credius.ro

Fuziunile si achizitiile vor reduce la 9 numarul fondurilor de pensii obligatorii

18 iunie 2009

Pe piata pensiilor private obligatorii vor continua fuziunile si achizitiile, urmand ca numarul fondurilor sa scada la 9, de la 13 cat este acum, au aratat oficiali ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. “Pe piata pensiilor private a inceput consolidarea. Vor urma si alte fuziuni, in urma carora vor ramane noua fonduri mari si puternice”, a aratat Ion Giurgescu, vicepresedinte CSSPP.

Aceste declaratii vin cu ocazia conferintei conferintei ce marcheaza finalizarea primei tranzactii de pe Pilonul II, prin care Eureko a preluat fondul de pensii administrat de Bancpost. De asemenea, Eureko se afla in proces de preluare a unui alt fond, KD Fond de Pensii, cel mai mic de pe Pilonul II, cu aproximativ 8.200 de participanti, fuziune ce se preconizeaza sa fie finalizata in primele doua luni ale anului viitor. O alta tranzactie, prin catre BCR Fond de Pensii preia fondul administrat de Omniasig, a fost aprobata de catre CSSPP in primul trimestru al acestui an.

In urma preluarii Bancpost Fond de Pensii, Eureko isi consolideaza pozitia a V-a pe Pilonul II. Fondul de pensii administrat de Eureko are astfel 325.416 de participanti, reprezentant o cota de piata de 6,85%. Prin preluarea Bancpost, Eureko si-a majorat numarul de clienti cu 25.955, in conditiile in care 140 de persoane au ales sa se transfere in mod gratuit la alt fond in urma anuntarii tranzactiei. Nivelul activelor administrate de Eureko se ridica la 77,1 mil. lei, contributia Bancpost la active fiind de 7,58 mil. lei.

Anul viitor se va pastra nivelul de 2,5% al contributiei la Pilonul II

Anul viitor, contributia din salariul brut la pensiile private obligatorii va creste la 2,5%, fara sa recupereze stagnarea din 2009, estimeaza Ion Giurgescu. De anul acesta, contributia trebuia sa creasca la 2,5%, insa guvernul a blocat-o la nivelul de 2% al lui 2008.

“Cred ca nivelul contributiei nu va fi mai mare de 2,5% in 2010, in conditiile in care întelegerea cu Fondul Monetar International prevede recuperarea celor 0,5% intr-un an de crestere economica", a declarat Giurescu.

Oficialul CSSPP spune insa se va mentine calendarul de atingere a nivelului de 6% pentru contributia la Pilonul II in opt ani, termenul prevazut de lege initial. Legislaţia pensiilor private prevede ca, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii sa creasca anual cu 0,5 puncte procentuale, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro