FGDB: Garantarea depozitelor este finantata de industria bancara

FGDB: Garantarea depozitelor este finantata de industria bancara

In dezbaterile publice care au loc de cateva zile pe tema situatiei create de acordarea ilegala a unor credite s-au facut afirmatii potrivit carora: Bancile din Romania au cunoscut avantaje de la jumatatea anului 2009, printre care si cresterea plafonului pe care il acopera statul prin fondul de garantare la 100.000 de euro. S-a lansat

In dezbaterile publice care au loc de cateva zile pe tema situatiei create de acordarea ilegala a unor credite s-au facut afirmatii potrivit carora: Bancile din Romania au cunoscut avantaje de la jumatatea anului 2009, printre care si cresterea plafonului pe care il acopera statul prin fondul de garantare la 100.000 de euro. S-a lansat ideea ca astazi, daca o banca da faliment, persoanele fizice sunt asigurate de statul roman.

Pentru corecta informare a detinatorilor de economii la institutiile de credit din Romania si, in general, a opiniei publice, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) considera necesar sa clarifice aspectele eronat prezenate:

FGDB protejeaza depozitele persoanelor fizice si ale anumitor categorii de persoane juridice la bancile romanesti, in conformitate cu obligatiile sale legale. În acest context, el asigura plata compensatiilor catre deponentii garantati in cazul in care banca nu mai poate ramburasa acestora depozitele.

Garantarea depozitelor in bancile romanesti nu este finantata de la bugetul de stat.
Sursele de finantare ale FGDB sunt private.

Finantarea garantarii depozitelor o asigura industria bancara, prin contributii stabilite procentual asupra valorii depozitele garantate, precum si FGDB insusi din valorificarea prin plasamente pe piata financiara (inclusiv in titluri de stat pentru finantarea deficitului public) a resurselor acumulate. În cazul in care resursele FGDB s-ar dovedi insuficiente pentru onorarea platilor de compensatii, acesta poate recurge, in ordine, la completarea resureselor prin solicitarea de contributii suplimentare de la bancile membre, emisiunea pe piata de titluri in nume propriu si, ca ultima resursa, imprumutul de la Ministerul finantelor publice.

La sfarsitul lunii noiembrie 2012, resursele fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar erau de 2,96 miliarde de lei.


Plafonul de garantare a depozitelor, de 100.000 de euro per deponent, per banca este acelasi in toate tarile Uniunii Europene, incepand cu anul 2011. Prin definitie, plafonul de garantare este un beneficiu in favoarea exclusiva a persoanelor fizice si juridice prevazute de lege ca avand dreptul la compensatii si nicidecum a bancilor ale caror cheltuieli cu asigurarea depozitelor au crescut.

Pentru protectia pietei unice si evitarea migrarii capitalului, legiuitorul european a considerat demn pentru deponentii in bancile celor 27 state membre sa nu existe diferente intre conditiile de garantare a depozitelor, diferente care ar favoriza concurenta neloiala intre bancile prezente in Uniunea Europeana.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos