credius.ro

Fondurile de investitii, o carte castigatoare pentru romani?

14 septembrie 2007

Nivelul inca scazut de cultura financiara si investitionala, precum si neincrederea generata de marile “inginerii financiare” din anii '90 (FNI, SAFI etc.) ii tin in continuare pe cei mai multi dintre romani departe de investitiile pe piata de capital. La ora actuala, majoritatea economiilor iau drumul clasic al depozitelor bancare. Romanii, insa,  incep sa se orienteze si catre instrumente de investitie mai complexe. Jocul direct la Bursa ramane pentru cei experimentati, insa exista si variante intermediare pentru cei interesati, respectiv fondurile de investitii. Alegand aceste instrumente, investitorii nu trebuie sa-si conceapa singuri strategii de investitie, intrucat societatea de adiministrate a fondului se ocupa de toate plasamentele. In plus sumele investite sunt mai mici decat cele necesare pentru o investitie pe piata bursiera.

“Fondurile de investitii reprezinta in mod clar o optiune demna de luat in seama pentru cei care doresc sa investeasca eficient, tinand cont de anumite realitati existente momentan in Romania cum ar fi scaderea randamentelor in plasamentele cu venit fix (depozite) cat si scaderea atractivitatii valutelor ca si instrument de economisire. Desi randamentele trecute nu reprezinta o garantie pentru castigurile viitoare, totusi, nivelul randamentelor fondurilor de investitii este deosebit de atragator unui numar tot mai mare de investitori care doresc o gestiune organizata a activelor, transparenta permanenta si lichiditate ridicata.” este de parere Aurel Bernat, Relationship Manager, BT Asset Management SAI.

Comparativ cu depozitul bancar guvernat de perioada de scadenta care pune dobanda in pericol, banii ramasi in fond in urma rascumparararilor facute de investitori beneficiaza in continuare de avantajele initiale. Exista bineinteles si o serie de cheltuieli pe care investitorii trebuie sa le suporte pentru functionarea fondului, cum sunt comisioanele de administrare, cheltuielile de emisiune, publicitate si audit. Concurenta pe piata este destul de mare si profiturile pentru administratori par sa fie tentante judecand dupa numarul lor.

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv reuneste 18 societati de administrare a investitiilor (S.A.I), 5 Societati de Investitii (S.I.F) si 2 banci depozitare. Patru dintre bancile din sistemul bancar romanesc si-au constituit divizii de investitii financiare si s-au angajat intr-o competitie puternica pe acest segment de piata.

Raiffeisen Asset Managament are deja patru fonduri mutuale de investitii: “Primele fonduri investeau atat pe piata locala cat si pe alte piete emergente, cu potential de crestere ridicat, pentru reducerea riscului prin diversificare dar si pentru obtinerea unei lichiditati corespunzatoare. Incurajati de succesul obtinut de Raiffeisen Prosper, care in mai putin de 6 luni a devenit cel mai mare fond de actiuni din Romania (in functie de activele administrate), in august am decis sa mai lansam un fond de actiuni, Raiffeisen Romania Actiuni, care sa investeasca pana la 100% din active in actiuni doar pe piata locala, astfel incat sa valorificam perspectivele bune de crestere ale economiei noastre. Mai mult de atat, am ridicat putin gradul de risc al fondurilor existente crescand ponderea de actiuni din portofoliul Raiffeisen Prosper la 80% (alocare standard, poate merge pana la un maxim de 90%) dar si ponderea de actiuni din portofoliul Raiffeisen Benefit la 40% (alocare standard, poate merge pana la maxim 50%).

Toate aceste modificari s-au facut pentru a face loc in gama de produse unui fond complet nou pentru piata romaneasca, Raiffeisen Confort, care credem ca se va bucura de un real succes. Acesta este un fond cu capital protejat, care urmareste prin politica de investitii capitalizarea evolutiilor favorabile de pe piata de capital dar si limitarea scaderii unitatii de fond dupa 2 ani, in cazul unei evolutii nefavorabile a pietii de capital, la valoarea initiala si mentinerea peste valoarea de 90% din valoarea initiala pe tot parcursul acestei perioade. Altfel spus, daca valoarea initiala este 100 RON, indiferent cat de mult scade piata, strategia folosita urmareste ca peste 2 ani sa-ti recuperezi cel putin 100 RON si pe tot parcursul perioadei de 2 ani sa-ti recuperezi cel putin 90 RON indiferent de momentul cand te hotarasti sa vinzi. Strategia folosita poarta numele de CPPI si este o strategie folosita cu succes in economiile dezvoltate, de companii renumite de asset management precum BNP Paribas, Commerzbank, Sinopia (divizia de asset management a HSBC in Franta) si Raiffeisen (prin divizia Tatra Asset Management, lider pe piata de profil din Slovacia)” spune Sorin Ichim, Marketing and Sales Manager la Raiffeisen Asset Management. Bancpost cu fondurile Bancpost Active Balanced si Bancpost Plies si BCR Asset Management cu doua fonduri: BCR Dinamic, BCR Clasic sunt doua dintre cele patru banci de pe piata romaneasca din portofoliul carora fac parte astfel de produse.

Cum isi aleg romanii fondurile isi plaseaza investitiile? In functie de prospectul pus la dispozitie de fiecare fond in parte, de randamentul pe care il promite fondul si de profilul investitorului. Fondurile monetare care pesupun investitii de 90% in instrumente monetare si 10 la suta in obligatiuni sunt considerate fonduri cu risc minim, cu scadenta redusa, in medie de 90 de zile si plasamente in valori mobiliare. La polul opus, fondurile de investitii cu grad maxim de risc si scadenta mare sunt fonduri de crestere care vizeaza investitii in actiuni de toate tipurile, obligatiuni convertibile si contracte futures.

 “Fondul Oportunitati Nationale are o expunere importanta pe piata actiunilor, motiv pentru care are un randament foarte bun de la inceputul anului, respectiv 23%. Urmarind performanta pe ultimele 12 luni, aceasta este de 44,5%, peste cea a indicelui BET in aceeasi perioada. Politica de investitii a fondului vizeaza expunerea mai mare pe actiuni mergand pana la 80% in perioade favorabile bursei, in timp ce in perioade de corectie ponderea actiunilor poate cobori spre 30-40%. Un alt element este acela ca o expunere importanta, de circa 20% este aproape permanent mentinuta pe titluri ale companiilor mici sau medii, care pe termen lung au performante peste media pietei.”, potrivit lui Cristian Tutorescu reprezentant Vanguard Asset Management.

Pentru BT Asset Management, apreciaza Aurel Bernat, “fondul inchis BT Invest 1 a fost cel care a adus randamente la 365 de zile de 64,78%. Randamentul cel mai ridicat de pe piata fondurilor deschise a fost atins de catre BT Maxim, la 365 de zile cu 50,17%. Motivele care au condus la acest randament ridicat in piata au fost plasamentele optime in actiuni cotate la bursa impreuna cu participarea la majorarile de capital aferente unora dintre acestea cat si lichidizarea in timp util a portofoliului de actiuni in momentele de risc ridicat si scaderi ale cotatiilor din bursa.

Sunt fondurile de investitii o carte castigatoare pentru romani? Deocamdata, comparative cu alte tari pasii sunt timizi, insa specialistii sunt optimisti in aceasta privinta si prevad dezvoltari importante ale pietei in viitor: “In tarile dezvoltate, peste 30% din activele unei familii sunt investite in astfel de produse, ceea ce arata un potential urias al acestei piete. De altfel estimarile noastre prevad o dezvoltare accelerata in urmatorii ani, piata urmand sa atinga active de 1-2 miliard euro in urmatorii 3-5 ani.” 

Corina Ilie

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro