credius.ro

Eximbank ar putea lansa un produs de finantare a exportatorilor cu TVA de recuperat

22 septembrie 2009

Eximbank poarta discutii cu Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru a lansa un nou produs de creditare a exportatorilor romani care au TVA de recuperat de la stat, care sa le permita acestora sa-si finanteze mai rapid productia, a spus presedintele Eximbank, Ionut Costea, la The Money Channel. "Am lansat produse noi, adaptate perioadei de criza, am redus costurile cu comisioanele, sau chiar am eliminat comisioanele, deci avem un intreg pachet prin care incercam sa sprijinim economia romaneasca", a mentionat el.

Pe langa produsele deja lansate, seful Eximbank a mai afirmat ca banca este in discutii cu Ministerul Finantelor pentru lansarea unui nou produs si asteapta punctul de vedere al reprezenzantilor MFP: "finantarea exportatorilor romani care au TVA de incasat, de recuperat de la statul roman". "In momentul in care s-a efectuat exportul, am putea eventual finanta exportatorii, sumele astfel luate sa poata fi din nou investite in productie", a mai spus Costea.

Oficialul Eximbank a mai precizat ca institutia de stat a acumulat in 2009 un portofoliu de credite noi dublu fata de anul trecut. "De asemenea, am redus cheltuielile, desi avem profit, deci incercam sa fim in pas cu vremea. Cred ca noua ne-a folosit perioada de criza. inainte exista o concurenta a bancilor pentru clientii, insa acum, intr-o perioada in care alte banci au redus un pic creditarea, rolul Eximbank zic eu ca a crescut", a subliniat Costea. In soldul creditelor Eximbank, peste 60% reprezinta imprumuturi ale intreprinderilor mici si mijlocii. "Mai avem un portofoliu al autoritatilor publice locale, vin societati de productie, comert, export, microcredite pentru pensiuni agroturistice, deci avem o multitudine de  produse", a concluzionat Ionut Costea.

Banii de la FMI scad costul finantarii pentru bancile si firmele romanesti

Eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul de la FMI este un semnal foarte bun pentru pietele internationale, care ar putea contribui la reducea costului finantarii pentru banci si pentru firmele romanesti, a mai spus presedintele Eximbank. "In discutiile cu Fondul Monetar am observat ca cei de la FMI au fost foarte pozitivi in legatura cu ce se intampla aici si au incercat sa sprijine Guvernul in aceasta perioada de criza. Semnarea acordului cu FMI este un semnal foarte bun si, practic, transa a doua este un semnal foarte bun pentru pietele internationale ceea ce, dupa cum se spune, va reduce costul finantarii pentru banci si pentru societatile romanesti", a explicat Costea. Domnia sa a completat ca, in conditiile actuale de criza, "bancile straine au mai redus din motoarele creditarii", Eximbank incercand astfel sa contracareze efectele acestei tendinte si sa sprijine IMM-urile, exportatorii si firmele mari printr-o serie de produse bancare specifice.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro