credius.ro

Eximbank taie din dobanzile creditelor contractate de la alte banci

20 iulie 2006

Produsele Eximbank vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri din Romania, considera presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu. In loc sa platesti 12% dobanda, achiti numai 6%, sub nivelul de inflatie, a aratat Nicolescu cu ocazia unei conferinte de presa, referindu-se la produsul "Compensatia de dobanda". El a mai spus ca sprijinul acordat de Eximbank usureaza accesul catre finantare, stimuleaza investitiile ... si exportul.
  
Prima compensare partiala de dobanda pentru un credit bancar in lei, ca forma de ajutor pentru IMM-uri, a fost acordata pe 20 iulie. Pana la sfarsitul anului sunt estimate alte circa 500 de astfel de ajutoare. "Azi aprobam primul astfel de credit in valoare de 400 milioane lei vechi si mai avem cinci in curs", a declarat vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu. In 2006, nivelul maxim al ajutorului este de 400.000 lei pentru o perioada de trei ani sau echivalentul a 100.000 euro. Este cea mai mare suma de care poate beneficia o intreprindere ca si ajutor, conform directivei Uniunii Europene, urmand sa fie majorata la 150.000 de euro de la 1 ianuarie 2007. Conditia esentiala este ca UE sa ridice pragul la 300.000 euro. De compensarea cu maximum 50% a dobanzii pot beneficia firmele pentru creditele de investitii in lei contractate de la bancile comerciale. In aceste conditii, vicepresedintele Eximbank exclude o eventuala majorare a dobanzilor de catre bancile comerciale, avand in vedere concurenta acerba din sectorul bancar romanesc. Aceasta in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii de referinta, de la 8,5 la 8,75%, unii bancheri estimand deja o crestere a ratei dobanzilor.
  
Iulian Velicu a mai spus ca nu stie care va fi impactul produselor Eximbank asupra IMM-urilor: "Peste sase luni vom trage linie si vom vedea care este rezultatul. S-ar putea ca de la anul sa crestem sumele acordate, dar s-ar putea sa le si micsoram. In mod normal ar trebui ca aceste sume sa creasca", a mai spus Velicu. In prezent fondurile Eximbank sunt cele din capitaluri proprii (210 milioane de euro) si fondurile statului, care insumeaza 300 milioane de euro. La randul sau, vicepresedintele CNIPMMR, Marian Dumitrescu, a subliniat ca intreprinzatorii care vor beneficia de aceste compensatii pot concura cu firme din statele membre ale Uniunii Europene care iau credite bancare la dobanzi mai mici. In acest fel, dobanzile din sistemul bancar romanesc vor ajunge la nivelul celor europene, este de parere Dumitrescu.
  
Dintre bancile cu care Eximbank a incheiat parteneriat amintim: BRD, Raiffeisen Bank, Finansbank. In prezent, colaboreaza cu Banca Carpatica si Romextera. "Nu este nevoie sa incheiem parteneriate pentru a da aceste produse, deoarece fiecare banca are prevazut sa primeasca garantii de la o alta banca. Noi speram sa incheiem acorduri de parteneriat cu toate institutiile bancare", a mai spus Velicu. In prezent, se mai pregateste o polita de asigurare a riscului valutar, solicitata de un an de zile de catre exportatori. Acestia vor ca statul sa asigure numai pierderile (atunci cand valuta se depreciaza), iar in cealalta situatie, castigul sa fie retinut de intreprinzator, ceea ce ar insemna un ajutor de stat mascat, care contravine conventiei Uniunii Europene. Dar, pentru a scoate un produs viabil, Velicu este de parere ca ar trebui sa asteptam integrarea in UE. Totodata, se cauta un mecanism de stabilizare a dobanzilor la creditele in lei pe termen mediu si lung. Acest mecanism se practica si in statele Uniunii Europene, dobanda numindu-se CIRR.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro