Erste pregateste BCR pentru o perioada prelungita de incertitudine in Europa

Erste pregateste BCR pentru o perioada prelungita de incertitudine in Europa

Directorul general al Erste, Andreas Treichl, a anuntat ca institutia bancara se pregateste pentru o perioada prelungita de incertitudine, adoptand masuri radicale la nivelul bilantului si pentru grupul BCR. Potrivit oficialului, deciziile luate astazi in Comitetul Executiv al grupului vor transforma un profit de aproximativ 700 mil. euro pentru primele trei trimestre in pierdere neta

Directorul general al Erste, Andreas Treichl, a anuntat ca institutia bancara se pregateste pentru o perioada prelungita de incertitudine, adoptand masuri radicale la nivelul bilantului si pentru grupul BCR. Potrivit oficialului, deciziile luate astazi in Comitetul Executiv al grupului vor transforma un profit de aproximativ 700 mil. euro pentru primele trei trimestre in pierdere neta de 920-970 mil. euro.

"Sperantele noastre ca vom vedea o solutie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. De aceea ne asteptam ca aceasta situatie sa aiba un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, desi intr-o mai mica masura. Cu scopul de a pregati Erste Group pentru o perioada prelungita de incertitudine am luat masuri radicale la nivelul bilantului", a declarat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, citat de Financiarul.

Grupul a decis amortizarea partiala a fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa taxe), din cauza cresterii economice sub asteptari, in cadrul unui set de masuri "extraordinare".

Potrivit institutiei, aceasta masura nu are niciun efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. Dupa preluarea participatiilor actionarilor minoritari (SIF-urilor) la BCR, conform anuntului din 14 septembrie, fondul comercial ramas va fi sustinut de catre o detinere semnificativ mai mare la banca.

Comitetul Executiv al Erste a adoptat mai multe masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit-default swap, contracte folosite pentru asigurarea creanaelor fata de probabilitatea de intrare a debitorului in incapacitate de plata), la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective.

Programul de masuri va avea un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al Erste pentru primele noua luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS.

"Masurile luate astazi vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 in pierdere. Dar toate aceste masuri sunt singulare si ne pregatesc ca banca sa infruntam aceasta situatie. Indicele Core Tier 1 si lichiditatea puternica, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea bancii in aceste vremuri, nu vor fi afectate. Sustinut de activitatea operationala continua puternica, indicele Core Tier 1 va ramane la sfarsitul acestui an neschimbat fata de sfarsitul anului 2010", a adaugat Andreas Treichl.

In urma aplicarii masurilor anuntate luni, Erste va raporta pentru primele noua luni ale acestui an o pierdere neta de circa 920-970 milioane euro. Pe fondul profitabilitatii activitatilor operationale, indicele Core Tier 1 raportat la riscul total al Erste Group va ramane constant pentru acest an, la nivelul de 9,2% de la finele lui 2010.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos