Erste da asigurari ca SRL-ul care detine BCR va respecta contractul de privatizare

Erste da asigurari ca SRL-ul care detine BCR va respecta contractul de privatizare

Grupul austriac Erste s-a angajat joi in fata actionarilor minoritari ca societatea cu raspundere limitata EBG Ceps Holding GmbH, care detine pachetul majoritar al BCR, va respecta prevederile contractului de privatizare, a declarat, pentru NewsIn, o sursa din actionariatul bancii. Oficialii Erste Group s-au intalnit joi, in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR, cu reprezentantii

Grupul austriac Erste s-a angajat joi in fata actionarilor minoritari ca societatea cu raspundere limitata EBG Ceps Holding GmbH, care detine pachetul majoritar al BCR, va respecta prevederile contractului de privatizare, a declarat, pentru NewsIn, o sursa din actionariatul bancii. Oficialii Erste Group s-au intalnit joi, in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR, cu reprezentantii SIF-urilor, pentru a discuta cu privire la schimbarea de actionariat de la Banca Comerciala Romana, oferind astfel in mod direct asigurari celor mai importanti actionari minoritari despre decizia de a transfera actiunile BCR catre o alta entitate juridica. Potrivit sursei citate, transferul actiunilor BCR pe o firma cu raspundere limitata (SRL) nu schimba cu nimic politica de dividende a bancii si cea de listare.

Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa listeze BCR la Bursa in cel mult doi ani si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende. In privinta listarii, SIF-urile, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu actionarul majoritar sa amane pentru inca doi ani intrarea la cota Bursei a bancii, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital. Grupul austriac se angajase, prin contractul de privatizare, sa listeze BCR in cel mult trei ani de la preluare, termen care expira in 2009, dar prin acordul pe care l-a incheiat cu cele cinci SIF-uri listarea ar putea avea loc in 2011 sau cel mai devreme in 2010, intrucat SIF-urile au posibilitatea sa ceara grabirea procesului, daca vor fi conditii mai bune pe piata.

Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL in Austria, EBG Ceps Holding GmbH. La randul ei, aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Astfel, Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si astfel expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania. Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei. Totodata, in bilant, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2008, pana la 2,96 miliarde lei, "reflectand pierderi efective asteptate". La 31 decembrie 2008, provizioanele pentru credite ale BCR se plasau la 2,15 miliarde lei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos