credius.ro

Fara efect! Dobanzile atractive pentru economii nu atrag banii la banci!

12 februarie 2009

Dobanzile astronomice platite de banci in ultimele trei patru luni pentru depozitele constituite nu si-au atins scopul, in speta acela de a atrage cat mai multi bani in sistem. Ceea ce au reusit insa institutiile de credit a fost sa-si "fure" una alteia clientii deponenti. Se pare ca romanii nu considera dobanda ca fiind un motiv suficient pentru a economisi bani la banca. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, recunoaste aceasta idee, subliniind faptul ca bancile trebuie sa gaseasca neaparat acele parghii prin care vor putea sa-i convinga pe romani sa-si aduca economiile la banca. "Dobanzile mari la depozite au dus la o plimbare a banilor de la o banca la alta. Mai putin a avut ca efect atragerea unor bani noi in sistemul bancar", a precizat Radu Gratian Ghetea in cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiuziune The Money Channel.

Statisticile Bancii Nationale ne arata ca ritmul anual de crestere a depozitelor in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania s-a temperat in ultimele luni ale anului trecut. Astfel, in decembrie 2008, ritmul anual de cresterea s-a situat la 17,3%, depozitele ajungand la 151,449 miliarde lei (38 miliarde euro) la finalul anului precedent.

Nici sondajele nu le dau prea multe motive de bucurie bancherilor. Daca ne referim la ultimul sondaj INSOMAR, putem realiza ca urmeaza cu adevarat vremuri tulburi pentru bancile comerciale care vor incerca sa atraga resurse de la populatie, daca avem in vedere ca doar 26,5% dintre romani se asteapta sa faca economii anul acesta, dupa ce, in 2008, 34,5% dintre romani spun ca au reusit sa puna bani de-o parte. Potrivit aceluiasi sondaj, aproape 60% dintre romani au spus ca nu vor putea face niciun fel de economii in 2009, in timp ce 11,8% dintre cei chestionati se asteapta sa faca mai putine economii fata de anul trecut. Pe de alta parte, 6,6% dintre respondenti considera ca in 2009 vor reusi sa puna mai multi bani deoparte fata de anul trecut. In 2008, aproape o treime (34,5%) dintre persoanele intervievate au economisit bani, iar cei mai multi (69,2%) au preferat moneda nationala, cea europeana fiind aleasa de aproape 15% dintre romani. Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22 - 27 ianuarie 2009, pe un esantion de aproximativ 1.500 de persoane din mediul urban si rural.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro