Gelin: Profitul prin programul Prima Casa va fi foarte marginal pentru noi

Gelin: Profitul prin programul Prima Casa va fi foarte marginal pentru noi

Profitul obtinut de BRD din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal", in conditiile in care costurile de finantare sunt in continuare ridicate, a declarat pentru NewsIn presedintele BRD, Patrick Gelin. "Trebuie sa fim realisti. Facem un efort pentru ca este vorba despre un program social, insa marja noastra este

Profitul obtinut de BRD din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal", in conditiile in care costurile de finantare sunt in continuare ridicate, a declarat pentru NewsIn presedintele BRD, Patrick Gelin. "Trebuie sa fim realisti. Facem un efort pentru ca este vorba despre un program social, insa marja noastra este redusa, iar profitul va fi marginal, foarte marginal pentru acest segment de credite. Pentru depozitele in euro, dobanzile sunt in continuare destul de ridicate, 5-5,5%, iar pentru atragerea de finantari in euro trebuie sa luam in calcul Euribor, costurile cu rezervele minime obligatorii, de aproximativ 2 puncte procentuale, si costul riscului", a spus Patrick Gelin, intr-un interviu acordat NewsIn.

El a completat ca BRD este dispusa sa acorde imprumuturile ipotecare la dobanzi reduse, care vor varia insa in functie de o serie de factori.

Gelin a afirmat ca, in prezent, la nivelul pietei, exista o "lipsa de vizibilitate", inclusiv privind procesul de reluare a creditarii.

Presedintele BRD estimeaza ca, la nivelul pietei, creditarea va ajunge, la finalul lui 2009, la o stagnare comparativ cu sfarsitul anului precedent.

"Nu sunt garantii ca vom asista la o relansare a creditarii in perioada urmatoare, chiar daca dobanzile vor mai scadea. Este o problema de cerere mai degraba decat una de oferta. Din perspectiva IMM-urilor, de exemplu, produci daca apreciezi ca poti vinde, in conditiile in care exporturile sunt in declin, iar piata locala este dificila", a explicat Patrick Gelin.

El a adaugat ca imprumuturile nou-acordate de banca de la inceputul anului reprezinta aproximativ o treime din nivelul realizat in perioada similara a anului trecut.

"Noile credite sunt foarte putine, mai ales pe segmentul pentru IMM-uri. Daca vorbim
despre credite pe termen scurt, da, firmele au in continuare nevoie de bani pentru activitatea curenta, dar scaderea a fost foarte puternica pe segmentul imprumuturilor pentru investitii", a precizat Gelin.

Volumul total al creditelor acordate de BRD clientelei ajunsese la 33 miliarde lei (7,7 miliarde euro) dupa primul trimestru, cu 19,5% mai mare fata de 31 martie 2008.

Creditele pentru persoane fizice insumau 16 miliarde lei, in crestere cu 17%, in timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 22%, pana la 17 miliarde lei.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca programul "Prima Casa" va fi functional in jurul datei de 20 iunie.

Bancile participante vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 milioane euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

In plus, premierul a precizat recent ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 euro.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos