Finantarile in monede exotice se diversifica

Finantarile in monede exotice se diversifica

Oferta de finantari in franci elvetieni si-a facut destul de tarziu intrarea pe piata romaneasca – in toamna lui 2005, cand maghiarii de la OTP Bank si-au facut intrarea pe piata de retail apeland la credite in aceasta moneda, ce permit afisarea unor dobanzi nominale reduse. Imprumuturile in franci au fost importate practic din tarile

Oferta de finantari in franci elvetieni si-a facut destul de tarziu intrarea pe piata romaneasca – in toamna lui 2005, cand maghiarii de la OTP Bank si-au facut intrarea pe piata de retail apeland la credite in aceasta moneda, ce permit afisarea unor dobanzi nominale reduse. Imprumuturile in franci au fost importate practic din tarile Europei Centrale, unde la aceea data erau larg utilizate.

Rezultatele foarte bune inregistrate de OTP dupa acest moment pe piata creditarii populatiei a determinat si alte banci sa lanseze credite in franci elvetieni. Exemplul OTP a fost urmat dupa cateva luni de cei de la Porsche Bank, o banca specializata in finantarea achizitionarii de auttovehicule, ce a lansat in primara lui 2006 un credit auto in franci elvetieni. Incepand cu toamna anului trecut, ofertele de imprumuturi in aceasta moneda au curs pe banda: Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Volksbank, Piraeus Bank si Credit Europe Bank.

Desi la inceput s-a impus ca o solutie pentru creditele ipotecare, oferta in moneda elvetiana a fost extinsa de banci catre creditele de consum, precum cele de nevoi cu garantii reale, auto si chiar pentru creditele de nevoi fara garantii. Partenerii de grup al celor de la Porsche Bank vin acum cu o premiera pe piata romaneasca: leasing auto in franci elvetieni. Noul produs lansat de Porsche Leasing se adreseaza clientilor persoane fizice si juridice, atat pentru achizitionarea de masini noi, cat si second hand. Perioada maxima pe care poate fi incheiat contractul de leasing in franci elvetieni este de maxim 6 lui, avansul minim este de 15%, iar valoarea reziduala de 20%. Porsche Leasing percepe o dobanda de 6,85% si o taxa unica de administrare a contractului reprezentand 1,9% din valoarea totala a masinii, iar pentru serviciile de logistica se plateste suma de 165 de CHF.

Solutia finantarii in franci elvetieni este avantajoasa prin prisma costurilor, mai reduse in comparatie cu produsele in euro, lei sau dolari. “Acest produs a fost gandit ca o varianta de finantare cat mai economica pentru autovehiculul achizitionat, insemnand o rata lunara cat mai mica”, explica Kurt Leitner, CEO al Grupului Financiar Porsche. „Supletea” finantarilor in franci elvetieni din punct de vedere al costurilor se remarca cel mai bine in cazul creditelor imboliare/ipotecare, acolo unde dobanda este in multe cazuri mai mica de 5%, cei drept, aceasta valoarea fiind de obicei valabila numai in primul an. Astfel, la Banca Romaneasca dobanda la creditul pentru locuinte este de 4,5%, la Raiffeisen Bank 4,9%, in timp Volksbank vinde imprumutul imobiliar in franci elvetieni cu o dobanda de 4,25%/an.

Datorita costurilor reduse pe care le determina, francul elvetian a fost in primul rand adoptat ca moneda de creditare pentru creditele pentru locuinta. Exceptand Porsche Bank, toate celelalte sapte banci care acorda credite in franci au in portofoliu imprumutul ipotecar denominat in moneda elvetiana. Cinci dintre acestea – Bancpost, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Piraeus Bank si Volksbank acorda in franci elvetinei credite de nevoi personale garantate cu ipoteca, produse ce permit, ca si in cazul creditelor imobiliare, contractarea unor imprumuturi de valori mari pe perioade extinde, de pana la 30 de ani. OTP si Bancpost au ales extinderea gamei de finantari in franci si catre creditele de nevoi fara garantii, desi majoritatea imprumuturilor de acest tip sunt acordate in moneda nationala. Cea mai larga oferta de credite in franci elvetieni se regaseste insa in portofoliul bancii care a impus aceste imprumturi pe piata romaneasca, OTP Bank. Alaturi de creditul imobiliar, creditul de nevoi simplu si cel garantat cu ipoteca, maghiarii ofera si imprumut auto in franci elvetieni.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos