credius.ro

Exclusiv: Interviu Claudiu Stanescu - BCR Leasing

13 mai 2009

Publicatia BankingNews va ofera astazi, in exclusivitate, un interviu cu domnul Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing. Temele de discutie abordate se refera la perioada sensibila pe care o traverseaza piata de leasing si previziunile privind activitatea din domeniul de profil, problemele cu care se confrunta companiile de leasing si solutiile ce pot fi imbratisate pentru a depasi criza financiara.

Cum se prezinta piata de leasing in acest moment si care sunt asteptarile pentru perioada urmatoare?

Actualmente, imaginea de ansamblu a pietei poate fi caracterizata prin prisma a cel putin trei coordonate principale: cifrele oficiale cu privire la diminuarea vanzarilor de vehicule noi (scaderea cu 56% pe segmentul autoturisme si cu 74% pe zona de vehicule comerciale, in T1 2009 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut - conform datelor statistice APIA), declinul pietei imobiliare, precum si reticenta sau imposibilitatea companiilor si a persoanelor fizice de a face investitii pe termen lung in conditii de criza.
Asteptarile pentru perioada urmatoare sunt legate, cu preponderenta, de directia de evolutie a crizei, de durata acesteia si anvergura manifestarilor sale pe piata din Romania. Se poate anticipa insa ca, in acest an, criza va afecta, in primul rand, volumul finantarilor si ca, probabil, va fi nevoie de mai multi ani pentru a atinge volumele obtinute in anii anteriori. Consideram ca volumele realizate, oricare ar fi acestea, reflecta determinarea a cel putin unei parti a clientilor nostri de a parcurge criza cu rationalitate si incredere in potentialul afacerii lor. Este si singura abordare posibila pentru a iesi din criza.   
 
Ce solutii/masuri sunt necesare pentru redresarea domeniului de profil?

Redresarea domeniului depinde in mod esential de mersul economiei. Leasingul exista pentru a sprijini efortul investitional al intreprinzatorilor, insa acestia trebuie sa fie stimulati sa se dezvolte prin masuri care vizeaza economia in ansamblu (deblocarea pietei constructiilor prin initierea unor proiecte de imbunatatire a infrastructurii, stimularea intreprinzatorilor din agricultura, comert, turism etc., plata datoriilor catre/de catre stat, o fiscalitate suportabila, oferirea de facilitati mai mari pentru intreprinzatorii din domeniul productiei de bunuri, etc.).
In conditiile actuale de criza, societatile de leasing au luat masuri pentru diminuarea efectelor acesteia prin reducerea costurilor interne, eficientizarea proceselor, gasirea de solutii de distributie si comunicare inovative, valorificarea bunurilor reposedate, securizarea surselor de finantare si asigurarea stabilitatii afacerii. Optica de abordare a proiectelor este orientata catre prudentialitate, calitatea serviciilor, selectivitate fata de clientii noi, cultivarea clientilor existenti si gestionarea corespunzatoare a contului de profit si pierdere.

Care sunt activitatile viabile catre care ar trebui sa-si indrepte atentia societatile de leasing?

Pe segmentul de leasing auto, contractia pietei a fost de peste 60% fata de vanzarile inregistrate in 2008. Exista insa oportunitati noi de business pentru punerea in valoare a parcurilor de masini reposedate. De asemenea, piata de leasing ar putea performa in continuare pe nise ale segmentelor de echipamente si imobiliar. Ma refer aici la oportunitatile existente in domeniul medical, unde s-au inregistrat cresteri in pofida crizei, si la domeniul agro-alimentar, unde exista un potential inca neexploatat. Volumele anticipate nu sunt insa prea mari. Dezvoltarea reala a acestor sectoare depinde nu doar de deschiderea finantatorilor ci, mai ales, de strategii nationale consecvente care sa incurajeze pe termen lung investitiile in agricultura, industria alimentara, sanatate etc.
Si lease-back-ul poate fi o alternativa viabila in 2009 pentru leasingul imobiliar in Romania, desigur, pastrand proportiile si anticipand in continuare o contractie a pietei pe acest segment. Sale&lease-back-ul reprezinta o sursa eficienta de capital de lucru pentru companiile care au probleme de lichiditati, intr-un moment in care creditul bancar este scump sau nu mai este usor accesibil. Lease-back-ul permite, de asemenea, transformarea unui credit pe termen scurt (greu de platit in conditii de criza), intr-unul pe termen lung, prin intermediul unei tranzactii imobiliare. El poate reprezenta o optiune nu doar pentru companiile din diverse domenii care detin active imobiliare ci si pentru dezvoltatorii care detin proprietati bine pozitionate, cu valoare certa de piata pe termen lung.
De asemenea, se pare ca exista oportunitati de dezvoltare pentru companiile de leasing operational deja consacrate pe piata, deoarece firmele client sunt mult mai atente la volumul si eficienta activelor lor iar lichiditatile sunt folosite in principal pentru activitatea de baza.

Cum se deruleaza in acest moment relatia client - societate de leasing, avand in vedere faptul ca tot mai multe firme aleg sa renunte la bunurile achizitionate in leasing?

In mod evident, o parte din clientii de leasing au dificultati in gestionarea unor bugete mai restranse. In actualele conditii economice, societatile de leasing sunt preocupate sa gaseasca solutii pentru clientii aflati in dificultate, astfel incat ratele de leasing sa poata fi achitate si acestia sa poata beneficia in continuare de bunurile achizitionate in leasing care, cel mai adesea, participa la realizarea surselor lor de venituri.
Prima dintre masurile implementate de BCR LEASING IFN in aceasta perioada a fost initiativa de a construi un dialog real cu clientii care au intarzieri la plata facturilor, pentru a intelege starea financiara a fiecaruia si a le oferi o alternativa. Aceasta nu presupune insa degrevarea clientului de angajamentele de plata asumate in mod responsabil si nici derogari de la standardele de prudentialitate si profitabilitate asumate de BCR LEASING IFN. Masura permite negocierea unor scheme individuale de plata, dupa o atenta analiza a situatiei, amanarea unor obligatii de plata, acordarea de perioade de gratie sau rescadentarea sumelor datorate. Cu totii intelegem cat este de vitala continuarea circuitului economic iar dezinstrumentarea clientului prin reposesia bunului de catre societatea de leasing nu este decat solutia extrema, dupa ce toate celelalte alternative au fost epuizate.
Un alt set de masuri vizeaza activitatile de revanzare a bunurilor. Pentru ca avem semnale pozitive in privinta cererii, dorim sa imbunatatim comunicarea cu clientii finali ai acestor bunuri si avem in vedere lansarea, foarte curand, a unui site care sa permita potentialilor clienti vizualizarea on-line a ofertei noastre de revanzare.

Ce obiective si-a trasat BCR Leasing pentru acest an?

BCR LEASING IFN SA isi propune, in anul 2009, depasirea cu succes a conditiilor de piata existente dar si potentiale, in sensul asigurarii premiselor unei consolidari a pozitiei societatii, concomitent cu o crestere permanenta a plus valorii aduse Grupului BCR – ERSTE. BCR LEASING IFN va avea in vedere ofertarea pe toate segmentele care au consacrat leasingul, eficientizarea proceselor interne, cresterea calitatii serviciilor post-vanzare, selectivitatea in alegerea proiectelor si echilibrul dintre respectarea criteriilor de prudentialitate si profitabilitate. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro