credius.ro

Exit-urile si fuziunile vor reduce numarul jucatorilor de pe Pilonul II

8 noiembrie 2007

Administratorii fondurilor de pensii private de pe Pilonul II se asteapta ca numarul jucatorilor de profil sa se reduca in anii urmatori pe fondul iesirii din sistem a unor companii sau a unor fuziuni intre acestea, urmind scenariul deja derulat pe pietele din regiunea Europei Centrale si de Est.

Numarul administratorilor de pensii private obligatorii s-ar putea injumatati dupa primii cinci ani de functionare a sistemului, afirma reprezentantii AIG Fond de Pensii. "Vor exista si exituri de pe piata. Sunt fonduri care au intrat doar ca sa atraga clienti si apoi sa iasa", este de parere Mihai Coca-Cozma, Director General al AIG Fond de Pensii. Un exemplu ar fi Polonia, care a pornit cu circa 25 de companii, numarul reducandu-se apoi la 15, adauga acesta.

Clientii se vor orienta catre fondurile stabile si performante, iar acest lucru va fi cunoscut datorita transparentei contului de pensii. De asemenea, reprezentantii Generali Fond de Pensii, care administreaza Fondul de Pensii Administrat Privat Aripi, sustin ca jucatorii care vor face investitii profitabile vor rezista pe piata.

"O parte dintre administratorii de fonduri isi vor pierde din contribuabili si, cu siguranta, vor ramane in piata doar administratorii cu o politica investitionala rentabila. Vom asista, probabil, la preluari de portofolii sau chiar la fuziuni intre societati", spun reprezentantii grupului financiar italian, care activeaza pe Pilonul II cu un fond orientat si catre plasamente cu risc ridicat.

Pina la finele anului 2010, piata pensiilor private obligatorii poate ajunge la un numar de aproape 2.800.000 de participanti si la o valoare a activelor administrate de peste 1,5 miliarde de euro, estimeaza reprezentantii Omniasig Fond de Pensii. Acestia considera ca este nevoie de reglementari care sa vizeze transferul contribuabililor de la un fond la altul pentru ca exista posibilitatea ca "migrarea" participantilor sa aiba loc in absenta unor motive obiective.

"Evaluarea randamentului fondurilor de pensii se va face abia dupa o perioada de 24 de luni, asadar nu exista considerente clare dupa care contribuabilul sa se ghideze in momentul transferului. Suntem de parere ca transferurile efectuate inainte de perioada de 2 ani pot conduce la un efect negativ atat in activul cat si in nivelul randamentului unui fond de pensii", subliniaza oficialii Omniasig Pensii.

Experienta arata ca si piata pensiilor private din Europa Centrala si de Est (de exemplu Polonia), s-a confruntat in primii ani de activitate cu problema legata de transferul participantilor de la un fond de pensii la altul , afirma reprezentantii Aviva Pensii. "Cu siguranta ca acest aspect va fi intalnit si pe piata din Romania. Aviva, ca si administrator de fonduri, nu recomanda aceste transferuri in primii ani din mai multe considerente. Cel mai important ar fi faptul ca valoarea contributiilor este destul de mica in primii ani, respectiv  2% din venitul brut, iar penalitatile de transfer ii vor afecta valoarea contului. Pensiile private sunt investitii pe termen lung, de accea clientii trebuie sa tina cont de faptul ca randamentul investitiilor poate sa varieze - in primii ani pot fi mai mici si apoi mai mari sau invers. Ceea ce se intampla in cativa ani nu este relevant pentru intreaga perioada", declara Adrian Allott, CEO Aviva Pensii.

Din experienta unor state din Europa Centrala si de Est, care au inceput reforma in urma cu multi ani ( Polonia in anul 1999, Ungaria - 1998,  Bulgaria - 2001 si Croatia - 2002)  reiese ca majoritatea investitiilor facute de fonduri merg pe piata interna, spun reprezentantii Generali. In Romania nu exista practic limitari legislative ale investitiilor ce pot fi facute in strainatate de catre fondurile de pensii. Plasamentele monetare trebuie facute insa la entitati bancare din Romania, in rest nicio categorie de active nu este restrictionata la spatiul intern, precizeaza acestia.

"In regiune, desi legislatia impune plafoane maxime intre 5% (Polonia - cea mai stricta legislatie) si 30% (in Ungaria) pentru investitiile in strainatate, practica arata ca investitiile fondurilor nu forteaza aceste plafoane. In Polonia, unde limita maxima permisa este de 5%, portofoliile fondurilor aveau anul trecut doar 2% plasamente pe pietele straine. In Ungaria, unde legislatia este mai permisiva (30% investitii la extern), doar 11% din activele fondurilor au fost investite in afara tarii", explica oficialii Generali Fond de Pensii.

Pentru a contribui la un fond de pensii administrat privat, pilonul II, trebuie sa ai calitatea de asigurat in tara respectiva, conditie destul de greu de dobandit de catre participantii dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE), potrivit reprezentantilor AIG, care precizeaza ca "pentru pilonul III, aceasta situatie este posibila datorita libertatii de a vinde serviciile intr-o alta tara".

Reforma pensiilor in Romania este de asteptat sa produca efecte pozitive prin asigurarea unei alternative la sistemul de pensii de stat pentru asigurati, prin dezvoltarea unui domeniu nou pentru o serie de institutii financiare (banci, intermediari, burse, societati de audit), cu efecte benefice directe la nivel social (influente pe piata muncii – dezvoltare de locuri de munca, dezvoltare profesionala), concluzioneaza  oficialii AIG.

AIG Fond de Pensii intentioneaza ca in primii 9 ani de activitate sa acumuleze active de peste 1 miliard de euro. "Dorim sa obtinem pe pensii ce am reuşit pe asigurari de viata. Vrem sa fim pe o pozitie de lider si pe pensii", declara Mihai Coca-Cozma.

Aviva Fond de Pensii isi propune ca pana la sfarsitul campaniei de adeziuni pe pilonul II sa aiba 1 milion de clienti si respectiv o cota de piata de 30%, in timp ce Omniasig Fond de Pensii doreste 12% din piata pensiilor private obligatorii, ceea ce se traduce intr-un numar de 400.000 de participanti. Pe de alta parte, Generali Fond de Pensii vizeaza ca pana la finele anului 2007 sa atraga un numar de  300.000 de aderanti si o cota de piata de peste 12% la sfarsitul anului 2010.

Pe 17 septembrie a luat startul campania de aderare a participantilor la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care va dura patru luni. Persoanele obligate sa adere la pilonul II sunt angajatii cu varsta de pana in 35 de ani, care platesc in prezent CAS la sistemul asigurarilor sociale de stat in cuantum de 9,5% din venitul brut lunar si se incadreaza in prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, potrivit arbitrului pensiilor private (CSSPP). Persoanele care pot alege sa adere sunt angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si care indeplinesc, de asemenea, conditiile de eligibilitate. Acestea pot opta sa adere la un fond de pensii in orice moment, pana la implinirea varstei de 45 de ani.

Aura Mirsanu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro