FMI a cerut Romaniei doar limitarea creditelor de consum

FMI a cerut Romaniei doar limitarea creditelor de consum

Fondul Monetar International a cerut ca limitarea creditului in valuta sa fie aplicata doar pentru creditul de consum, a afirmat joi Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM, care asteapta forma finala a regulamentului BNR. Saramet a spus in cadrul unui seminar ca in programul Prima Casa 4 au fost acordate

Fondul Monetar International a cerut ca limitarea creditului in valuta sa fie aplicata doar pentru creditul de consum, a afirmat joi Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM, care asteapta forma finala a regulamentului BNR. Saramet a spus in cadrul unui seminar ca in programul Prima Casa 4 au fost acordate garantii de circa 190 milioane de euro milioane de euro pâna in prezent, iar ritmul de crestere ar putea accelera anul viitor daca se aplica in forma prezentanta regulamentul BNR de limitare a creditului in valuta.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in valuta.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

"Dar nu stim daca aceste lucruri vor aparea, si atunci nu pot sa fac decât aprecieri. Momentan, sunt doar discutii, A mai aparut o discutie in care FMI a spus ca este numai pentru creditul de consum", a mai spus saramet.

Presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a declarat recent ca noul regulament al BNR privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie.

Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.

El a mai aratat ca noul regulament nu va afecta programul Prima Casa, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificari.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos