credius.ro

Guvernul scoate 100 mil. euro pentru a sprijini accesul IMM-urilor la finantarea bancara

10 februarie 2009

Ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Constantin Nita, a anuntat ca Guvernul va infiinta un fond de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, fond care va avea un capital social de 100 mil. de euro. Nita a precizat, in cadrul dezbaterii din Camera Deputatilor privitoare la problematica IMM-urilor, ca Romania era singura tara din Europa care nu avea un asemenea fond. Ministrul a estimat ca, prin infiintarea acestui fond si operationalizarea celui de garantare, circa 6-8.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor avea acces la finantare.

O astfel de structura de contragarantare a garantiilor oferite bancilor de fondurile de garantare ar urma sa creasca gradul de absorbtie al fondurilor europene. Fondul de contragarantare va diminua riscurile fondurilor de garantare si va creste increderea bancilor in ceea ce priveste lichiditatea garantiilor oferite de fonduri. Potrivit estimarilor initiale, inaintate in toamna anului trecut de oficialii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), capitalul social al noului fond ar trebui sa aiba un capital social de 150 mil. euro in primii doi ani, pentru ca in 2013 sa ajunga la 250 mil. euro, astfel incat fondul sa poate garanta credite in valoare de 4,5 miliarde euro. Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, spune ca infiintarea acestui fond de contragarantare ar avea un efect de multiplicare care ar permite acordarea de garantii pentru creditele bancare de trei-patru ori mai mare decat in prezent. Astfel, aceast fond ar putea fi o masura de sprijin foarte importanta pentru facilitarea accesului IMM-urile la finantare bancara.

Pe de alta parte, ministrul Nita a spus ca va creste si numarul IMM-urilor care vor primi credite pentru export datorita capitalizarii Eximbank. Un alt obiectiv este reducerea perioadei de la depunerea cererii de accesare a unor fonduri europene pana la data accesarii efective. "Conform procedurilor actuale, perioada minima este de 210 zile", a spus Nita. O alta masura pe care o preconizeaza Nita este modificarea Codului Fiscal in sensul introducerii impozitului forfetar pe activitate, masura care ar contribui, sustine Nita, la scoaterea la suprafata a economiei gri.

Nita a precizat ca, in cadrul discutiilor cu reprezentanti ai patronatelor, acestia au cerut modificarea unei serii de legi, printre care Codul Fiscal, Legea patronatului, Legea de organizare si functionare a Consiliului Economic si Social.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro