credius.ro

Greva japoneza la BCR

12 august 2008

Timp de trei zile, angajatii BCR sunt in greva japoneza. Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor Independente (FSI) din Banca Comerciala Romana, Ciprian Ionescu, salariatii din BCR afiliati la FSI vor protesta la locul de munca, intre 13 si 15 august, din cauza modificarii programului de lucru, a planului de concedieri si a inegalitatilor salariale. Angajatii BCR vor purta banderole albe pe parcursul orelor de program.

"Aceasta prima forma de protest presupune purtarea unor insemne specifice menite sa reflecte starea de nemultumire a salariatilor fata de tot ceea ce se intampla la nivelul BCR, fata de modalitatea in care patronatul intelege sa respecte drepturile legale ale acestora si fata de modul in care intelege BCR sa asigure un parteneriat cu salariatii reprezentati prin organizatia sindicala reprezentativa", a declarat pentru NewsIn Ciprian Ionescu.

Reprezentantul sindicalistilor a mentionat ca dialogul cu reprezentantii BCR este deschis, in masura in care se finalizeaza cu solutii la solicitarile si nemultumirile salariatilor.

"Au fost luate masuri, astfel incat activitatea la nivelul unitatilor teritoriale sa nu fie afectata, relatia cu clientii bancii sau programul de lucru sa nu fie perturbat, acestia urmand sa beneficieze pe tot parcursul desfasurarii formei de protest de toate serviciile oferite de BCR, ca intr-o zi normala de lucru", a mentionat Ciprian Ionescu.

Salariatii BCR sunt nemultumiti de programele de lucru pentru unitatile teritoriale (retail si corporate), stabilite fara a se avea in vedere si punctul de vedere al salariatilor. Din 14 iulie, BCR si-a modificat programul de lucru cu publicul in sucursale si agentii, acesta incepand de la ora 9:00 si incheindu-se la 17:30 in cele mai multe unitati BCR. In unele sucursale mari, programul de lucru se incheie, insa, la 18:30. Anterior, in majoritatea unitatilor bancii programul incepea la 8.30 si se incheia la 17.00.

De asemenea, sindicalistii din BCR sustin ca noul program nu este in concordanta cu nevoile clientilor, „care nu au fost si nu sunt pregatiti pentru schimbarea regulilor deja cunoscute si cu care sunt obisnuiti". Mai mult, spun reprezentantii salariatilor, multi clienti nu sunt pregatiti pentru folosirea canalelor alternative, precum cele de internet banking sau phone banking.

"Programul nu poate asigura respectarea dispozitiilor legale si a clauzelor contractuale referitoare la timpul normal de lucru de 8 ore/zi, cinci zile pe saptamana, acordarea repaosului saptamanal in doua zile consecutive (de regula sambata si duminica sau in alte doua zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern)", se arata in protestul salariatilor BCR.

O alta problema a salariatilor vizeaza orele suplimentare. Acestia se plang ca munca peste program "priveaza salariatii de viata sociala si familiala", sustinand ca prin noul program nu sunt respectate dispozitiile legale si clauzele contractuale cu privire la sanatate si securitate in munca, "facand imposibila recuperarea capacitatii sau fortei de munca si expunand salariatii la riscuri majore, fiind o amenintare permanenta la starea de sanatate a salariatilor".

O alta nemultumire vizeaza concedierea colectiva, care va afecta semnificativ activitatea in unitatile teritoriale ale bancii prin reducerea mai multor posturi. "Desi Federatia Sindicatelor Independente BCR s-a opus argumentat acestor intentii si, ulterior hotararii, patronatul a ignorat pana la aceasta data punctul nostru de vedere, urmand ca in perioada urmatoare sa soseasca probabil notificarea privind concedierea colectiva", se mai arata in protestul salariatilor BCR. Sindicalistii considera ca, prin aceasta hotarare, salariatii care vor ramane in banca vor avea mai mult de lucru, urmand sa preia din sarcinile celor concediati, ceea ce i-ar putea determina sa urmareasca "prin orice mijloace incetarea raporturilor de munca cu BCR".

Potrivit Programul de Integrare si Dezvoltare aplicat de Erste Bank la BCR, numarul de angajati ai BCR se va reduce pana la sfarsitul lui 2008 la 8.200, de la 10.600 la jumatatea lui 2007. In prezent, BCR are 9.500 de angajati. Manfred Wimmer, fostul CEO al BCR, recunostea de curand ca mai sunt necesare anumite reduceri de personal, subliniind insa faptul ca este vorba in primul rand de o relocare a unei parti a personalului catre pozitii de vanzari. Potrivit lui Wimmer, 6.000 din cei 9.000 de salariati ai BCR sunt angajati in relatia cu clientii, iar aceasta proportie va creste.   

Salariatii BCR sunt nemultumiti si de faptul ca tintele la nivel de banca sunt stabilite fara a fi consultati, ceea ce le sporeste stresul. "Am invederat de fiecare data patronatului ca nu suntem de acord ca indicatorii aferenti produselor subsidiarelor sa faca parte din sistemul BCR de premiere si am recomandat ca acestia sa faca obiectul unor intelegeri separate cu salariati", sustin reprezentantii sindicatului.

Celelalte nemultumiri sunt legate de "inechitatile salariale si diferentele nejustificate intre salariatii BCR", nemultumirea avand la baza salariile de baza brute lunare, premierea si sporurile aferente muncii prestate suplimentar si in zilele de repaos saptamanal.

Sursa: NewsIn

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro