Exclusiv: Interviu Steven van Groningen – Raiffeisen Bank

Exclusiv: Interviu Steven van Groningen – Raiffeisen Bank

Publicatia on-line BankingNews.ro va ofera astazi, in exclusivitate, un interviu cu domnul Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Temele de discutie abordate se refera la perioada sensibila pe care o traverseaza piata bancara si previziunile privind activitatea din domeniul de profil, problemele cu care se confrunta institutiile de credit si solutiile ce pot fi imbratisate

Publicatia on-line BankingNews.ro va ofera astazi, in exclusivitate, un interviu cu domnul Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Temele de discutie abordate se refera la perioada sensibila pe care o traverseaza piata bancara si previziunile privind activitatea din domeniul de profil, problemele cu care se confrunta institutiile de credit si solutiile ce pot fi imbratisate pentru a depasi criza financiara.

– Cum au fost primele luni din 2009 pentru sistemul bancar din Romania? Ce urmeaza?
– Inca din ultimele luni ale anului 2008 s-a vazut o incetinire brusca a creditarii, care a continuat si cel putin in primele 2-3 luni ale anului 2009. O usoara revenire a activitatii de creditare a fost observata, la sfârsitul lunii aprilie 2009, aceasta dovedindu-se a fi sustenabila. În ianuarie 2009 fata de decembrie s-a manifestat o crestere a restantelor la credite, iar cauza principala a fost deteriorarea cursului de schimb. Acum, putem sa spunem ca situatia este stabila; nu mai asistam la o crestere a nivelului creditelor neperformante de la luna la luna si este o perioada în care trebuie sa gasim solutii impreuna cu clientii nostri pentru fiecare situatie in parte. O alta tendinta este faptul ca bancile se concentreaza pe atragerea de depozite. Ce asteptam acum? Cred ca ne trebuie un trend în care dobânda se va duce usor în jos. Unde o sa ajungem este greu de spus, dar consider ca, acum dobânzile sunt prea mari.

– Ce solutii/masuri sunt necesare pentru redresarea activitatii institutiilor de credit?
– Desi exista multe incertitudini în sistemul financiar-bancar, cateva lucruri cu ceea ce avem de facut sunt foarte clare: trebuie gestionate bine cheltuielile, un management eficient al costurilor; o buna gestionare a lichiditatiilor e esentiala acum, iar dobanzile trebuie sa inceapa sa scada gradual; trebuie sa continuam sa creditam, dar cu prudenta, cu o politica de risc adaptata realitatilor; depozitele trebuie sa creasca mai mult decat creditele in perioada urmatoare. In 2009 pentru sistemul bancar conteaza mai mult trendul, evolutia pe termen lung decât profitul, conteaza mai mult directia decat viteza.

– Cum se deruleaza in acest moment relatia client – banca, avand in vedere faptul ca tot mai multe persoane fizice si firme intampina probleme in ceea ce priveste plata ratelor la credite?
– In aceasta perioada am incercat sa fim aproape de clientii nostri si sa aflam din timp de schimbarile care au intervenit in situatia lor. De asemenea, acest lucru ne-a permis si ne va permite sa gasim impreuna solutii adaptate fiecarui caz in parte. Reportat la portofoliul nostru de credite nu ne confruntam cu un numar foarte mare de clienti care au dificultati, ceea ce dovedeste ca am gestionat corect riscurile. De la începutul anului, au existat aproximativ 2000 de cazuri în care clientii Raiffeisen Bank au solicitat o rescadentare a împrumutului.

– Cum a afectat criza financiara Raiffeisen Bank si care sunt asteptarile pentru 2009?
– Nu am nici un dubiu ca si anul acesta il vom incheia cu profit, desi va fi mai mic decât  în 2008. Important este insa sa avem o viziune pe termen lung, pentru ca daca ne uitam exclusiv la profitul pentru anul acesta, atunci poate nu facem tocmai ceea ce este bine pe termen lung. Nu poti sa te uiti acum doar la rezultatele pe termen scurt. Managementul costurilor reprezinta o alta prioritate importanta pentru banca. Suntem atenti la cheltuieli, renegociem contractele de chirii pentru unitati; apoi, dupa o perioada de crestere si extindere, este timpul sa te uiti la organizatie si sa realizezi un proces de eficientizare.

– Care sunt tintele Raiffeisen Bank in ceea ce priveste reteaua teritoriala, resursa umana si portofoliul de clienti?
– In prezent cota noastra de piata din punct de vedere unitati corespunde cotei de piata din punct de vedere active; in 2009 am mai deschis doar cateva unitati. Vrem sa pastram capacitatea de distributie a bancii, asa ca nu ne gandim deloc sa reducem numarul de unitati. Pe de alta parte, numarul angajatilor bancii va fi mai mic la sfarsitul anului decat era la finalul lui 2008 (nr de angajati la final de 2008 era de 6800). Numarul de angajati s-a redus cu circa 120 de persoane în primul trimestru al acestui an in mod natural (plecari voluntare de personal, incetarea unor contracte pe perioada determinata, pensionari), iar acest trend va continua.

– Ce segmente de piata sunt prioritare pentru Raiffeisen Bank in acest an?
– In acest an, Raiffeisen Bank se va concentra pe construirea unei relatii pe termen lung cu clientii sai. Vom continua sa acordam credite, dar si sa atragem depozite. Daca astazi clientul nu are nevoie de un împrumut, atunci nu încercam sa îi vindem un credit, dar îl tratam ca pe un client valoros, iar banca ii va pune la dispozitie produse si servicii in functie de nevoile lui.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos