credius.ro

FMI recomanda mai multa duritate Bancii Nationale

7 februarie 2006

Tocmai cand bancile se plang de masurile restrictive ale BNR, iata ca seful misiunii FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe, recomanda Bancii Centrale mai multa strictete in ceea ce priveste politica monetara. Practic, FMI doreste reducerea ratei de crestere a creditelor, prin care s-ar putea realiza obiectivele urmarite. Si asta chiar dupa o zi de cand bancile au cerut BNR relaxarea creditarii in lei. -

Reprezentantul institutiei de la Washington, a aparut in fata reprezentantilor mass-media cu zambetul pe buze, cautand sa transmita si celor ce aveau sa-l vada pe “sticla” ca, undeva acolo “sus”, cineva ne priveste cu ochi buni, in sensul ca vede bunavointa in Cabinetul de la Bucuresti.

Domnia sa a tinut sa sublinieze, totusi, ca FMI  priveste cu ingrijorare inflatia ridicata, cea mai mare din regiune, precum si de cresterea deficitului de cont curent, instalat din cauza consumului ridicat,  bazat pe importuri. In vederea realizarii unei necesare dezinflatii, Fondul propune o intarire a politicilor monetare, pentru reducerea ratei de
crestere a creditelor, o politica salariala mai restrictiva, si o politica fiscala mai stransa care va facilita si o sporire a cheltuielilor de capital, ce vor duce, in final, la  crestere economica. Chiar daca referitor la perspective de inflatie pentru acest an, specialistii FMI vad  un nivel de 6,5 la suta fata de 5,5 al  autoritatilor romane, tot ei se arata relativ increzatori in capacitatea Romaniei de a realiza in 2007 o inflatie de 4 la suta.

FMI a catalogat, de asemenea, in mod negativ politica de crestere a salariilor din 2005, in contextul in care productivitatea muncii a fost inferioara ritmului de majorare a acestor venituri. La fel este considerata  si scaderea productiei industriale la nivelul anului trecut. Oficialii Fondului considera ca ar fi de preferat “ca Guvernul sa distribuie mai bine cheltuielile pe parcursul anului, pentru a nu mai exista presiuni bugetare la finele anului; recomandam o actiune fiscala mai prudenta, mai bine repartizata pe intreaga perioada a anului”.

Institutia internationala  spune ca sunt neaparat  utilele si o serie de masuri de crestere a veniturilor bugetare, atentionand ca ele sunt acum la o pondere de circa 30 la suta, comparativ cu alte state europene unde ele se situeaza  la circa 35 la suta.  In context, FMI crede ca adoptarea modificarilor la noul Cod fiscal, pana la finele lunii iunie a.c., va fi de natura, de a spori veniturile bugetare. Referindu-se la evolutia dobanzilor pe piata bancara, Emmanuel van der Mensbrugghe a precizat ca “politica monetara a Bancii Centrale trebuie sa fie mai stricta".

Seful FMI pentru Romania s-a aratat optimist ca discutiile avute cu autoritatile de la Palatul Victoria se vor concretize in politici macroeconomice, de natura sa duca, in final,  la luarea unei decizii ce se va finaliza in prelungirea actualului Acord stand-by.

COMUNICAT DE PRESA reprezentanta FMI la Bucuresti

Misiunea FMI care s-a aflat in vizita in Bucuresti in perioada 25 ianuarie – 7 februarie 2006 a purtat discutii referitoare la raportul anual conform prevederilor articolului IV din statutul FMI privind evolutiile macroeconomice si financiare. Raportul va fi analizat de Consiliul Director al FMI la sfarsitul lunii Aprilie. Desi exista o mare incredere in perspectivele Romaniei, economia continua sa se confrunte cu  numeroase provocari. Ritmul cresterii economice a incetinit, inflatia a ramas la un nivel de 8-9 % iar deficitul de cont curent continua sa se mareasca. Cota unica de impozitare si cresterea semnificativa a creditului impreuna cu cresterile salariale mari in sectorul public au alimentat presiunile asupra cererii. In acelasi timp, apropierea integrarii in Uniunea Europeana reprezinta o ocazie unica de a pune in practica politici economice care vor permite Romaniei sa beneficieze din plin de oportunitatile create de cresterea considerabila a resurselor financiare care vor fi puse la dispozitia tarii si sa inregistreze o imbunatatire rapida a nivelului de trai, care este pe deplin realizabila.

Misiunea este incurajata de faptul ca a ajuns la o intelegere cu autoritatile asupra obiectivelor macroeconomice cheie pentru 2006 si 2007, urmand acum ca aceste intentii sa fie sustinute prin politici economice ferme. Misiunea crede ca din punct de vedere macroeconomic si structural, indeplinirea urmatoarelor cerinte este necesara: realizarea unui proces de dezinflatie semnificativ, consolidarea permanenta a pozitiei fiscale prim masuri de imbunatatire a performantei veniturilor in vederea cresterii resurselor necesare pentru integrarea in UE si imbunatatirea infrastructurii, reducerea deficitului de cont curent, imbunatirea mediului de afaceri precum si asigurea capacitatii de utilizare eficienta a fondurilor UE.

Echipa FMI a inteles ca autoritatile urmeaza sa publice in scurt timp concluziile finale ale misiunii privind articolului IV in conformitate cu procedurile standard.

Alexandru Stroe
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro