credius.ro

Europa, salvata la limita! Datoria greaca va fi redusa cu 100 mld. euro. Ce urmeaza pentru banci

27 octombrie 2011

S-a scris istorie azi noapte la Bruxelles. Capacitatea financiara a fondului de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, va fi crescuta la 1.000 de miliarde de euro, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy care a mai anuntat si salarea Greciei prin datoria redusa cu 100 de miliarde de euro gratie renuntarii de catre banci la aproximativ 50% din creantele lor. Acelasi efort va fi cerut bancilor grecesti dar si altor banci, a precizat el. "Am prevazut ca toate bancile vor fi tratate in aceleasi conditii".

Dupa mai bine de 10 ore de discutii, liderii tarilor din zona euro au reusit sa adopte, in aceasta dimineata, „elementele unui raspuns global, ambitios si credibil la criza datoriilor”.

Adresandu-se presei la incheierea reuniunii liderilor din zona euro, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a expus principalale intelegeri obtinute. Dupa mai bine de 10 ore de discutii, liderii tarilor din zona euro au reusit sa adopte, in aceasta noapte, „elementele unui raspuns global, ambitios si credibil la criza datoriilor”.

Adresandu-se presei la incheierea reuniunii liderilor din zona euro, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a expus principalale intelegeri obtinute:

• Grecia. Locatarul Palatului Elysee a precizat ca participarea sectorului privat va permite aducerea datoriei Greciei la 120% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2020. De fapt, datoria statului elen va fi redusa cu 100 miliarde de euro gratie abandonarii de care banci a aproximativ 50% din creantele lor. Creditorii au acceptat, practi, diminuarea la jumatate a valorii obligatiunilor grecesti detinute. Un efort al bancillor care, potrivit lui Sarkozy, „reprezinta 100 miliarde de euro”. De asemenea, s-a cerut bancilor si tuturor creditorilor privati sa refinanteze la dobanzi preferentiale acea parte din datoria elena care nu va fi stearsa. Presedintele francez a subliniat ca directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca aproba acordul semnat cu bancile. „Perspectiva unui default al Greciei este exclus”, a lansat Sarkozy, mentionand ca statele sunt gata sa mobilizeze 30 miliarde de euro pentru a ajuta la efortul de 100 de miliarde al bancilor.

• EFSF. A fost semnat, de asemenea, un acord privind efectul de levier al Fondului european de stabitate financiara (EFSF). Astfel, Sarkozy a a confirmat ca EFSF va dispune de o forta de reactie de aproximativ 1000 miliarde de euro, fata de 440 miliarde euro in prezent. Detaliile noului EFSF, multiplicat, vor fi definitivate in cursul lunii noiembrie. Liderul francez a precizat ca a fost gasit un acord pentru o cooperare mult mai stransa cu Fondul Monetar International (FMI) cu scopul identificarii altor surse de finantare.

• Guvernanta europeana. Presedintele francez a informat a „liderii din zona euro se vor reuni de cel putin doua ori pe an si ca summiturile vor avea un presedinte stabilit”. In acelasi timp, „toate statele din zona euro s-au angajat sa inscrie o regula bugetara de aur in Constitutia lor pana la sfarsitul anului 2012”. Pe de alta parte, Banca centrala europeana (BCE) va ramane independenta. La randul lui, presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy a indicat faptul ca tarile din zona euro trebuie sa analizeze o reforma a tratatelor Uniunii Europene in vederea intaririi cooperarii lor economice. „Suntem constienti ca situatia este grava. Lucrurile au evoluat astfel incat au devenit o problema sistemica. Pericolul trebuie ingradit”, a spus el.

Grecia a fi permenent sub obiectiv

 

O delegatie permanenta va fi instalata in Grecia pentru a supraveghea aplicarea in practica a reformelor cerute de partenerii Atenei din zona euro in schimbul sustinerii finantarii lor financiare, a anuntat cancelarul german, Angela Merkel. „Va fi un regim de supraveghere a respectarii de catre Grecia a angajamentelor asumate”, a spus seful guvernului de la Berlin la incheierea, in noaptea de miercuri spre joi, a reuniunii liderilor din zona euro.

„Acest aspect va fi inscris intr-un protocol la acordul convenit. Va fi o prezenta permanenta. Astfel, va fi posibila supravegherea masurilor luate de Grecia. Cred ca este de preferat un astfel de sistem permanent de supervizare in locul unei misiuni a troicii – UE, FMI, BCE – care sa se deplaseze la Atena la fiecare trei luni”, a explicat cancelarul german.

Scepticii nu tac inca

Acesti considera acest moent unul de "respiro" si astapta in contnuare ziua prabusirii zonei euro.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro