credius.ro

Gheorghe Flutur blameaza zgarcenia bancilor in creditarea agriculturii

15 februarie 2006

“Zgarcenia bancilor comerciale este o realitate dureroasa ce incetineste intentiile celor mai multi tarani, dornici sa deschida o afacere”, este semnalul de alarma pe care il trage ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Declaratia a fost facuta in cadrul simpozionului “Cadrul macroeconomic al creditarii in Romania si importanta finantarii rurale”, organizat de revista “Finante & Afaceri”. Ideile duc spre concluzia ca bancile exagereaza prin prudenta, solicitand garantii disproportionate. Veste buna: la sate vor aparea casele de credit rural ... -

Euro-fermierul, un vis indepartat

Un fapt este evident pentru agricultura din tara noastra. In momentul de fata, aceasta ramura a economiei nationale e departe de exigentele ce se cer unui stat care crede ca este gata  de integrarea in Uniunea Europeana. Desi reforma funciara este, practic, incheiata, situatia din teren ne arata o mare faramitare a proprietatilor.

Pe langa dezechilibrul  existent, respectiv cele circa 4,5 milioane de gospodarii de subsistenta, cu suprafete de 1,5- 2 hectare si  doar cateva zeci  cu intinderi de 500 - 1000 hectare, sunt foarte putine proprietati de dimensiune medie, 40-50 hectare, adica acea ferma de tip familial de natura sa asigure proprietarului nu numai venituri pentru ai lui, ci si posibilitatea de a vinde  pe piata interna si chiar externa bunuri agricole si produse procesate.

Sigur ca, in anii din urma, prin aparitia fondurilor SAPARD, ceva s-a miscat in sensul apropierii de ceea ce exista in Europa in care dorim sa ne integram. Din pacate, cum observau nu numai oficiali romani, ci si straini, preocuparea, pana de curand, a fost mai mult pentru folosirea banilor in proiecte de infrastructura rurala, decat pentru modernizarea diferitelor sectoare din agricultura.

Este motivul pentru care, noile autoritati din domeniu au lansat o serie de proiecte de natura sa vina chiar in sprijinul celui ce doreste sa-si dezvolte afaceri specifice, de la infiintarea unor culturi si continuand cu procesarea bunurilor respective, adesea in sistem integrat.

Programul “Fermierul”, prin care se urmareste stimularea investitiilor in aceste directii  este exemplul cel mai sugestiv. Sigur  ca,  pentru a deveni operational, un asemenea program si nu numai el, are nevoie de existenta unui cadru care sa permita finantarea, pentru oricine doreste sa deschida o afacere. De aici incep problemele, si nu sunt simple intamplari. Mai exact, eterna poveste cu Bancile care descopera  tot felul de  “gaselnite” pentru a te refuza ori a te amana  pentru  ca nu prezinti suficiente garantii de solvabilitate.

Ministrul Agriculturii zice ca bancile sunt zgarcite

Aceasta situatie a fost, miercuri, subiectul principal al unui seminar, organizat de revista  “Finante si Afaceri”, la care au fost  prezenti ministrul Agriculturii - Gheorghe Flutur, presedintii Comisiilor de buget, finante, banci din Senat si Camera Deputatilor, alti oficiali din domeniile responsabile cu finantari in agricultura etc. Concluzia unanima s-a desprins aproape de la sine.

“Zgarcenia bancilor comerciale este o realitate  dureroasa ce incetineste intentiile celor mai multi tarani, dornici sa deschida o afacere”, a precizat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Garantia, piatra de moara a imprumutului

Principalul  element ce constituie piatra de incercare pentru oricine vine cu o solicitare de finantare este garantia. Cu ce sa garantezi pentru a fi credibil ?  Foarte multi ezita sa garanteze cu casa ori cu terenul si atunci iau decizia sa renunte la imprumut si  isi vand pamatul ori il dau in arenda.

Tot asa, bancile sunt reticente in a-ti acorda un credit daca observa ca nivelul asigurarii este redus.  Persoanele in etate recurg adesea la renta viagera si au scapat de o problema. Opinia majoritatii participantilor a fost ca nu  trebuie sa  facem o politica din a  constringe oamenii la asemenea decizii, in ideea de a merge spre exploatatii foarte mari.

Peisajul agricol are nevoie si de ferme de dimensiuni medii, bine construite. Cei prezenti au taxat drept exagerata aceasta prudenta a majoritatii bancilor, ei aratand ca imprumuturile nu trebuie sa fie un apanaj al unor elite - avem in vedere pe marii proprietari.

Este nevoi de mai multa flexibilitate…

Opinia generala a mai fost ca sistemul bancar ar trebui sa fie mai prietenos, iar  bancile ar trebui sa fie interesate in a atrage cat mai multi clienti, drept care se cere si din partea lor mai multa inovare, initiativa in a-i invata si pe cei din “patura de jos si de mijloc” cum sa acceseze un credit.

Sigur ca s-a gasit si o voce “de sus”, respectiv din partea BNR (Mihai Dragulin, director cu probleme de stabilitate), care a spus ca riscurile ce tin de creditare sunt ridicate.

I-a raspuns, un reprezentant al Raiffeisen Bank, dl Adrian Raducan, care a tinut sa sublinieze ca pentru institutia unde lucreaza s-au gasit solutii pentru ca actualul taran, viitor fermier, sa aiba acces la credite.

Apar casele de credit rural

Mai mult, ministrul Agriculturii, a tinut sa aminteasca nu numai BNR ci si bancilor comerciale, de faptul ca exista, intr-adevar nu de multa vreme, Fondul de garantare a creditului rural, care ar putea face diferitele institutii de credit mult mai flexibile in politica lor.

In fine, dar nu in ultimul rand, Gheorghe Flutur a venit cu o noua veste buna, in sensul ca, in cateva luni vor deveni operationale Casele de credit rural, ce vor avea ca principala misiune microfinantari in diferite afaceri.

Alexandru Stroe
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro