credius.ro

Erste n-a facut o oferta serioasa pentru actiunile BCR detinute de SIF-uri si salariati

23 octombrie 2006

„Razboiul” dintre Erste Bank, pe de o parte, si SIF-uri si angajatii BCR, pe de alta parte, avand ca mobil actiunile detinute la banca de acestia din urma este pe cale sa se declanseze cu adevarat. Pana acum, austriecii nu si-au manifestat decat timid intentia de cumparare, in timp ce atat SIF-urile, cat si salariatii considera ca nu au primit inca o oferta „serioasa”, principalul incovenient sesizat de acestia fiind pretul.

Mult-asteptata finalizare a privatizarii BCR a readus in prim plan problema actiunilor detinute la banca de SIF-uri si de salariati. Principala problema este generata de faptul ca, potrivit contractului de privatizare, Erste Bank nu poate lua decizii majore in ceea ce priveste BCR decat cu o majoritate de 75% din voturi. Insa in prezent actionariatul BCR se prezinta astfel: 61,9% Erste Bank, 30,1% SIF-uri, iar angajatii bancii 8%. Astfel, Erste nu poate avea controlul total la BCR pentru a-si impune strategia decat prin achizitionarea pachetelelor de actiuni de la unul sau mai multe SIF-uri si/sau de la angajati.

De la sfarsitul anului trecut, cei de la Erste au tatonat posibilitatea cumpararii actiunilor BCR din portofoliul SIF-urilor. Nu a fost vorba insa de nici o oferta „serioasa”, dupa cum apreciaza Petre Pavel Szel, presedinte director general al SIF Muntenia, ci doar speculatii si schimburi de replici in presa. Odata cu finalizarea privatizarii si intrarea BCR in portofoliul Erste, interesul pentru actiunile detinute de SIF-uri se accentueaza. Acestea isi mentin refuzul de vinde, insa declara ca vor lua in considerare o eventuala oferta concreta a austriecilor de la Erste.

„In momentul actual actiunile BCR reprezinta o valoare sigura. Ele nu sunt lichide. Nefiind listate, nu pot fi transformate in bani. Pana acum nu a existat nici o oferta serioasa, din partea Erste Bank sau a altor investitori de a le cumpara, desi in presa si in piata se vorbeste mult despre asemenea tranzactii. Deocamdata, pentru SIF Muntenia si, probabil, celelalte SIF-uri doresc mentinerea acestor actiuni in portofoliu. In momentul in care vor aparea eventuale oferte si actiunile vor fi listate, atitudinea respectiva se poate schimba in functie de viziunea strategica pe care o vom avea fata de dezvoltarea pietei” - declara pentru BankingNews Petre Pavel Szel, presedinte director general al SIF Muntenia. (Pentru a citi interviul integral cu presedintele SIF Muntenia click aici)

Actiunile detinute atat la BCR, cat si la BRD, reprezinta cele mai importante valori din portofoliul SIF-urilor. Potrivit lui Petre Pavel Szel, valoarea cumulata a acestor detineri reprezinta peste jumatate din valoarea totala a SIF-urilor. Aceasta in conditiile in care actiunile BCR sunt evaluate la valoarea de activ net. „Trebuie sa mentionam ca BCR-ul, fiind inca societate nelistata, este luata in considerare la valoare de activ net. Aceasta este mult mai mica decat valorea la care actiunile BCR au fost vandute de catre stat bancii austriece Erste Bank. Ajustarea valorii in mod corespunzator, sustinuta de raportul intre valoare contabila si valoare de piata a BRD-ului care este de aceeasi marime, ar duce pentru toate SIF-urile la aproape dublarea valorii portofoliului”, apreciaza presedintele SIF Muntenia.

Potrivit unei analize realizate de societatea de servicii financiare Prime Transanction, actiunile BCR din portofoliul SIF-urilor sunt evaluate la valori de 174 milioane RON sau 160 milioane RON, in functie de modalitatea de calcul. Aceste valori nu tin insa cont de pretul platit de Estre pentru actiunile BCR (7,65 euro/actiune). „In ipoteza in care SIF-urile ar vinde la acelasi pret pachetele lor bancii austriece, profiturile si activele lor ar creste considerabil”, apreciaza analistii  Prime Transanction.

   Valoarea BCR in portofoliu
(RON)
Valoare BCR la pretul Erste
(RON)
 SIF 1  173.974.691  1.284.013.342
 SIF 2  159.958.890  1.284.013.342
 SIF 3  159.956.650  1.284.013.342
 SIF 4  173.974.691  1.284.013.342
 SIF 5  177.454.185  1.309.162.740

In conditiile in care SIF-urile formeaza un partener dificil de negociere, cei de la Erste s-au orientat catre actiunile detinute de angajatii BCR. In urma cu aproximativ 10 zile, oficialii austrieci au anuntat un termen de 2 saptamani in care vor inainta o oferta concreta de achizitionare a pachetului de 8% aflat in proprietatea salariatilor, pretul fiind de 7,56 euro/actiune, adica cel platit de Erste statului roman la cumpararea bancii. „Oferta va fi inaintata in urmatoarele doua saptamani. Conditiile nu au fost stabilite inca”, declara Hana Cygonkova, purtatorul de cuvant al bancii austriece. 

In cazul in care actiunile vor fi achitate in numerar, sumele incasate de salariatii BCR vor fi mai mici insa, intrucat la acest pret se va aplica un discount, au mai precizat oficialii Erste. Valoarea acestuia urmeaza sa fie precizata la lansarea ofertei. In orice caz, la o valoare de 7,65 euro/actiune, angajatii vor obtine de peste 20 de ori suma investita. In 2004, ei au cumparat pachetul de 8% la pretul de 10.350 lei vechi/actiune, reprezentand 0,3 euro.

De asemenea, austriecii au inaintat si o alta posibilitate: ca salariatii BCR care detin actiuni sa devina actionari la Erste Bank. Astfel, acestia vor putea schimba actiunile detinute la cea mai mare banca din Romania in actiuni Erste, la paritate de 6 actiuni BCR la 1 Erste. 

„Mai negociem”, pare a fi raspunsul si raspunsul salariatilor la initiativa Erste. In acest moment, site-urile de anunturi, licitatii si forumurile sunt pline de oferte de vanzare de actiuni BCR, venite din partea a fosti sau actuali angajati ai bancii. Pretul cerut de acestia variaza intre 10 si 20 de euro pe actiune, cu mult peste ceea ce vor austriecii sa le ofere.

Bogdan Popescu
[email protected] 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro