Institutiile de credit, societatile de asigurari, cele de servicii de investitii financiare si de administrare a investitiilor care fac parte dintr-un conglomerat financiar vor fi supuse unor proceduri suplimentare de supraveghere, potrivit unui proiect de lege publicat luni pe site-ul Ministerului Finantelor. Actul normativ va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, in conditiile in care Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene de la aceeasi data.
Proiectul stabileste reguli de supraveghere suplimentara a entitatilor mentionate dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana pentru a asigura stabilitatea financiara si protectia deponentilor, asiguratilor si investitorilor, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Documentul transpune prevederile unei directive europeane referitoare la supravegherea suplimentara a institutiilor de credit, a societatilor de asigurare si firmelor de investitii dintr-un conglomerat financiar, care trebuie implementate in legislatia romaneasca pana la finele acestui an, potrivit negocierilor pentru aderare.
Supravegherea suplimentara va fi asigurata de un coordonator unic, responsabil de coordonarea si exercitarea supravegherii.
Coordonatorul va fi desemnat dintre autoritatile competente ale statelor membre implicate, inclusiv acelea ale statului membru in care se afla sediul central al societatii financiare holding mixte.
Evolutiile inregistrate pe pietele financiare europene care au condus la crearea unor conglomerate financiare ce furnizeaza servicii si produse atat in sectorul bancar si al serviciilor de investitii, cat si in sectorul asigurarilor au determinat emiterea acestei directive.
Un alt factor a fost inexistenta unei forme de supraveghere prudentiala la nivelul unui grup format din institutii de credit, societati de asigurare si firme de investitii care fac parte dintr-un conglomerat financiar, in conditiile in care legislatia de supraveghere prudentiala pe baza individuala si consolidata este insuficienta pentru a surprinde riscurile implicate in desfasurarea activitatilor financiare integrate prin intermediul unei astfel de structuri complexe.
Directiva abordeaza problema riscurilor prudentiale suplimentare identificate la nivelul unui conglomerat financiar, cu accent pe cerintele referitoare la adecvarea capitalului, concentrarea riscurilor, tranzactiile intra-grup, mecanismele de control intern si procesele de administrare a riscurilor.
De asemenea, textul comunitar stabileste atat masurile de facilitare a supravegherii suplimentare in cadrul Uniunii Europene, printre care desemnarea autoritatii competente responsabile cu exercitarea supravegherii suplimentare - coordonatorul si atributiile acesteia, cooperarea si schimbul de informatii intre autoritatile competente, regimul societatilor financiare holding mixte, cat si raporturile cu statele terte.
Directiva contine doua optiuni la latitudinea statelor membre. Prima se refera la posibilitatea exceptarii de la regimul supravegherii suplimentare a unui conglomerat financiar, care este un subgrup in cadrul altui conglomerat financiar, si exercitarea acestei supravegheri la nivelul conglomeratului financiar celui mai larg.
Proiectul de lege elaborat de autoritatile romane prevede supravegherea suplimentara la nivelul fiecarui subgrup care indeplineste cerintele pentru a fi considerat conglomerat financiar, coordonatorul acestuia avand posibilitatea de a decide, in functie de caz, exceptarea de la regimul supravegherii suplimentare, fara a se aduce atingere obiectivelor de stabilitate financiara.
Cea de-a doua optiune are in vedere alegerea metodelor de calcul a cerintei suplimentare de adecvare a capitalului. Alegerea va fi facuta de catre coordonator in toate situatiile, pentru a se asigura flexibilitate in aplicare, potrivit proiectului de lege.
Proiectul trebuie avizat de Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Ministerul Justitiei si Ministerul Integrarii Europene.
Pana in prezent, in Romania a fost armonizat cadrul legal si de reglementare cu prevederile comunitare in domeniul supravegherii pe baza individuala, dar si la nivel de grup omogen a institutiilor de credit, a societatilor de servicii de investitii financiare si a celor de asigurare.
Fondurile de pensii ar putea fi supravegheate suplimentar intr-o etapa ulterioara, dupa clarificarea aspectelor legate de modalitatea in care se vor consolida, din punct de vedere prudential, riscurile aferente activitatilor desfasurate in domeniul respectiv, potrivit deciziei grupului de lucru.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro