credius.ro

Fitch: Economia romaneasca isi mentine competitivitatea

27 martie 2007

Cresterea deficitului de cont curent al Romaniei, determinata in special de avansul deficitului comercial, reflecta dezvoltarea foarte puternica a cererii locale, si nu o criza a competitivitatii economice, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch.
Deficitul de cont curent al Romaniei, care beneficiaza de ratingul "BBB" pentru datoriile pe termen lung in valuta, s-a plasat, anul trecut, la 10,3% din Produsul Intern Brut. Cu toate ca exporturile au semnalat un avans mediu anual de 21% in perioada 2000-2006, cresterea deficitului comercial a fost sustinuta de avansul si mai accelerat al importurilor, determinat de cererea locala, foarte puternica, se spune in raportul Fitch, denumit "Bulgaria, Croatia, Romania: Cat de sustenabile sunt dezechilibrele externe".

Masurile de relaxare a politicilor fiscale implementate de autoritatile romane au amplificat presiunile exercitate de cererea ridicata anul trecut, conform Fitch.

In pofida deficitelor de cont curent extrem de ridicate, Bulgaria, Croatia si Romania inregistreaza cresteri semnificative ale exporturilor, precum si ale cotelor de piata pe pietele europene de import, evolutii care sugereaza ca cele trei economii isi mentin competivitatea in termeni reali", a afirmat Andrew Colquhoun, directorul diviziei Fitch pentru ratinguri suverane.

Investitiile straine directe au finantat, in perioada 2000-2006, in proportie de 75% deficitul de cont curent al Romaniei, atenuand ingrijorarile legate de sustenabilitatea dezechilibrului contului curent.

Datoria externa bruta creste in continuare in raport cu PIB, in pofida nivelului ridicat al investitiilor straine directe, alimentata in special de creditele externe contractate in sistemul bancar. Fitch noteaza ca majoritatea bancilor din cele trei tari analizate au actionariat strain, ceea ce reduce riscurile asociate avansului creditelor externe contractate de institutiile financiare.

Cu toate acestea, ritmul de crestere a creditelor contractate de banci si amploarea dezechilibrelor externe trebuie sa incetineasca la un moment dat, noteaza Fitch. Daca, intr-un scenariu favorabil, o astfel de evolutie ar putea fi generata, treptat, de procesul de convergenta a celor trei tari cu economiile occidentale, mai bogate, riscurile aparitiei unei corectii se mentin, in cazul aparitiei unui soc economic.

Fitch a acordat Bulgariei ratingul "BBB", in timp ce Croatia beneficiaza de calificativul "BBB minus"

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro