credius.ro

Grupul BCR a obtinut cel mai mic profit trimestrial de la privatizare

30 octombrie 2009

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut la noua luni cu 43,9%, la 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), ceea ce inseamna ca institutia a obtinut in trimestrul al treilea cel mai mic profit de la privatizare, de 92,7 milioane lei (22 milioane euro). In primul semestru, profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut cu 20,1%, la 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro).

Activele grupului BCR au avansat in primele trei trimestre cu 2,5% comparativ cu finele anului trecut, la 70,8 miliarde de lei. La jumatatea anului 2009, grupul a raportat active in valoare totala de 72,57 miliarde de lei, ceea ce inseamna o scadere de 2,4% in trimestrul al treilea.

Soldul creditelor si avansurilor acordate clientelei de grup a urcat dupa primele noua luni cu 6,1%, la 50,58 miliarde de lei, in timp ce sumele datorate clientilor au avansat cu 7%, la 35,33 miliarde de lei.

Creantele grupului asupra institutiilor de credit au avansat de aproape patru ori comparativ cu sfârsitul anului trecut, de la 1,1 miliarde de lei la 4,27 miliarde de lei.     

Valoarea datoriilor grupului BCR fata de alte institutii de credit a urcat cu 1,1% dupa primele noua luni, la 22,8 miliarde de lei.

Profitul dupa impozitare si plata intereselor minoritare a scazut in primele noua luni in principal din cauza majorarii cheltuielilor cu provizioanele si scaderii venitului din comisioane, generata de reducerea consumului, precizeaza comunicatul.

Venitul operational obtinut de grup in primele noua luni a crescut cu 12,5%, de la 3,1 miliarde lei (850,3 milioane de euro) la 3,49 miliarde lei (829,3 milioane de euro), in principal datorita majorarii venitului net din dobânzi cu 24,2%, la 2,69 miliarde lei (638,7 milioane euro), evolutie generata de avansul volumului creditelor si de marjele solide din activitatea corporate, precum si de cresterea puternica a creditarii din primele trei trimestre ale lui 20089.

Totusi, venitul din taxe si comisioane a scazut comparativ cu primele trei trimestre din 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum ale populatiei, a strategiei de revizuire a preturilor serviciilor bancare menite sa incurajeze tranzactiile fara numerar ale clientilor, precum si a imbunatatirii structurii conturilor clientelei.

Grupul BCR a redus usor in primele noua luni cheltuielile operationale, de la 1,3 miliarde lei (362,7 milioane euro) in perioada similara din 2008 la 1,27 miliarde lei (301,4 milioane euro), prin controlul constant al costurilor administrative si cu personalul, afectate puternic de deprecierea leului din prima jumatate a anului 2009.

Astfel, rezultatul operational obtinut de grupul BCR a crescut in primele trei trimestre cu 24,9%, la 2,2 miliarde lei (528 milioane euro), datorita avansului venitului operational si controlui imbunatatit al costurilor.

"Rezultatul operational continua sa aiba o evolutie pozitiva, dar acest lucru nu este suficient pentru a contracara cresterea costului riscurilor, fata de care avem o abordare prudenta, in contextul in care conditiile economice ramân dificile", a declarat, in comunicat, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Conform asteptarilor, cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a continuat sa creasca fata de primele trei trimestreale anului trecut, pâna la 1,48 miliarde lei (352,9 milioane euro), in conditiile in care trimestrul al treilea a fost caracterizat de o crestere a acestor provizioane in bilant cu 37,6% fata de sfârsitul anului 2008, reflectând pierderi efective asteptate si demonstrând un management al riscului adecvat mediului economic dificil.

Grupul BCR are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante prin garantii si provizioane, de aproximativ 120%.

Rata de adecvare a capitalului de rang unu si doi se situa la sfârsitul lunii septembrie la aproximativ 11,6%, potrivit standardele românesti de contabilitate, RAS, fata de minimum 10% cerut de BNR, si la circa 13%, potrivit IFRS consolidat.

Rezultatele financiare ale grupului BCR sunt consolidate, neauditate si in conformitate cu standardele internationale de contabilitate, IFRS.

La nivel de banca, BCR si-a continuat dezvoltarea solida si durabila a activitatii conform asteptarilor, intr-un mediu economic dificil.

Activele totale ale bancii au crescut cu 3% dupa primele noua luni, la 66,4 miliarde lei (15,75 miliarde euro), in contextul in care volumul total al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, IFRS) a ajuns la 45,9 miliarde lei (10,89 miliarde euro), in urcare cu 2% fata de finele anului trecut si cu 6,1% comparativ cu sfârsitul lunii septembrie 2008.

"in trimestrul al treilea creditarea clientilor a continuat sa fie condusa de segmentul corporate, conform asteptarilor. Creditarea pe segmentul corporate a crescut cu 11,7% in acest an, pe fondul necesarului crescut de capital de lucru al companiilor. Portofoliul de imprumuturi de retail a scazut usor cu 6,3% de la inceputul acestui an, ca urmare a declinului consumului si a unui management al riscului mai strict. Creditele garantate, respectiv cele ipotecare si de consum garantate, au continuat sa avanseze moderat, dar acest avans a fost contrabalansat de scaderea imprumuturilor negarantate. O revenire mai puternica a creditarii ipotecare este de asteptat ca urmare a programului Prima Casa", se arata in comunicatul BCR.

Imprumuturile in lei reprezinta 43,8% din totalul creditelor bancii, peste media pietei bancare, demonstrând o structura bine echilibrata.

Portofoliul de credite corporate are o pondere de 50,7% in totalul imprumuturilor acordate clientilor, iar cele de retail, inclusiv microintreprinderile, reprezinta 49,3%. in structura creditelor retail, 46% sunt garantate cu ipoteca, iar 54% sunt imprumuturi de consum negarantate.

Depozitele atrase de banca de la clienti au crescut de la inceputul anului cu 7,1%, la 35,7 miliarde lei (8,46 miliarde euro), pe fondul avansului plasamentelor de pe segmentul corporate cu 11,7%, combinat cu o majorare moderata a depozitelor de retail, de 5,5%.

BCR a continuat in 2009 sa-si extinda reteaua de unitati retail, si a deschis cinci noi sucursale in trimestrul trei, ajungând la o retea de 657 unitati la sfârsitul lunii septembrie.

Totodata, institutia a dezvoltat in continuare reteaua de bancomate, instalând alte 93 noi aparate in trimestrul al treilea, ajungând astfel la 2.082 de bancomate. Reteaua de POS-uri a BCR atins 16.571 unitati la finele primelor noua luni, prin instalarea a 977 dispozitive noi la comercianti in trimestrul al treilea.

Institutia este controlata in proportie de 69,3% de grupul austriac Erste, iar societatile de investitii financiare detin fiecare circa 6% din capital.

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro