Erste Bank si-a vandut afacerile de asigurari din Romania catre VIG pentru 244 milioane euro

Erste Bank si-a vandut afacerile de asigurari din Romania catre VIG pentru 244 milioane euro

Grupul financiar austriac Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), a finalizat luni tranzactia prin care si-a vandut afacerile de asigurari co-nationalilor de la Vienna Insurance Group (VIG). Tranzactia de pe piata romaneasca a insumat circa 244 milioane euro. Potrivit acordului semnat luni, Vienna Insurance Group a cumparat 88,56% din BCR Asigurari (inclusiv

Grupul financiar austriac Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), a finalizat luni tranzactia prin care si-a vandut afacerile de asigurari co-nationalilor de la Vienna Insurance Group (VIG). Tranzactia de pe piata romaneasca a insumat circa 244 milioane euro. Potrivit acordului semnat luni, Vienna Insurance Group a cumparat 88,56% din BCR Asigurari (inclusiv actiunile detinute de Financiara SA, o subsidiara a BCR) si 88,47% din BCR Asigurari de Viata, se arata in comunicatul transmis marti de BCR.

"Datorita cooperarii stranse dintre companiile membre ale VIG si grupul BCR in Romania, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata isi vor pastra numele atat timp cat VIG va detine o cota de peste 50% in cadrul acestora si atat timp cat acordul de distributie va fi valabil. In plus, birourile BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata vor continua sa functioneze in cadrul sucursalelor BCR pana cand cele doua parti vor decide altfel", se mai arata in comunicatul BCR.

BCR va continua sa detina 5% din BCR Asigurari de Viata, iar restul de actiuni se afla in posesia actionarilor minoritari.

Finalizarea tranzactiei va avea loc dupa primirea aprobarii din partea autoritatilor din domeniul competitiei si a regulatorilor pietei de asigurari din Romania si este estimata a avea loc in urmatoarele saptamani, sustin reprezentantii BCR.

De asemenea, BCR si VIG au semnat un acord de cooperare pe 15 ani cu privire la distributia in Romania, ce are ca obiect repartizarea produselor fiecaruia dintre parteneri prin reteaua celuilalt.

Astfel, VIG va avea acces la peste 2.900 de filiale si mai mult de 16 milioane clienti ai Erste Group in regiune, in timp ce Erste Group va putea lucra cu cei aproximativ 10 milioane clienti ai VIG, in acele tari in care ambii parteneri opereaza in prezent. In Serbia si Ucraina, Erste Group nu detine niciun fel de operatiuni in domeniul asigurarilor. Totusi, in aceste doua tari, bancile locale si companiile de asigurari aferente VIG vor incheia un acord privind distributia pe durata a 15 ani.

BCR Asigurari de Viata este cea de-a treia companie in clasamentul companiilor de asigurari de viata din Romania, cu o cota de piata de 7,44%. In primele 6 luni din 2008 s-au inregistrat prime brute subscrise de 63,3 milioane lei (17,2 milioane euro).

BCR Asigurari este cea de-a cincea companie in clasamentul companiilor de asigurari generale din Romania, cu o cota de piata de 7,14%. In primele 6 luni din 2008 s-au inregistrat prime brute subscrise de 255,2 milioane lei (69,3 milioane euro).

La sfarsitul lunii martie, Erste Bank anuntase ca a ajuns la un acord cu co-nationalii de la Vienna Insurance Group, care urmau sa preia afacerile de asigurari ale bancii austriece, inclusiv cele de pe piata romaneasca, pentru suma totala de 1,445 miliarde euro, corespunzatoare unui raport de 1,2 fata de valoarea primelor brute subscrise.

In cadrul tranzactiei, Erste Group sau filalele sale bancare respective din Europa Centrala si de Est (ECE) vor retine o cota de 5% in fiecare dintre companiile locale de asigurari de viata, se arata in comunicat.

Aproximativ 300 milioane euro din suma totala sunt alocati acordului de distributie, suma ce va fi transferata pe 1 ianuarie 2009 si decalata pe parcursul a 15 ani, in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS), incepand din 2009. Restul de 1,14 miliarde euro pentru vanzarea activelor a fost transferat catre Erste Group pe 15 septembrie 2008.

Veniturile din vanzarea sucursalelor locale de asigurari si din incheierea acordurilor locale de distributie se vor regasi in rezultatele subsidiarelor locale. In consecinta, in trimestrul al treilea din 2008, aproximativ 56% din suma incasata din vanzarea activelor (1,14 miliarde euro) va fi alocata catre Erste Holding, aproximativ 18% catre Ceska sporitelna, 8% catre Slovenska sporitel’na si 18% catre BCR.

Tranzactia ar putea spori profitul net al Erste Group cu 600 milioane euro in 2008.  De asemenea, aceasta tranzactie va consolida baza de capital a Erste Group, se mai arata in comunicat.

Erste Group a beneficiat de consultanta din partea Merrill Lynch, Erste Corporate Finance si Wolf Theiss & Partner.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos