credius.ro

Gandeste de doua ori, alege o... banca

4 decembrie 2006

Alegerea unei banci este un moment care trebuie bine cantarit. Ca platesti ratele pentru credit, economisesti bani sau vrei un card, trebuie sa analizezi bine piata bancara. Decizia in legatura cu alegerea unei banci si a produselor sale nu trebuie influentata doar de reclamele frumos ambalate care ne sunt servite zilnic. Sunt in joc banii tai, si de multe ori este vorba de o relatie pe o perioada indelungata de timp... Un alt aspect important in alegerea unei banci este extinderea retelei teritoriale si a serviciilor alternative pe care ti le ofera institutia (internet-banking, plata facturilor si a ratelor prin bancomate etc.).

Prin alegerea bancii cu care vei colabora, este foarte posibil sa optezi si pentru unul din cardurile puse la dispozitie de aceasta. Si aici trebuie tinut cont de extinderea retelei teritoriale si de ATM-uri. Bancile cu o retea foarte dezvoltata (precum BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, Banc Post) au un avantaj in plus, clientii acestora avand la dispozitie bancomate ale bancii emitente in majoritatea oraselor din tara.

Odata cu anul 2007 si inlesnirea circulatiei in statele Uniunii Europene, numarul romanilor care vor calatori in afara granitelor se va mari considerabil. Cum romanii sunt priviti de multe ori suspicios inca in statele europene, este preferabila alegerea unei marci cunoscute si in tarile occidentale: “Un card cu o sigla notorie, de ex. ABN, RZB, ING, SocGen, etc. deja confera si comerciantului mai multa incredere, in special in strainatate. Incercati sa folositi cat mai mult cardul pentru plata la comercianti, cash-ul sa fie exceptia, mai ales in strainatate” spune 'Banchera', unul dintre vizitatorii forumului www.cafeneauabancara.ro. Alte aspecte importante pentru alegerea unui card de credit sunt numarul  de tranzactii care pot fi efectuate intr-o zi la un comerciant, comisioanele percepute, limita de utilizare.

Pe langa banca pe care o alegi si produsele sale, un aspect deloc de neglijat este si interesul pe care tu, client al bancii, il arati pentru banii tai. De fiecare data cand vrei sa iei un credit sau sa economisiti, este bine sa fii atent la costuri, sa urmaresti evolutia periodica a acestora, pentru a fi la curent cu eventualele modificari. In anumite cazuri poate fi vorba despre comisioane ascunse sau pur si simplu erori. Verificand tu insuti si interesandu-te, poti elimina astfel de inconveniente. Un alt vizitator da cateva detalii importante legate de acest subiect: ” Daca ai dubii sau nu intelegi, intreaba! Chiar si de 10 ori. Pana pleci lamurit. Degeaba reclami peste 3 luni. Ce nu rezolvi acum, ramane nerezolvat! Citeste orice hartie care ti se da sa o semnezi! Chiar semnezi ca Primaru'? Pe banii tai? Sau ai angajatului bancii? Si angajatul acela al bancii, de dincolo de ghiseu, tot om este si el. Poate gresi”.

Daca ai si tu ceva de relatat in legatura cu intamplari placute sau mai putin placute de la ghiseele bancilor, ori sa expui avantajele anumitor produse bancare, nu ezita si prezinta-le si celorlalti! Pe Cafeneaua Bancara clienti, bancheri si jurnalisti discuta liber despre produse si servicii financiar-bancare.

Catalin Ciuperca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro