Presedintele PSD, Mircea Geoana, a cerut luni Guvernului sa informeze populatia in legatura cu toate conditiile imprumutului extern, iar Ministerului de Finante si BNR un calendar precis pentru repornirea creditarii bancare.
Geoana a informat ca, in cadrul sedintei coalitiei, a cerut Ministerului Finantelor identificarea "tuturor conditionalitatilor" ce apar in urma imprumutului extern si ca ar trebui prezentate obligatiile stabilite cu fiecare institutie in parte, CE, FMI si Banca Mondiala. "Am solicitat ca pana miercuri, la viitoarea sedinta de Guvern sa existe un punct de vedere coerent si integrat pentru ca populatia sa cunoasca in detaliu la ce ne obligam in schimbul celor 20 de miliarde de euro. Astept un raspuns din partea Ministerului Finantelor", a declarat el.
Presedintele social-democrat a mai spus ca in coalitie a avut loc "o discutie ceva mai apasata in legatura cu rata dobanzii" si a cerut institutiilor responsabile ale statului sa decida, in urma consultarii si cu bancile, un calendar pentru repornirea creditarii.
Geoana a spus ca nu este normal ca bancile sa nu dea credite in conditiile in care o mare parte din banii imprumutati va ajunge in sistemul bancar. "E nefiresc ca in schimbul celor 13 miliarde de euro pe care i-am imprumutat cu totii pentru sistemul bancar din Romania, in schimbul unei promisiuni inca vagi de repornire a creditarii si de scadere a ratei dobanzii, pentru a face creditul accesibil pentru intrepinderi si activitatea economica, asteptam inca un calendar si am solicitat Ministerului Finantelor si BNR, si am avut o discutie si cu banciile un calendar previzibil pentru pornirea creditarii", a mai declarat el.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat sambata ca va cere in sedinta coalitiei discutarea destinatiei si a conditiilor imprumutului de la Comisia Europeana, sustinand ca vor trebui gasite resurse pentru cei cu pensii si cu salarii mici. "Exista un fel de gandire destul de ingusta cu privire la destinatia acestor bani. Sunt bani care asigura sprijinarea balantei de plati a Romaniei, deci care asigura acoperirea unei parti a deficitului bugetului public romanesc(...)Trebuie sa vedem si care este destinatia acestor bani. in opinia mea, continui sa cred ca, in paralel cu asigurarea de investitii publice pentru a relansa economia, va trebui sa gasim resurse pentru cei cu pensii mici si cu salarii foarte mici in Romania", a sustinut Geoana.
La 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).
Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro