Ghetea cere bani guvernului pentru ca CEC sa nu stopeze creditarea din toamna

Ghetea cere bani guvernului pentru ca CEC sa nu stopeze creditarea din toamna

CEC Bank ar trebui sa opreasca creditarea, prin septembrie-octombrie, daca este mentinut nivelul actual al capitalului, insa daca acesta va creste, atunci va continua si acordarea de imprumuturi, a declarat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, citat de agentia de presa Mediafax. "Prin luna septembrie-octombrie, cu capitalul pe care il avem va trebui sa incetam creditarea

CEC Bank ar trebui sa opreasca creditarea, prin septembrie-octombrie, daca este mentinut nivelul actual al capitalului, insa daca acesta va creste, atunci va continua si acordarea de imprumuturi, a declarat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, citat de agentia de presa Mediafax.

"Prin luna septembrie-octombrie, cu capitalul pe care il avem va trebui sa incetam creditarea pentru ca ne opreste BNR daca soldul creditelor depaseste de opt ori valoarea capitalului. Daca vom primi cele 900 milioane de lei (de la stat, pentru majorarea capitalului social – n.r.), adica 450 de milioane de lei acum si alte 450 de milioane de lei mai tarziu, vom putea sa continuam pe liniile ascendente", a spus Ghetea.

Senatorii au aprobat, la jumatatea lunii februarie, cu unanimitate de voturi, majorarea capitalului social al CEC Bank cu 900 milioane lei, prevazuta de OUG 176/2008. Cresterea capitalului va fi realizata in doua etape, prin emiterea de noi actiuni cu o valoare nominala de 100 lei. "Majorarea capitalului social al CEC Bank cu suma de 900 milioane lei este necesara pentru mentinerea CEC Bank in sistemul bancar romanesc", se arata in expunerea de motive a ordonantei de urgenta a Guvernului.

Capitalul propriu al CEC era la finele anului trecut de 1,924 miliarde lei, potrivit datelor de pe site-ul institutiei. Soldul creditelor brute acordate de CEC Bank a avansat in primul trimestru cu 7,4%, de la 8,1 miliarde lei in decembrie 2008 la 8,7 miliarde lei. La finele lunii martie, portofoliul de credite era impartit de populatie – 61% din total, firme – 38%, si administratie publica locala – 1% (114 milioane lei).

Ghetea a declarat in luna martie ca banca anticipeaza un ritm de crestere a imprumuturilor acordate persoanelor juridice de 80% la nivelul acestui an si avansul cotei de piata pe creditare de la aproape 5% la 7-8%.

Sursa: Mediafax

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos