credius.ro

Este riscul de credit important pentru economie?

3 aprilie 2007

Asistam in acesta perioada la liberalizarea creditului pentru persoane fizice, dupa ce BNR a abrogat normele referitoare la restrictionarea creditelor in functie de plafoanele de indatorare si a renuntat la avansul standard in cazul creditelor ipotecare. ...

In cateva luni, bancile si institutiile finaciare specializate vor iesi pe piata cu noi strategii si norme proprii privind acordarea creditelor de consum, ipotecare si imobiliare catre populatie. Fara indoiala bancile si institutiile finaciare specializate vor afisa conditii mai relaxante decat inainte pentru clientela, deoarece in ultima vreme competitia a devenit tot mai aspra pe acesta piata a creditelor catre populatie. Tot mai multi jucatori de talie mare si mijlocie si-au facut aparitia pe piata creditelor de consum si ipotecare, adulmecand potentialul enorm de crestere din perioada imediat urmatoare.

In aceste conditii, riscul de credit legat de acordarea creditelor de consum, ipotecare si imobiliare va creste in urmatorii ani deoarece volumul creditelelor de acest gen acordate populatiei va creste in urmatoarea perioada. Bancile ar trebui sa se arate dornice sa informeze clientii despre modul in care dobanzile se vor modifica pe parcursul duratei creditului in cazul in care dobanzile sunt variabile pe parcursul perioadei de creditare. Scoringurile interne ale bancilor, care stau la baza deciziei initiale de creditare, trebuie sa tina seama de aceasta posibila crestere a cuantumului dobanzii platite pe parcursul perioadei creditului. De asemenea, ajustarea dobanzilor ar trebui sa fie transparenta, intrucat de multe ori dobanda se modifica in functie de decizia interna a bancii in cazul unor cresteri de rata a dobanzii pe piata financiar -monetara.

De ce riscul de credit ar trebui sa se mentina in limite rezonabile in urmatorii ani? Functionarea si rambursarea normala a creditelor este esentiala pentru o economie sanatoasa. O functionare lina a pietei creditelor este buna pentru economie deoarece creditele sprijina cheltuielile si investitiile atat pentru populatie cat si pentru companii. Acest fapt sprijina in final cresterea economica a unei tari.

Dificultatile care ar putea aparea in rambursarea acestor credite ar putea avea un impact contrar. Daca, spre exemplu, o buna parte a creditelor acordate catre populatie nu ar mai fi rambursate la timp, acest lucru ar crea dificultati financiare si pierderi bancilor si institutiilor finaciare specializate. Companiile specializate ar putea avea ele insusi dificultati in rambursarea creditelor luate de la banci pentru a-si finanta activitatea. De aici, dificultatile care ar putea sa apara in sistemul financiar-bancar s-ar putea extinde si afecta intreaga economie.

Recent, presedintele FED, Ben Bernanke, atragea atentia asupra faptului ca riscul de credit este foarte important. Piata americana tocmai s-a confruntat cu o astfel de criza in martie a.c. ce a dus la scaderea indicilor bursieri si este ingrijorata de impactul asupra economiei a creditelor ipotecare acordate in conditii substandard, adica acordate in conditii mai relaxante si a caror risc de nerambursare este mai ridicat.

Ar trebui sa invatam din greselile altora caci este stiut faptul ca de regula istoria se repeta.

Turmacu Dan-Constantin
Analist Financiar
[email protected] 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro