Horoscopul bancilor pe 2008

Horoscopul bancilor pe 2008

Astrologul Gheorghita Coser prezinta, in exclusivitate pentru BankingNews, cum va fi anul 2008 pentru banci si bancheri. Materialul "2008, elemente de prognoza astrologica bancara" cuprinde previziunile zodiacale ale anului 2008 pentru institutiile de credit si bancheri si a fost impartit in doua capitole. In prima parte, va prezentam care va fi evolutia principalelor banci din

Astrologul Gheorghita Coser prezinta, in exclusivitate pentru BankingNews, cum va fi anul 2008 pentru banci si bancheri. Materialul "2008, elemente de prognoza astrologica bancara" cuprinde previziunile zodiacale ale anului 2008 pentru institutiile de credit si bancheri si a fost impartit in doua capitole. In prima parte, va prezentam care va fi evolutia principalelor banci din tara noastra, urmand ca maine sa aflati cum se anunta a fi anul 2008 pentru bancherii din toate zodiile. Astazi, fiecare banca va regasi in expunerea de mai jos cateva caracteristici ale drumului pe care-l va parcurge in acest an.

2008, elemente de prognoza astrologica bancara

* Analiza realizata de astrologul Gheorghita Coser *

Anul 2008 este, din punct de vedere astrologic, anul riscurilor, al contractelor neobisnuite incarcate de o nesiguranta vizibila, al disputelor sterile si al pierderilor de imagine. Dificultatea sa consta in existenta a doua elemente astrologice nefavorabile in contextul revolutiei solare din 5 februarie 2008: Saturn in zodia Fecioara si Pluton in zodia Capricorn. Daca in aparenta aceste planete se situeaza pe semne de trigon, ceea ce ar prevesti o perioada de liniste, efort constructiv si diminuare a agresivitatii, dispunerea lor pe casa I a identitatii nationale (Saturn) si respectiv casa V a descendentilor, a energiei de care dispunem pentru autoafirmare (Pluton), observam ca relatia lor are conotatii globale, aducand bucurie acolo unde este bucurie si succesul acolo unde el este deja instalat, pe fondul unei nesigurante stranii legata de aparitia unor factori de risc neprevazuti.

In 2008, banii vor veni mai putin din relatii si asocieri si mai mult din munca, poate prea multa si prea grea in acest an, dar in niciun caz din prospectarea noului, asa cum Uranus din casa VII incearca sa ne induca. Directiile pe care le ofera 2008 pentru Romania vin, prin ascendentul anual in zodia  Fecioara, din exploatarea sistemului administrativ, relatiile rezervate cu strainatatea si aplicarea planurilor strategice programate pentru acest an cu teama unui esec. Pe fondul acestei evidente nesigurante relatiile functionar-client devin prioritare. Apare astfel ostentativ, pe tema acestei revolutii, ideea de “cadou strategic”. Tocmai pentru ca atitudinea prioritara va fi cea legata de pierdere, esec, nesiguranta, atragerea clientului va fi perceputa ca un soi de solutie unica, un soi de asigurare impotriva viitorul sumbru, asa cum il vom vedea din ceea ce ni se va intampla in 2008. Firmele si institutiile vor darui strategic exact ceea ce se asteapta ca oamenii sa cumpere si daca luam in considerare aglomerarea de planete din casele V si respectiv VI, cadourile nu vor exprima o stare de bine, ci teama de pierdere, putand genera efecte negative ample. Adica, exista riscul ca dintr-o politica de marketing lipsita de simtul masurii sa se inregistreze pierderi ce pot fi recuperate prin restructurare, schimbarea politicii, reorientare.

Factorul psihic este, in sectorul material pe care il analizam, nefavorabil. El ofera liderilor, persoanelor cu putere de decizie, o nota impulsiva, nepotrivita contextului. Anul acesta greselile vor fi greu de reparat, iar pierderea de imagine un lux periculos. Pe acest fond intervine un alt element care va complica si mai mult situatia: nemultumirea exprimata prin revolta. Relatia lui Mercur retrograd din casa VI, pe tema analizata, cu Saturn din zodia Fecioara, ii determina pe subalterni sa-si ceara drepturile. Mesajul va fi bun, dar modalitatea de actiune total nepotrivita contextului in care este aplicata. Putem astfel asista la hotarari gresite luate ostentativ impotriva acelor subalterni care isi vor exprima nemultumirile si, de parte cealalta, tot lor li se va cere sa repare, printr-o munca suplimentara, deficitul de imagine generat de situatia conflictuala.

Daca Saturn retrograd in Fecioara aduce in sectorul analizat o relatie rigida cu autoritatile, avand ca motivatii teama de deposedare, singuratate, pierdere, Pluton in Capricorn aduce, in context, un element steril care va amplifica anul acesta starea generala proasta: constientizarea solutiei care nu poate fi aplicata. Caracterul dramatic va fi foarte evident in situatia in care planetele din casa V ii vor impulsiona pe lideri sa consume mai mult decat poate produce societatea pe care o reprezinta.

Prin urmare, Romania are din punct de vedere financiar un an dificil, in care castigurile nu pot fi programate si in care teama de deposedare, de pierdere, prin lipsa perspectivei sau imposibilitatea aplicarii unor planuri strategice solide, vor constitui o atitudine generala stranie, improprie progresului. Sunt avantajate relatia functionar-client si dezavantajate, cu mici exceptii (Bancpost), relatiile pe linie de serviciu.

Desi nu poate fi vorba de vreun avantaj direct si detasat al unor institutii fata de altele, se poate totusi indica faptul ca unele banci vor beneficia de influxuri pozitive, cele din Capricorn si Varsator si doar prin caracterul speculativ pe care il vor cultiva anul acesta. Trecerea lui Pluton pe semnul Capricorn le aduce institutiilor constituite in acest semn abilitatea de a-si exercita o influenta din umbra asupra pietei, printr-o strategie potrivita momentului: atragerea liderilor ce pot oferi garantia unui succes imediat sau realizarea unor contracte mari ce ii vor absolvi de efortul de a oferi produse variate.

Bancile din zodia Berbec (Eximbank, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte) isi vor sprijini actiunile pe modele exterioare si acesta este singurul element original cu care intervin pe piata. Cu Marte in Gemeni pe casa X, aceste institutii vor sti sa-si faca foarte bine reclama. Isi vor evalua foarte bine produsele, dar, datorita unei evidente superificialitati in politica de promovare abordata, vor pierde din vedere ca oferta lor va avea de infruntat tendinta conservatoare generala, adusa, din punct de vedere astrologic, anul acesta, de intrarea planetei Pluton in zodia Capricorn. Chiar daca nepotrivirea indicata nu aduce succesul scontat, aceste institutii vor aborda anul 2008 cu un optimism contagios. Aici va predomina o stare de spirit joviala, deschisa, pana la un punct, artificiala, care va avea un efect benefic, oferind in cele din urma o stabilitate complicata, mentinuta cu efort si multa agitatie, dar vizibila si benefica pentru perioada ce va urma intervalului analizat (2009). Va fi insa de apreciat curajul cu care isi vor cauta stabilitatea si succesul, iar exemplul lor, apreciat cu un suras ironic, va folosi celorlalte institutii incepand cu octombrie 2009, cand Saturn va trece pe semnul Balantei.

Bancile Balanta (MKB Romexterra Bank,  Banca di Roma SpA. Italia Sucursala Bucuresti), in opozitie cu cele din Berbec, analizate mai sus, nu se abat de la strategii si nu deschid in 2008 drumuri noi. Cu Lilith pe Scorpion, in final de casa III, au de parcurs anul acesta grele incercari legate de sinceritatea partenerilor. Speculatiile sunt paguboase si devin cu atat mai cunoscute cu cat se incearca ascunderea lor. Produsele oferite sunt privite cu reticenta, cu suspiciune, reusind doar sa-si mentina clientela pe care si-au format-o pana la finalul lui ianuarie 2008. Putem asista si la declaratii tendentioase, poate chiar scandaloase menite sa le afecteze iremediabil imaginea, poate chiar scandaluri pe marginea unor greseli facute de angajatii lor.

Bancile din Taur (ABN AMRO Bank, Citibank Romania, Emporiki Bank, Egnatia Bank, ProCredit Bank, HVB Banca pentru Locuinte) se bucura de efectele strategiilor din 2007. Au parte de aprecieri, laude, iar exemplul lor va parea tentant si demn de urmat. In realitate avem de-a face cu aceeasi situatie ca si in cazul celor din Berbec unde exista o evidenta diferenta intre reclama si structura. Cazul de fata este insa unul avantajat de trecut, dar dezavantajat de caracterul limitat al succesului de care se bucura acum. Daca si anul acesta vor urmari promovarea acelorasi valori cultivate in 2007, atunci succesul va fi ponderat si sigur, iar stabilitatea evidenta. Venus din casa V, aflat intr-o conjunctie cu Jupiter pe Capricorn, indica elementul gandire ca fiind mijlocul cel mai eficient prin care succesul strategiei practicat anterior sa fie reeditat. Riscul la care se expun va fi acela ca strategiile indicate se vor sprijini prea mult pe liderii care le-au promovat si prea putin pe cei care beneficiaza de ele. Situatia aceasta va fi greu de evitat avand in vedere trigonul Jupiter – Saturn retrograd prin care se face apel la o situatie similara din trecut, cand s-a procedat la fel.

De partea cealalta bancile Scorpion (Banca C.R. Firenze Romania S.A) isi fac planuri de fuziune si, din punct de vedere astrologic, aceste planuri chiar constituie o decizie importanta pentru a le asigura supravietuirea. Au nevoie de spatiu afectiv si se orienteaza spre institutii care le pot rezolva aceasta problema. Motivatia lor nu face decat sa descopere vechi conflicte interioare, raporturi agresive intre departamente sau reponsabili ai acestor departamente, situatie care va slabi stabilitatea firmei.

Bancile Gemeni (Anglo-Romanian Bank Limited Anglia Londra SUCURSALA BUCURESTI, Banca Italo-Romena SpA Italia Treviso – sucursala Bucuresti, Porsche Bank), dar si cele din Sagetator (Banca Romaneasca,  Banca Transilvania, OTP Bank) sunt foarte incercate anul acesta. Au succes, la fel ca si cele din Capricorn si Varsator, insa efortul lor este incomparabil mai mare. Vor insista asupra ofertei variate si vor da impresia unei transparente totale intre mesaj si produs. Aceste institutii anul acesta nu se vor aventura in a investi, dar vor cheltui foarte mult pentru a consolida pozitia pe care au ocupat-o in 2007. Sunt pregatiti pentru orice modificare, poate chiar de natura interna (retructurari, rearanjarea departamentelor, sarcini suplimentare pentru angajati s.a.m.d) tocmai pentru ca in 2008 vor cultiva o atitudine ponderata, conservatoare testand eficienta acestei strategii prin reactiile clientilor si aprecierile ce vin din partea lor. Greseala pe care o pot face va veni din atitudinea fata de cheltuieli, una de natura extremista, fie risipind banii pe reclama inutila, fie renuntarea la reclama in favoarea altor mijloace de promovare. Dintre cele doua, institutiile Sagetator primesc influxuri astrale speciale care vor face in asa fel incat o parte din oferta lor sa fie preferata fara a fi prezentata in detaliu. Stranietatea acestei situatii poate complica relatia functionar – client, determinandu-l pe primul sa renunte la publicitate, considerand-o inutila. Atitudinea conservatoare este insa cea mai potrivita pentru a asigura anul acesta stabilitate.

Bancile Rac (Credit Europe Bank) la fel ca si cele Capricorn (Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Libra Bank, Casa de Economii si Consemnatiuni, Volksbank) beneficiaza de un suport astral special. Au solutii bune, practice, dar au probleme in a le implementa. Parcurg insa o perioada in care zbuciumul echipei care stabileste strategiile si le coordoneaza va contrasta izbitor cu calmul si zambetele largi ale angajatilor care nu simt, din punct de vedere profesional, dificultatea acestui an. Cu toate ca Saturn, retrograd pe tema analizata, are relatii armonioase cu planetele din Capricorn, Luna se afla pe aceasta axa interceptata anuntand ca binele de acum poate fi doar finalul fericit al unei perioade bune. Institutiile prospera dar angajatii traiesc o izolare afectiva stranie care, acum in 2008, nu vor duce la conflicte de munca, dar vor parcurge un factor de stres extrem de important. Pentru ca anul acesta relatiile de natura profesionala sunt o prioritate printre angajatii bancilor, neaspectarea Lunii si plasarea ei pe axa interceptata duce la frustrare, neimplinire, tendinta de a renuntarea pe motive neclare. Cu alte cuvinte defazarea evidenta dintre liderii acestor institutii si angajati pare sa fie cea mai importanta problema, de altfel una de factura interna, delicata, sensibila ce trebuie sa i se acorde o atentie speciala. Marea sansa vine insa din contracte mari, strategii ample care implica spatiu atat in sensul geografic (extindere), cat si temporal (proiecte de durata).

Institutiile constituite in zodiile Leu (Bancpost) si Varsator (BRD, BCR, Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – MINDBANK S.A.BANCA COMERCIALA SANPAOLO IMI BANK ROMANIA S.A., GarantiBank International NV – sucursala Romania, Banca Comerciala CARPATICA S.A) parcurg un an incarcat de efort, dar si de realizari directe ce le parvin din activitatile prestate. Se bucura de o protectie astrala speciala si tocmai de aceea beneficiaza de castigurile mici si repetate. Acestea vor fi marile rasfatate ale anului 2008 avand si meritul de a trasa noi directii in strategiile bancare. Aglomerarea de planete din Varsator fac intentiile acestora pur si simplu geniale. Retrogradarea lui Mercur poate aduce o anume discontinuitate in promovarea noilor idee si planuri, iar de aici se poate deduce si caracterul intuitiv, speculativ al planurilor si nicidecum unul stiintific. Limitarea va fi insa una de natura umana. Prin urmare, relatia angajati – clienti va avea o usoara nota de agresivitate, comportand fluctuatii intre clientii care prefera produsele bancare oferite de aceste institutii.

Bancile Fecioara (ING Bank) au de parcurs anul acesta o perioada de contractie financiara, pe de o parte, si de extindere spatiala, pe de alta. Se prevad investitii, programate gresit anul acesta, care vor solicita rezervele mai mult decat s-a prevazut. Cu Saturn pe semnul lor, acum retrograd, vor considera ca solutiile abordata de bancile Capricorn le erau foate potrivite si lor si ca aceea ar fi fost directia spre care ar fi trebuit sa orienteze investitiile. Se parcurge insa o perioada de contradictii perceputa fie ca neincredere venita din partea clientilor, fie ca efectul unei strategii gresite.

La polul celalalt bancile Pesti (BANK LEUMI ROMANIA S.A.,  PIRAEUS BANK ROMANIA S.A., ROMANIAN INTERNATIONAL BANK S.A) sunt tangente la sansa de a se asocia cu intitutii puternice care sa le asigure stabilitate. In aceste institutii liderii, cei care stabilesc planurile de viitor, devin oameni importanti, caror li se acorda o mare libertate de decizie. Deciziile lor, prin implicarea Sensului Vietii in acest aspect, sunt bune si de perspectiva.

Pentru toate institutiile bancare, anul 2008 este unul dificil care pune la incercare profesionalismul si abilitatea de a lucra eficient in echipa. Sansele, privite ca predispozitii astrale gratuite, necoditionate, sunt putine, prin urmare succesul va fi dat doar de efort.

Banca Comerciala Romana (23.01.1991) are prin trecerea lui Jupiter in Capricorn un protector ascuns. Cu toate acestea in perioada de retrogradare a lui Saturn (19.XII.2007-3.V.2008) riscurile se intensifica, iar valorile institutiei tind sa fie lezate de o promovare necorespunzatoare, urmata de o apreciere slaba si in final de o pierdere substantiala, poate chiar esentiala, pe sectorul rezervat debitelor. Daca vom lua in considerare si data fuziunii cu Erste Bank (21.XII.2005) raportul tranzitelor, ca si in anul 2007, nu este deloc favorabil. Exista insa un avantaj adus de trecerea lui Saturn peste Luna din tema fuziunii, aducand un spor de incredere clientelei, dar si trecerea lui Jupiter in Capricorn, facilitand contractele, asocierile, relatiile profitabile, in special cele in raport cu strategiile Erste Bank dupa impactul studiat in 2007, cand Saturn, ca guvernator al zodiei Capricorn, oferea marii mase de oameni stabilitate si incredere in serviciile acestei institutii. Anul 2008 este favorabil liderilor care conduc institutia, avand ocazia sa-si demonstreze abilitatile organizatorice si profesionalismul, pentru a transforma o predispozitie astrala stresanta intr-un succes sigur si stabil. Institutia risca sa piarda sustineri importante, planuite inca de acum, din umbra, si despre care se va afla in 2009, cand Jupiter va trece prin zodia Varsator.

BRD – Groupe Societe Generale (19.02.1991) parcurge, cu Sensul vietii pe casa XII si Pluton pe casa XI, un conflict de interese cu un ideal aflat in raport cu un model strain ce va aduce confuzie printre angajati si va simplifica relatiile. La fel ca si in cazul BCR, anul 2008 avantajeaza personalul, liderii si posibilitatile lor de a experimenta pentru cunoasterea personala si nu pentru cea a institutiei. Pana la inceputul lunii mai, cand Saturn va reveni la mersul sau direct institutia ar putea fi lezata de o reeditare a unor probleme de ordin intern legate de greseli facute de angajati. La fel ca si in 2007, cea de a doua jumatate a anului pare sa-i fie benefica acestei institutii.

Pentru Banca Comerciala Carpatica S.A. (12.02.1999) 2008 este un an bun si prosper. Prin trecerea lui Saturn pe casa VIII si a lui Pluton pe casa XII aceasta institutie finalizeaza o perioada de crestere, lansare si cautare a identitatii sale. Aceasta finalizare apare pentru BCC ca un bilant al ultimilor ani, in vedere consolidarii unui mod propriu de actiune. Din nefericire nu este nicicum un an simplu si usor. Tocmai trecerea lui Jupiter prin casa XII, dar si a lui Uranus peste Venus din casa II a momentului astral al infiintari, complica lucrurile si ofera garantia succesului conditionat de efort si perseverenta.

Raiffeisen Bank (15.01.1991) are un an bun si prosper nu atat prin prospectarea noului, cat prin amploarea contractelor pe care le realizeaza. Produsele sale au o nota personala evidenta si prin trecerea lui Saturn in casa IX relatia cu strainatatea consolideaza si mai bine statutul acestei institutii. Este un an bun pentru planuri ample din care rezultatele vor veni esalonat, pe mai multi ani. In 2008 Marte va tranzita emisfera sudica a temei, ceea ce aduce un spor de imagine, recunoastere a valorii sale, achizitii prin mijloace directe. Trecerea lui Lilith pe Sagetator din 10.04.2008 poate constitui inceputul unei perioade de 9 luni (pana in 3.01.2009) de conflicte tendentioase, ascunse, menite sa pateze imaginea prin rastalmacirea unor intentii, fapte sau actiuni directe, prin implicarea personalului intr-un gen de campanie negativa pe segmentul maketing, vanzari. Abia din 2009 se pot vedea efectele acestor intrigi, dar mai ales rezultatul unei ezitari pe care, in planurile sale, ar putea-o avea in 2008 Reiffeisen Bank pentru ca, dupa perioada analizata (2009), Lilith trece in Capricorn, realizand cu Saturn o relatie nefavorabila institutiei, dar buna pentru cei cu care se afla in relatie, situatia in care aceasta s-ar vedea obligata, ca prin actiunile sale, sa intretina starea de bine a altor institutii, din cauza unor erori realizate in perioada 10.04.2008 – 3.01.2009. Cu toate acesta, 2008 pentru Raiffeisen Bank este unul bun si prosper ce poate fi luat usor ca un an de referinta in evaluarea acestei institutii.

Bancpost (16.08.1991) poate insela usor increderea in clientii sai datorita unui aport astral nefavorabil, dar se poate mentine prin aplicarea unor masuri restrictive, de ordin intern, ce au menirea de a mai salva din instabilitatea si fluctuatiile la care va fi supusa. Cu Lilith in casa IV, Bancpost poate pierde anul acesta contracte, se pot anula intelegeri mai vechi sau se va pune problema renegocierii in vederea mentinerii la nivelul la care a fost in 2007. Relatia sef-subaltern va fi una prioritara si va compensa din dificultatea acestui an, ducand la construirea unei atmosfere de lucru echilibrate.

Banca Nationala a Romaniei (11/23 aprilie 1880) parcurge un an bun la capitolul imagine. Trecerea lui Jupiter in Capricorn este benefica pentru aceasta intitutie pentru ca o ajuta sa-si exploreze limite in materie de expansiune financiara, de relatie cu institutii similare din strainatate in vederea implinirii unui ideal conform cu tema initiala, cea din 1880. Situatia din 2008 pare oarecum asemanatoare celei din 1997, cand Jupiter trecea, ca si acum, peste Sensul Vietii din tema de referinta, doar ca atunci parcurgea emisfera estica. Acum prin tranzitul sau prin emisfera vestica, incluzand la inceputul anului si casa III (casa faptelor colaterale) ofera un cadru potrivit evaluarii, a planurilor construite pe rezultatele etapelor anterioare si, mai ales, pentru acumularea unor beneficii venite din actiunile intreprinse in perioada 1986-2007, cand Jupiter a trecut de doua ori peste NN din tema de referinta, cu Marte in tranzit pe emisfera estica.

Prin urmare, anul 2008 se intrevede a fi un an al evaluarii, a castigului de imagine si al schimbarii instrumentelor intai strategice, apoi concret prin fapte, raportandu-le la modele straine. Riscul la care se expune va fi la capitolul incredere. Uranus din casa XI nu mai are sustinerea Sensului Vietii in trecere, in 2008, prin Varsator si liderii vor trebui acum sa faca dovada ca au invata ceva de la trecut. Vanitatea si ambitiile necontrolate pot deveni usor mijloace de a pierde sustineri importante pentru ca relatia cu straintatea va fi delicata si suspusa unei atitudini reci, protocolare. Prieteniile si favoritismele sunt aducatoare de pagube. Succesul va veni doar din raportarea la un model strain, nu prin preluarea sa. Tentatia de a gresi va fi insa foarte mare pentru ca prieteniile indicate de tema sunt noi si ridicate prin aportul lui Saturn retrograd din revolutia solara a Romaniei pentru 2008, deci paguboase, restrictive, complicate si duse pana la limita dintre eficienta si esec. Unele negocieri vor esua si nu se va mai putea compesa pierderea prin alte actiuni, neramanand decat speranta intr-un succes parvenit dintr-o alta etapa. Prima jumatate a anului este marcata de un efort de integrare a unui procedeu, urmand ca posibilul esec sa apara in cea de a doua jumatate a anului, cand institutia avea de infruntat un Uranus in Pesti complesit de incapacitatea sa de a tine pasul cu regulile altora, dar si un Marte in Gemeni din revolutia solara, agresiv si intransigent prin opozitia cu Pluton, care va face mai mult ca niciodata reala replica “Noi vrem egalitate, dar nu intre catei”. In absenta acestei incercari, Banca Nationala a Romaniei are un an bun, in care valorile sunt stabile, iar planurile vizeaza schimbari lente, sigure si benefice.

Nu rata maine "Horoscopul bancherilor pe 2008".
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos