Frana brusca pentru creditele ipotecare

Frana brusca pentru creditele ipotecare

In concordanta cu asteptarile bancherilor, trimestrul al doilea al acestui an a adus o reducere drastica a dinamicii imprumuturilor pentru locuinte. Soldul creditelor ipotecare acordate de banci a crescut in luna aprilie cu numai 268 mil lei (putin peste 70 mil. euro). Acest avans reprezinta mai putin de jumatate din ceea ce se inregistra in

In concordanta cu asteptarile bancherilor, trimestrul al doilea al acestui an a adus o reducere drastica a dinamicii imprumuturilor pentru locuinte. Soldul creditelor ipotecare acordate de banci a crescut in luna aprilie cu numai 268 mil lei (putin peste 70 mil. euro). Acest avans reprezinta mai putin de jumatate din ceea ce se inregistra in precedentele doua luni si chiar de aproape trei ori mai mic decat in ianuarie, cand soldul creditelor ipotecare a crescut cu peste 700 mil. lei, desi prima luna din an este recunoscuta ca una mai putin propice pentru acordarea de imprumuturi, in special cele imobiliare.

Ca volum, soldul creditelor ipotecare ajunsese in aprilie la 16,3 miliarde lei (4,4 miliarde euro), cu numai 1,1% mai mare decat luna precedenta. Anualizat, ritmul de crestere pe lei a fost de 86%, cel mai scazut din primele patru luni ale anului.

Aceasta evolutie slaba a imprumuturilor pentru locuinte vine pe fondul unei tendinte a bancilor de inasprire a normelor si conditiilor de creditare, precum si a unei cresteri a costurilor. Potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala in randul primelor 10 banci din sistem, asteptarile bancherilor pentru privind evolutia standardelor de creditare in trimestrul al doilea indica o inasprire a acestora, in special pe partea de credite pentru locuinte. De asemenea, bancherii vorbesc despre o temperare a cererii de imprumuturi ipotecare, in comparatie cu cea de pe primul trimestrul al lui 2008.

In ceea ce priveste costul, creditele noi pentru locuinta au continuat sa se scumpeasca si in aprilie. Potrivit datelor statistice furnizate de BNR, dobanda anuala efectiva medie pentru creditele ipotecare in euro, care au o pondere de 75% in totalul imprumuturilor de acest tip, a crescut cu 0,15 puncte procentuale fata de martie, la 8,36%. Bancile au crescut costurile prin majorarea comisioanelor, in conditiile in care dobanda medie s-a redus in acest interval cu 0,11 pp, la 6,55%. De asemenea, statistica este influentata si de faptul ca multe banci ofera credite cu dobanda promotionala, a carei nivel redus este valabil doar pe o perioada scurta, de 6 – 12 luni, dupa care se trece la dobanda standard, cu 2-3 puncte procentuale mai mare.

In ceea ce priveste creditul de consum, acesta a inregistrat in aprilie o reducere a dinamicii, mai putin abrupta insa decat in cazul creditului ipotecar. Acest segment al creditarii a urcat la 62 miliarde lei (16,9 miliarde euro), in crestere cu 2,5% fata de martie si cu 76% fata de aceeasi perioada din 2007. Estimarile bancherilor indica o mentinere a dinamicii pozitive pentru creditele de consum, insa sunt mai putin optimiste decat cele asociate imprumuturilor pentru locuinte.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos