Guvernatorul o spune pe bune: Creditarea se va relua, dar nu va fi la fel ca inainte

Guvernatorul o spune pe bune: Creditarea se va relua, dar nu va fi la fel ca inainte

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, joi, la Iasi, ca bancile au intrat intr-o perioada de reasezare si se va relua creditarea, dar a subliniat ca nu vor fi aceleasi conditii ca inainte de declansarea crizei financiare. "Este o perioada de reasezare, creditarea se va relua, ca au bani si vor avea bani, dar nu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, joi, la Iasi, ca bancile au intrat intr-o perioada de reasezare si se va relua creditarea, dar a subliniat ca nu vor fi aceleasi conditii ca inainte de declansarea crizei financiare. "Este o perioada de reasezare, creditarea se va relua, ca au bani si vor avea bani, dar nu va fi ca inainte. (Bancherii, n.r.) o sa constate ca la dobanzile pe care cred dansii ca ar putea sa ia creditarea datorita dobanzilor de pasiv, chiar nu poti sa creditezi. Nu este usor insa acum sa coboare dobanzile de pasiv fara sa-si piarda clientii pentru care s-au batut, sunt si dansii intr-o cursa", a declarat Mugur Isarescu, in conferinta de presa la Iasi.

Isarescu a adaugat ca BNR incearca sa ofere bancilor o viziune pentru urmatorul ciclul economic care se declanseaza.

"Trebuie sa facem calculele necesare ca aceste eliberari de sume sa fie in conformitate cu acordul cu FMI, cu cel cu Uniunea Europeana si cu cel de la Viena, cu bancile. Cu alte cuvinte, eliberam resurse care sunt ale lor, dar sunt platite, acum le dam chiar dobanzi frumoase. Noi suntem generosi, le dam 3% la valuta, de asta s-au si razgandit unii bancheri sa mai ceara reducerea rezervei minime in valuta", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a mai spus ca dobanzile nu pot sa mearga decat "in jos", avand in vedere actualele fundamente economice care, sustine guvernatorul BNR, merg in directia buna.

"Mesajul meu si pentru bancheri si pentru oamenii de afaceri este ca avand un acord cu institutiile financiare internationale si cu Uniunea Europeana care ne asigura credibilitate, finantare dar si masurile adecvate, dobanzile nu pot sa mearga decat in jos", a subliniat Isarescu.

Mugur Isarescu s-a aflat intr-o vizita de doua zile la Iasi, unde a primit titlul de doctor Honoris Causa al Universitatii “Al.I.Cuza” si a avut o intalnire cu reprezentantii sucursalelor BNR si a bancilor comerciale din regiunea Moldovei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos