credius.ro

Erste Bank ne asigura ca BCR va deveni mai stralucitoare

3 februarie 2006

Sala Regina Maria din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton a fost neincapatoare pentru reprezentantii mass-media din Romania, care au participat la prima conferinta a Erste Bank (din Austria) dupa preluarea BCR. Andreas Treichl si Nicolae Danila au aparut relaxati in fata presei, glumind savuros, in unele momente, pentru a mai destinde atmosfera “incarcata”. "Vrem sa iesim impreuna la pensie de la BCR", au declarat zambind la unison cei doi bancheri.   

 

Viitorul dlui Nicolae Danila suna bine!!!

Astazi, 3 februarie 2006, a avut loc prima conferinta de presa a castigatorului BCR, Grupul austriac Erste Bank. Andreas Treichl, directorul general al Erste Bank, a vrut astfel sa faca cunostinta cu presa din Romania, insa intr-un cadru extrem de… intim. O sala prea mica pentru atatia doritori de stiri proaspete. Conferinta tinuta de reprezentantii Erste Bank si BCR, a fost una relaxanta (asa parea!) in care s-a pus accent pe intrebarile presei si mai putin pe discursul presedintilor.

Cea mai mare problema a ziaristilor prezenti la conferinta de presa, a fost soarta lui Nicolae Danila - nu atat in urmatoarele luni, cat pe termen lung. Dupa ce a precizat, mai in gluma mai in serios ca “vrem sa iesim impreuna la pensie”, Andreas Treichl a intarit: “dansul va ramane Director General”, lansand apoi o ipoteza: “cine stie, poate in cativa ani va prelua functia mea”…

De ce Erste Bank a ales BCR

Andreas Treichl a realizat o comparatie intre cele doua banci, vorbind deschis despre potrivirea lor (the match!). “Structura portofoliului este asemanatoare, ambele au aproximativ o treime pe parte de retail si restul pe corporatii. Eram interesati la un moment dat de CEC, dar ne-am indreptat spre BCR deoarece ne potrivim”, a evidentiat Treichl.

Logo-ul BCR ramane acelasi, dar va fi mai stralucitor

Despre logo-ul bancii si denumire, Andreas Treichl a precizat: ”daca acestea sunt de calitate le pastram. Am demonstrat-o si in cazul altor achizitii. Cum BCR este de calitate, vom pastra numele si logo-ul, doar scrisul va fi mai stralucitor, cum ne place noua”.

Cine vrea clientii BCR sa-si puna pofta-n cui…

Andreas Treichl a facut si prima declaratie de razboi bancilor concurente de pe piata romaneasca: “Ii pot asigura pe competitorii nostri ca BCR nu va pierde un singur client in timpul procesului de transformare”.

Oficialul Erste Bank a admis ca BCR a pierdut o cota de piata, “dar se pare ca a inceput sa recupereze, se descurca bine cu concurenta”. Domnia sa a tinut chiar sa dea asigurari ca “BCR va fi lider in toate afacerile, nu numai in cele in care este acum”.
“Acele banci care vor considera ca grupul Erste Bank nu va continua expansiunea pe partea comerciala, se insala”, a ma spus Treichl.

Grupul Erste Bank si-a fixat obiective pe maximum 18 luni, timp in care se va derula practic procesul de integrare a BCR. Austriecii au evidentiat ca dorinta realizarii unui concept regional puternic a dus la achizitia BCR.

Strategia Grupului pentru urmatorii ani este de crestere, urmarindu-se majorarea profitului cu 20% intre anii 2005 si 2009. “BCR este si va ramane o banca romaneasca, care va fi doar membra a grupului Erste”, a mentionat presedintele Erste Bank.

Referindu-se la restructurarea BCR, Andreas Treichl s-a ferit sa ofere o imagine exacta asupra viitorului, insa a precizat ca Erste Bank va renunta numai la sucursalele si angajatii neproductivi.

“Vom deschide , vom inchide, este o activitate continua si va depinde in principal de mobilitate. Pentru Erste, resursa importanta sunt oamenii, dar oamenii calificati. Doar cei calificati vor ramane la BCR. Nu pot sa spun ca toti vor ramane”, a rezumat presedintele Erste Bank.

Comunicat de presa Erste Bank
Andreas Treichl, presedintele Erste Bank: “BCR va ramane dirijorul orchestrei bancare romanesti”

“Preluarea Bancii Comerciale Romane reprezinta nu numa cea ma importanta achizitie realizata vreodata de Erste Bank; sunt convins ca se va dovedi a fi si una incununata de succes”, afirma Treichl.

Astazi, Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, a organizat prima conferinta de presa in Bucuresti dupa ce a fost desemnata in decembrie 2005, de catre Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), castigatoarea licitatiei pentru pachetul majoritar al celei ma importante banci romanesti, Banca Comerciala Romana.

Cu ocazia acestei intalniri cu reprezentantii presei din Romania, presedintele BCR, domnul Nicolae Danila, si domnul Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, au subliniat in primul rand faptul ca Grupul Erste Bank detine un important know-how in domeniul bancar si o vasta experienta in achizitii in regiune astfel incat sa poata integra cu succes Banca Comerciala Romana in structura Grupului Erste Bank. De asemenea cei doi oficiali au tinut sa sublinieze faptul ca integrarea BCR se va dovedi astfel avantajoasa nu numa pentru banca, dar si pentru celelalte parti implicate, respectiv clientii persoane fizice si juridice, actionarii, angajatii si, nu in ultimul rand, pentru economia romaneasca per ansamblu.

’’Aceasta reprezinta cea ma mare achizitie realizata de noi vreodata. Banca Comerciala Romana se integreaza perfect orientarii strategice a Erste Bank: detine pozitia de lider pe piata cu cel ma mare potential de crestere din regiune, iar abordarea pietei este similara cu cea a Grupului Erste Bank’’, a afirmat Andreas Treichl.

Status-ul achizitiei
Dupa cum a fost agreat intre cele doua parti, contractul incheiat a fost publicat la data de 25 ianuarie 2006. “Avand in vedere faptul ca finalizarea achizitiei nu va avea loc decat dupa indeplinirea tuturor conditiilor stabilite pentru etapa initiala a achizitiei, contractul prevede ca anumite detalii sa nu fie date publicitatii. Cu toate acestea, noi am sustinut decizia publicarii sale tocma pentru a veni in intampinarea eforturilor autoritatilor romane de a asigura transparenta in cadrul acestui proces care a fost condus foarte profesionist pana in momentul de fata.” a comentat Treichl.

Planuri de viitor in evolutia Bancii Comerciale Romane
Desi detaliile planului de afaceri pentru Banca Comerciala Romana nu vor fi disponibile decat dupa finalizarea tranzactiei, presedintele Erste Bank a oferit reprezentantilor mass media din Romania prezenti la conferinta posibilitatea de a afla care va fi evolutia Bancii Comerciale Romane in urma preluarii: “In colaborare cu managementul Bancii Comerciale Romane, vom initia dezvoltarea unui plan de afaceri comun pentru Romania, astfel incat acesta sa poata fi implementat imediat dupa finalizare. Oricare ar fi aspectele vizate de transformare, clientii si nevoile lor raman in centrul tuturor actiunilor intreprinse la Banca Comerciala Romana. Aceasta banca este cel ma important actor de pe piata bancara romaneasca si chiar si de-a lungul procesului de transformare, BCR isi va pastra pozitia de «dirijor al orchestrei bancare romanesti». Ii pot asigura pe competitorii nostri ca BCR nu va pierde un singur client in timpul procesului de transformare.”

Treichl a ma declarat ca imediat dupa finalizarea achizitiei, o echipa speciala desemnata in acest sens va declansa procesul de transformare. Acesta va dura intre 12 si 18 luni si va urmari cateva linii directoare atat sub aspect financiar cat si procedural. Programul de transformare va include intre 20 si 25 de poiecte, vizand toate aspectele afacerii: gama de servicii pentru clientii persoane fizice si corporatii, departamentele de Marketing si de Resurse Umane, structura de IT, departamentul de control, trezorerie si risk management (acesta din urma va fi implementat in conformitate stricta cu prevederile Erste Bank). Fiecare echipa de proiect va include experti din cadrul procesului de due dilligence si membri a personalului Bancii Comerciale Romane.

In ceea ce priveste natura masurilor ce urmeaza sa fie implementate, Treichl a afirmat ca, printre altele, acestea vor viza cresterea volumului afacerii si a eficientei bancii, pregatirea personalului, imbunatatirea structurii de IT si a calitatii serviciilor. Masurile prevazute in planul de investitii vor fi dublate de un efort de extindere a retelei de sucursale.

Concluzii
Concluzia trasata de presedintele Erste Bank la finalul conferintei a fost urmatoarea:
“Preluarea Bancii Comerciale Romane reprezinta nu numa cea ma importanta achizitie realizata vreodata de Erste Bank, sunt convins ca se va dovedi a fi si una incununata de succes. Potentialul de crestere, dar si oportunitatile pe viitor in Romania, care continua sa fie o piata bancara sub-penetrata, ne determina sa ne asteptam la rezultate pozitive ale operatiunilor noastre aci. In schimb, prezenta Erste Bank pe piata va ajuta la alinierea economiei romanesti la standardele UE si va facilita absorbtia de fonduri comunitare. In acelasi timp, Erste Bank isi propune sa devina o banca de incredere ce isi concentreaza atentia asupra nevoilor clientilor, angajatilor si partenerilor sai in Romania.”

 

Gabriela Dinu

[email protected]

Bogdan Popescu

[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro