avutiei si acumularilor, II-VIII, la limita dintre esec si supravietuire. Anul 2009, pentru aceste institutii se prevede a fi complicat de propriile lor alegeri, de interventii ale unor fapte din trecut, un efect negativ venit din social in momentul unei confruntari cu concurenta. Li se recomanda ponderatia, masura, chibzuinta si mentinerea, pe cat posibil, a echilibrului pe care l-au avut in prima jumatate a anului trecut. Relatiile dintre angajati si superiori, dintre filiale si institutia centrala, dintre angajati si clientii este una dificila, de parca toata lumea este pusa pe cearta si nimeni nu are rabdarea si timpul necesar sa il asculte pe interlocutor. Aspectul de frauda, esec din negocieri importante, este evident si aduce lezarea intereselor personale, ruperea unor contracte vechi si sanctiuni aplicate unor superiori pentru greseli sau neglijenta.

La polul opus al axei astrale zodia Varsator (BRD, BCR, Intesa SanPaolo Bank, GarantiBank, Banca Comerciala Carpatica), o alta vedeta a anului 2008, predispune institutilor infiintate in sectorul ei, inceputul intrarii intr-un con de umbra, chiar daca un entuziasm general va marca inceputul anului. Pericolele unei regresii financiare, a unei diminuari a profitului este trecut cu vederea si este abordata acceptarea provocarilor pe care piata le ofera acum, la moment de criza. Momentul 2009 este, pentru aceste institutii, extrem de dificil si vor constientiza acest aspect cel mai tarziu in toamna lui 2009, cand Saturn si Uranus se vor opune pentru ultima data pe axa Fecioara-Pesti. Nu cred ca pot cuatifica nici anticipa amploarea acestui aspect astral si nici evalua in raport cu consecintele pe care le va produce celor pe care ii influenteaza direct. Dar, la fel ca si institutiile infiintate in semnul Leului, cele analizate acum se vor vedea zdruncinate in aspectele cele mai importante ale politicii lor de piata, pierzand nu prin ruperea contractelor sau anularea unor proiecte de viitor, ci prin apelarea la politici pe piata cu preturi mult prea mari de cat isi vor putea permite. Este semn rau pentru rezerve si depuneri, pentru transferuri de bani. La capitolul incredere, noile contracte au un semn de eroare ce va fi descoperit abia spre finalul anului, cand nu se mai poate schimba mare lucru din ceea ce s-a intamplat.

Institutiile infiintate in semnul Fecioarei (ING Bank) parcurg, incepand cu noiembrie 2008, o perioada de restructurare si reformulari intense. Incepand din acest an au Jupiter pe casa VI, iar, spre finalul anului pe Saturn pe casa II. Nici ca se putea mai rau pentru o corelatie intre planuri de viitor, incredere, speranta, investitii in proiecte de vergura si caderea in derizoriu in fata unui feed back negativ din social. Semnul de agresivitate, dat de opozitia Saturn-Uranus la care iau parte cu intensitate, aduc modificari de structura, platirea unor datorii prin modificari anterioare aduce cadrului in care-si desfasoara activitatea (sediu) a relatiei cu asociatii, a patromoniului si a profitului. Putinul care a mai ramas va fi implicat intr-un proces de investitie, de a face loby pe motivul experientei a rezistentei in fata unui soc puternic si agresiv asa cum este criza financiara. Trecerea Lunii Negre prin casa V, le cam taie din autoritate, le diminueaza elanul si ii duce in fata unui moment dificil de gestionat: esecul. Sa te increzi in fortele proprii, in planuri de viitor doar pentru ca exista o experienta in trecut, fara sa evaluezi daca ceea ce ai trait atunci iti foloseste acum este semn de nasabuinta si duce in mod indibitabil la esec.

De partea cealalta a axei astrale, institutiile ce s-au infiintat in zodia Pesti (Bank Leumi, Piraeus Bank, Romanian International Bank) pentru ca pornesc de pe o alta baza, tind sa nu ia parte atat de agresiv la predispozitile pe care vibratia semnului complementar Fecioara le predispune celor ce s-au infiintat in sectorul ei. In cazul de fata se poate vorbi despre o sustinere din umbra, un investitor ce dispune de fonduri mari pentru a acoperi un proiect de dezvoltare sau chiar o fuziune cu un partener, programata de ceva timp. Greutatea acestei crize nu pare sa-i afecteze atat de tare cum ii afecteaza pe ceilalti, doar ca le limiteaza intalnirile profesionale, contractele si asocierile la amploarea si diversitatea in care erau programate. Cel mai dificil moment al acestui an le poate veni prin ruperea unei aliante cu substrat administrativ si politic, refuzul unei sustineri sau disparitia unui protector, al unui investitor ce poate duce institutia spre limite periculoase.
*****
Banca Comerciala Romana (23.01.1991) incepe cu 2009 o perioada dificila, cu Pluton pe casa XII. Inceputul anului este pentru aceasta institutie incarcat de avertismente, atentionari pe linia colaborarilor, a stabilirii cuantumului contractelor, a dobanzilor si a modalitatilor de stabilire a termenelor de plata pentru clientii importanti. Fluctuatiile pe care Uranus le aduce prin opozitia cu Saturn din casele II-VIII este in conflict cu Sensul Vietii din casa I a institutiei, construind o tensiune intre interesul pietei si potentialul bancii, intre motivele pentru care se aplica o anumita strategie si ritmul lent al feed back-ului. Anul acesta se prevad decizii importante pentru BCR, reeditarea unor proiecte mai vechi, ce nu au inspirat incredere. Elementul cel mai dificil pe care 2009 il poate produce este cel am separarii, al schismei de catre un partener important. Demersul este indicat pe tema de opozitia malefica a lui Saturn cu Uranus de pe axa Fecioara-Pesti, dar si de trecerea lui Pluton in Capricorn. Reversul medaliei al acestei rupturi contractuale, este integrarea intr-un organism social mai mare decat este acum institutia in sine prin fiziune sau asociere. Trecerea lui Jupiter pe casa I, aduce la lumina intentii negative din partea concurentei ce au actionat in 2008 si care vor primi acum replica. Recomandare este aceea de a renunta la disputa pentru impunerea pe piata, pentru ca, pe nevazute, aceasta confruntare profesionala duce la un mare consum de resurse.

BRD – Groupe Societe Generale (19.02.1991) va parcurge un an dificil la capitolul relatii cu angajatii. Exista riscul unui refuz masiv din partea opiniei publice, prin renuntarea la serviciile bancii. Trecerea lui Lilith pe casa XII poate indica si un sabotaj indreptat impotriva acestei institutii, insusirea bunului ei prin sustragere in secret sau intrarea, prin aplicarea unei politici gresita, intr-un con de umbra. De asemenea, trecerea lui Jupiter prin Varsator si opozitia sa cu Jupiter din tema natala, aduce predispozitile pe care le-a parcurs in 1997. La sfasitul lui 1997, cand Jupiter era in plin tranzit prin Varsator, aceasta institutie a primit caietul de sarcini in vederea privatizarii sale, astfel ca pana la finalul lui 1998 a si fost privatizata. Prin urmare, modificarile de structura, functie, de demers sau planuri si strategii pe care aceasta banca le va parcurge anul acesta, vor veni, ca in 1997, de la un forum superior si se vor finaliza spre sfarsitul lui 2010, cand Saturn va fi deja in Balanta si cand, din casa IX, va aduce o mai buna politica de piata.

Banca Comerciala Carpatica (12.02.1999), de asemenea o banca Varsator, este supusa erorilor si va inclina mai mult spre investitie decat spre acumulare si retinere de capital. De asemenea, cu Pluton pe casa XII si cu Lilith pe punctul de trecere de la sextil la cuadratura cu Lilith din tema natala, migrand din casa XII in casa I, previziunile pentru aceasta banca nu sunt atat de favorabile. Asemenea celorlalte banci Varsator, BCC este vulnerabila. Sistemul de securitate este slabit, angajatii dezinteresati si, daca in prima jumatatea a anului 2009, aceste elemente sunt mai putin vizibile, odata cu ultima opozitia Saturn-Uranus de pe axa Fecioara-Pesti ele devin mult mai clare. Aspectul inedit al acestei tensiuni astrale aduce intai, in 2009, restructurari din umbra, pentru ca in 2010, cand Lilith va trece peste NS al temei de constituire, intentiile de acum sa devina sanctiuni de atunci. Fiind un eveniment al casei I se poate anticipa o greseala de conceptie, de orientare, de refuz al unui demers ce ascunde o rezerva sau lipsa de informatie. Pentru BCC 2009 poate fi un an relativ linistit, pentru ca efectele cu adevarat negative sa fie vizibile abia in 2010.

Raiffeisen Bank (15.01.1991) are un 2009 dificil si incarcat de o mare raspundere. Cu Pluton pe casa I, aceasta institutie nu-si va mai permite sa neglijeze impresia de grup, imaginea pe care o are in fata clientilor sai, nu va mai putea sa-si extinda investitiile si nici sa promoveze strategii inedite de dezvoltare pe termen lung. Cu Jupiter pe casa II a structurilor financiare avansate, a bancilor si avutiei, trecand peste Sensul Vietii din tema natala, aceasta banca poate inregistra anul acesta un castig important venit din eforturile anului 2008. Malefica opozitia Saturn-Uranus, pe casele III-IX aduce o tensiune pe ideea de comert international, afaceri dezvoltate peste granitele tarii sau in colaborare cu institutii cu sediul pe pamant strain, o comunicare defectuoassa intre sediul central si filiare si chiar o lezare a imaginii prin publicarea unor informatii eronate privind valoarea si calitatea serviciilor si produselor acestei institutii. Apelul la momentul 1997-1998, ca pentru multe institutii bancare din Romania, aduce acum in discutie ideea fuziunii, a preschimbarii nu ca denumire, ci ca gama de servicii, transformand planurile si strategiile programate acum pentru a face fata ideea de concurenta. Prin prezenta lui Lilith in casa I, angajatii acestei institutii percep concurenta in mod disproportionat si de aceea greselile de dezicie aduc erori de orientare si pierderi substantiale, reusind sa construiasca un spectru negativ atat de dur, incat la sfasitul lui 2009 si inceputul lui 2010, aceasta institutie sa treaca printr-o preschimbare importanta in ceea ce priveste personalul angajat, relatia dintre sediul central si filiale. Atunci cand Pluton intra intr-un semn atat rigid si dur cum este Capricornul si cand valorile sale devin puternice prin lichefiere astfel incat nimic nu mai este sigur sau trainic, stabilitatea personalului in aceasta institutie pare sa fie primul efect al faptului ca aceasta criza mondiala a atins si Raiffeisen Bank.

Pentru Banca Transilvania (16.12.1993) 2009 este un al descoperirilor negative, al breselor de informatie, al discontinuitatilor ceea ce va aduce tensiune in randul anagajatilor, tema de sanctiune sau ore suplimentare neplatite. Intrarea lui Jupiter pe casa III, va aduce anul acesta o conjunctie cu Saturn, aflat acolo in tema de constituire, ce va atenua din efectul general al pierderilor substantiale la care sunt supuse toate institutiile bancare din Romania. Trecerea Lunii Negre din casa I in casa II, aduce un nou tonus specificului bancii si un nou elan in a lansa produse pe care sa le poata sustine. Data fiind prezenta lui Pluton pe casa II, alaturi de Luna neagra, in 2009, Banca Transilvania nu va avea prea multa credibilitate si nici nu va putea schimba in vreo directie acest lucru. 2008 a fost pentru aceasta institutie un an care a adus lectii importante de stabilitate pe piata, de gestionare a profitului si stabilire a unei strategii in care castigul mic si sigur sa tenteze mai mult decat cel spectaculos, dar fara perspectiva. In acest context, singurele elemente care sa confere nesiguranta sunt produsele in valuta. Banca Transilvania, in 2009, este, din punct de vedere astrologic, cea mai avantajata banca din Romania.

Bancpost (16.08.1991) ca banca Leu, cu un marcaj puternic pe casa VI, aduce slabire din interior. Opozitia Saturn-Uranus chiar pe casa acumularii de capital aduce anul aceste doua substantiale momentele de minim: in februarie si in septembrie. Singurele investitii stabile care se justifica sunt cele realizate pentru angajati, pentru confortul acestora. Relatia lui Jupiter din casa VII cu Saturn si Soarele din tema de referinta este una de supravietuire. Nu se va sti de ce elementele din interior descurajeaza contractele, nu se va sti de ce exista o astfel de motivatie, pentru ca ele se transmit pe linie ierarhica, insa finalului 2009 aduce aceasta informatie in centrul atentiei, opiniei publice. Este un an greu pentru aceasta banca, un an ce va lasa o amintire trista anagajatilor.

Piraeus Bank (27.02.1995) a avut, cu Jupiter in sextil si trigon cu Saturn si Uranus in opozitie pe casele I-VII, deci planeta mediatoare, un 2008 puternic si constructiv, menit sa-i confere demnitate si succes. Modalitatea de exprimare a propriei politici de expansiune, centrata pe masura si analiza, in 2009 va iesi din matca sa si va porni demersuri pentru care nu are toate calculele. Pozitia pe care si-a format-o pana acum cu Pluton pe Sagetator, nu a comportat oscilatii, institutia nestiind cum este sa faci un pas mare inainte si mai multi inapoi, neavand perceptia esecului sau a greselilor de continut. Incepand cu 2009 lucurile se schimba, pentru ca Pluton va trece pe Capricorn intr-un mod tumultos, aducand complicatii venite din interiorul institutiei care ii poate afecta imaginea si locul in patrimoniul financiar romanesc. 2009 nu va fi insa un an dificil pentru aceasta institutie, ci 2010, cand planurile si politicile de dezvoltare vor comporta o modificare de orientare. Greseala cea mai mare ce ar putea-o face liderii acestei institutii este sa abordeze criza cu o mentalitate concurentiala, construind produse noi pentru a controla mediul concurential, nu pentru a-si mentine imaginea si statutul pe care le detin deja. Jupiter agresat de Neptun pe casa XII poate modula in secret tensiuni de ordin intern (angajati, parteneri, asociati, actionari), incat sa fie nevoie de o simpla scanteie pentru ca, in lant, modificarile de orientare sa aduca bancii mai putin succes si mai putine realizari. Institutia are insa o pozitie stabila prin valorile pe care le-a acumulat, dar, din punct de vedere astrologic, generozitatea cu care isi modifica produsele si si le ajusteaza pentru a atrage un nou segment de piata se situeaza pe vibratia lui Jupiter agresat de iluzia lui Neptun care, din tema acestei institutii, ne spune ca nu tot ceea ce este mare ca volum, este si puternic.

Banca Nationala a Romaniei (11/23 aprilie 1880) cu toate modificarile impuse unui sistem financiar zdruncinat de o criza mondiala, cu toate tranzitele in aparenta agresive, are un 2009 aproape de limita pozitiva, relativ stabil. Oscilatiile impuse de trecerea lui Saturn prin casa V a temei de referinta aduce o centrare a stabilitatii institutiei pe lideri, pe oameni cu putere de decizie, pe o relatie stransa si restrictiva intre factorii de decizie in sistemul financiar si cei ai aparatului administrativ. Trecerea lui Jupiter pe casa X a acestei institutii, ci conjunctiile repetate pe care le va face anul acesta cu Neptun pe aceeasi casa a demnitatii social, a idealurilor nationale, a solutiilor de criza si a liderilor, aduce natiunii romane o prea frumoasa iluzia si un vis frumos. Actiuni venite din interiorul acestei institutii vor fi prezentate la exterior sub o alta forma, cu un alt mesaj. Lezarea lui Jupiter culminant prin intoxicarea lui cu vise si idealuri irealizabile, poate fi comparata cu nevoia de a dansa a unui individ imobilizat intr-un scaunul cu rotile. Este un an al expansiunii, al strategiilor de studiere si supervizare a bancilor, de “agasare” a acestora prin diferite modalitati de evaluare, fara sa se obtina vreun rezultat menit sa schimbe cu ceva situatia. Cuadratura pe care Saturn a ridicat-o in 2008 la Pluton din tema de referinta si cuadratura pe care o va ridica la Pluton din tranzit spre finalul lui 2009, nu poate indica decat o liniste stranie, cea de dinainte furturnii. Nu in 2010 va fi furtuna pentru aceasta institutie, ci inceputurile unei perioade dificile vor veni din 2011, cand Jupiter va trece pe casa XII, in Berbec, si cand greseli de substrat, orientare si metoda realizate din aceasta perioada, atunci vor fi vizibile. Combaterea momentului 2011 va veni prin preschimbarea, reevaluarea, modificarea de nume, insertie sau mod de extindere ce va anunta, incepand cu 2012, o noua etapa de dezvoltare a acestei institutii. Cand Uranus va intra in Berbec, Saturn in Scorpion, iar Jupiter in Taur, Pluton va trece peste Sensul Vietii natiunii din casa IX aducand o reasezare a intereselor nationale, o reevaluarea a pretului cu care suntem integrati in structurile internationale, cu care ne vindem produsele, de aceasta data fara sa pastram, sa mentinem sau sa protejam.
In acest context macro, anul 2009, pare sa fie un an de respiro la capitolul proiecte, dar dur la capitolul control si autoritate. Cu asa evolutii astrale aceasta institutie se va impune ca un model, iar exemplul sau va fi usor preluat, indiferent ca este bun sau nu.

 

NU RATA MAINE "HOROSCOPUL BANCHERILOR PE 2009".

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos