EximBank si-a crescut cota de piata adoptand o serie de masuri anticriza

EximBank si-a crescut cota de piata adoptand o serie de masuri anticriza

"In aceasta perioada de criza, cand celelalte banci comerciale au restrans creditarea, am incercat sa ne crestem cota de piata pentru ca atunci cand vor veni vremuri mai bune, acestea sa ne gaseasca cu o baza solida de clienti. Avem rezultate bune si fonduri care ne permit sa crestem in continuare", a declarat astazi Ionut

"In aceasta perioada de criza, cand celelalte banci comerciale au restrans creditarea, am incercat sa ne crestem cota de piata pentru ca atunci cand vor veni vremuri mai bune, acestea sa ne gaseasca cu o baza solida de clienti. Avem rezultate bune si fonduri care ne permit sa crestem in continuare", a declarat astazi Ionut Costea, presedintele EximBank, referindu-se la rezultatele financiare consemnate de institutia de credit in perioada ianuarie – august 2009.

Pentru a raspunde cererilor venite din partea mediului de afaceri afectat de criza financiara, pe parcursul acestui an banca a adoptat o serie de masuri anticriza, traduse prin reducerea sau eliminarea unor comisioane, diminuarea dobanzilor si lansarea unor produse de creditare si garantare adaptate situatiei economice precare. In acest sens, EximBank a redus cu pana la 50% comisioanele sau chiar a eliminat unele dintre acestea. "In ceea ce priveste dobanzile, as vrea sa mentionez faptul ca dobanda medie la creditele in lei aflate in portofoliul bancii in 2009 a scazut de la 14,71% in ianuarie la 12% in august, in conditiile in care dobanda medie la creditele in sold pe sistemul bancar pe primele opt luni ale acestui an era in jur de 17% pentru societatile nefinanciare", a mai precizat presedintele EximBank.

De asemenea, banca a lansat o oferta de finantare pentru plata taxelor si impozitelor restante, acumulate de companiile care au probleme cu lichiditatile. In plus, firmele care nu erau in dificultate financiara la 1 iulie 2008, dar care se afla in dificultate financiara ca urmare a aparitiei crizei economico-financiare, pot obtine de la EximBank garantii care sa le permita sa contracteze credite noi de la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate. Aceasta schema de garantare a fost notificata si aproabata de Comisia Europeana si intra in categoria ajutoarelor de stat. Dincolo de produsele nou lansate, banca pune la dispozitia intreprinderilor mici si mijlocii o gama larga de facilitati cum ar fi creditele de investitii flexibile cu garantii reduse pana la 50% sau dobanzile fixe la creditele de export pe termen mediu si lung. In plus, companiile pot beneficia de finantari cu dobanda subventionata.

Toate aceste elemente au contribuit la cresterea activelor EximBank in primele opt luni ale acestui an pana la 4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult fata de finalul anului trecut, expunerea totala a bancii majorandu-se in aceeasi perioada cu 22% pana la 1,028 miliarde de lei, de la 843 milioane de lei cat era la 31 decembrie 2008. In perioada ianuarie – august 2009, banca a inregistrat un profit brut de aproape 1,4 ori mai mare decat valoarea corespunzatoare intregului an 2008. Aceasta performanta vine atat din faptul ca toate activitatile bancii au inregistrat cresteri dar si pe fondul reducerii cheltuielilor, fata de indicatorii prevazuti in buget, cu aproape 20%. In plus, banca si-a majorat cota de piata, de la 0,94 la finele lui 2008, pana la 1,24% la sfarsitul lunii august 2009.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii, destinate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator. Banca are 11 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Alba Iulia. Operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos