credius.ro

Firmele afectate de criza primesc pasuire la plata ratelor de la Banca Transilvania

17 martie 2009

Banca Transilvania a lansat o facilitate de restructurare a creditului pentru companii, completand astfel gama de solutii si produse dezvoltate in cadrul platformei anti-criza. Noul produs este special conceput asa incat clientii sa treaca, cu bine, peste actualul context economic. In cadrul platformei anti-criza, Banca Transilvania ii sprijina deja pe intreprinzatori pentru reducerea cheltuielilor firmei - prin Abonamentulul Bancar; pune la dispozitia IMM-urilor, prin Clubul Intreprinzatorului Roman, care are peste 10.000 de membri, un sistem de netwoking, cu discount-uri, dar si programe de training pentru gestionarea afacerilor in perioada de criza. De asemenea, banca ofera consiliere pentru accesul IMM-urilor la fondurile europene.

La ce foloseste facilitatea de restructurare a creditului?

Cu ajutorul facilitatii de restructurare a creditului, banca ajuta companiile sa reziste intr-un mediu economic complicat, sa inregistreze o revenire a activitatii, sa-si extinda business-ul sau chiar sa-si reorienteze obiectul de activitate. „Ca Banca a Oamenilor Intreprinzatori, Banca Transilvania ajuta acum companiile, prin solutiile platformei anti-criza, sa-si continue activitatea, fara sincope majore. Oricum, pentru majoritatea creditelor pe care le-am acordat, am luat in considerare, ca varianta pesimista, scaderea cu pana la 20% – 25% a cifrei de afaceri. Deci am fost proactivi din acest punct de vedere si acum venim cu solutii suplimentare. Fiind banca IMM-istilor, era era normal sa facem acest lucru pentru lumea asteapta de la noi o solutie dedicata antreprenorilor”, a declarat Robert C. Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania.

Facilitatea de restructurare a creditelor IMM, un produs standardizat: Formula „salvatoare” = suma lunara de plata, redusa pe o perioada de timp, agreata cu clientul. Intreprinzatorul plateste mai putin - sau chiar mult mai putin - pana cand reuseste sa se adapteze situatiei actuale. Pentru creditele de tip imobiliar, facilitatea permite reducerea cu 50% sau 80% a sumei lunare de plata, pentru o perioada de 6, pana la 12 luni. In acest caz, clientul trebuie sa prezinte garantii mobiliare sau, dupa caz, garantii imobiliare suplimentare.

In ceea ce priveste creditele rapide din portofoliul BT, Banca Transilvania ofera clientilor posibilitatea rescadentarii ratelor lunare, adica amanarea platii acestora, prin achitarea a minim 20% din valoarea ratei stabilite deja, pentru un numar de 3 rate. In plus, exista posiblitatea esalonarii platii diferentei de pana la 80% din valoarea ratelor lunare, pe perioada de creditare ramasa, respectiv intervalul cuprins intre prima data de plata a ratei care urmeaza perioadei de redimensionare si data ultimei rate  a creditului, respectiv amanarea cu pana la 45 de zile a platii ratelor.

Cine poate beneficia de facilitatea de restructurare a creditului?

Facilitatea de restructurare a creditului poate fi o solutie in perioada de criza, pentru intreprinderile mici si mijlocii, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, dar si pentru firmele de tip corporate. Cerinta este ca acestia sa se incadreze in anumite conditii, cum ar fi: sa nu inregistreze credite restante la BT, la data aprobarii facilitatii de restructurare a creditului; la creditele contractate sa figureze in CRB cel mult cu serviciul datoriei C, in ultimele 12 luni; sa nu inregistreze popriri active pe cont etc.

„In ciuda contextului economic dificil, deteriorat peste noapte, credem ca acei clienti care isi vor administra corect afacerile vor rezista. Cu ceva noroc, vor putea chiar identifica oportunitati pentru cresterea cotei de piata pe care o au sau pentru intarirea pozitie pe piata. Nu toate afacerile dintr-o anumita ramura de activitate, chiar daca aceasta este mai expusa unor riscuri, vor avea de suferit”, a precizat Tiberiu Moisa, Director Executiv in cadul Bancii Transilvania. El a adaugat: ca "restructurarea creditului nu este o solutie miraculoasa si nu lucreaza de una singura. Dar, pentru a-si atinge obiectivul, presupune parteneri implicati. Este un pas in doi, fiecare avand ceva de dus in spate: banca are puterea financiara de a ajuta,  trebuie sa gaseasca mereu solutii pentru a fi in continuare flexibila, iar intreprinzatorul este cu lupta efectiva. Tocmai de aceea, el trebuie sa depuna toate eforturile, sa creada si sa fie implicat total in aceasta lupta si sa fie fair play in actiunile lui. La fel si banca”.

Banca Transilvania a gasit si livrat deja solutii pentru cazuri in care companiile, clienti BT, intampinau greutati. Facilitatea de restructurare a creditului a fost identificata, asadar, ca nevoie a acestora. Impreuna cu institutiile statului, Banca Transilvania cauta masuri de criza pentru segmetele de business, in functie de cerintele acestora. Este un efort continuu, prin care BT isi asuma rolul firesc de sustinere a oamenilor intreprinzatori.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro