credius.ro

FMI: Politica monetara si cea fiscala risca sa intre in conflict

16 noiembrie 2007

Fondul Monetar International (FMI) se arata ingrijorat de evolutia inflatiei in Romania si de faptul ca Guvernul nu ia in serios aceasta problema.”Chiar daca in prima jumatate a anului 2007 inflatia a avut un nivel satisfacator, in prezent nu exista nici un dubiu ca ea este o problema importanta a Romaniei. De la un nivelul anual de 4% aceasta a ajuns la un nivel de aproximativ 7% in octombrie”,  a declarat reprezentantul regional al FMI Juan Jose Fernandez Ansola.

El a precizat ca politica fiscala si cea monetara risca sa intre in conflict pentru prima data in ultimii ani, in situatia in care BNR a inasprit conditiile monetare, iar politica fiscala pare sa scape de sub control dupa decizia de a majorare a pensiilor.”In ultimii ani, cele doua politici nu au intrat in conflict, insa in prezent s-a ajuns la o politica monetara prea restrictiva si la una fiscala prea relaxata. Ratele dobanzilor au crescut deja si s-ar putea sa fie nevoie de noi cresteri, in prima parte a anului viitor. De accea  politica monetara trebuie sa fie sustinuta de politica fiscala. BNR va fi pusa in dificultate daca va fi lasata sa rezolve singura aceasta problema si in acest caz Romania va suporta costuri destul de mari. Un rol important o are si politica fiscala, deoarece aceasta controleaza 40% la suta din cheltuielile ce se fac la nivelul intregii economii”, a apreciaza Ansola.

Parghiile pe care le utilizeaza BNR sunt mai puternice si mai eficiente decat in alte tari, principalul instrument fiind rata dobanzii. In ultimii ani BNR a fost capabila sa reduca rata dobanzii, fapt care a avut un efect pozitiv asupra dezvoltarii pe termen lung. La sfarsitul anului curent se estimeaza o crestere a deficitului fiscal cu 2%, in 2008 aceasta ar putea atinge un nivel de 2,7%. Pe fondul acestor evolutii vom vedea un nivel saczut al fluxului de capital strain si o crestere a ratei dobanzii. Cresterea ratei dobanzii va aduce beneficii pe termen scurt pentru dezvoltare, dar va duce nemijlocit si la cresterea deficitului de cont curent prin cresterea importului si scaderea exportului, a aratat oficialul FMI. Un alt efect ar putea fi o apreciere a leului care, pe langa efectul pozitiv al calmarii preturilor bunurilor importate, afecteaza negativ balanta de plati, lovind in exportatori. Ultimul efect important ar putea fi asupra sectorului financiar, deoarece cresterea diferentei intre leu si alte monede ii va impinge pe investitori sa se orienteze catre monede straine. Astfel, sistemul financiar ar putea deveni vulnerabil la variatiile ratelor dobanzilor, a precizat reprezentantul FMI. 

In opinia lui Ansola, politica fiscala poate sa aiba rezultate mult mai bune, deoarece economia nu are nevoie de impulsuri prin cresteri salariale, atat timp cat somajul are un nivel de de 4 – 5%, iar cresterea economica a Romaniei este situata la un nivel de peste 6%. BNR trebuie sa-si gestioneze politica sa in vederea micsorarii inflatiei. O inflatie la nivel scazut imbunatateste nivelul de trai al populatie. De aceea, rolul BNR este foarte important in solutionarea acestei probleme. Daca nu vor fi aplicate politici corecte in mediul inflationist vom vedea o rata a inflatiei mare, in afara tintei stabilite, o perioada lunga de timp. Pe de alta parte, Ansola a arat ca o politica fiscala coerenta ar putea aduce rata inflatiei la nivelul de 5% la jumatea anului 2008. BNR trebuie sa majoreze putin rata dobanzii pentru a atinte aceasta tinta, iar ulterior sa se intervina prin politica fiscala. In aceste conditii deficitul bugetar nu ar trebui sa depasesca 1-1,5% din produsul intern brut (PIB).

Totodata el a mai precizat ca tinta inflatiei estimate de BNR pentru sfarsitul anului curent este de 5,5%, aceasta estimare este insa conservatoare, tinand cont de faptul ca in octombrie inflatia a atins un nivel de aproape 7%. Este clar ca nu va fi atinsa tinta stabilita la inceputul anului, si nu ar trebui sa ne mire daca tinta inflatiei va fi mai mare decat estimarile facute de oficialii BNR, a conchis Ansola.

Ludmila Tcacenco 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro