Erste Bank initiaza majorarea de capital pentru achizitia BCR

30 noiembrie 2005

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG a lansat pe 11 ianuarie 2006 cea mai mare emisiune de actiuni din istoria bursei din Viena.

Prin aceasta majorare de capital, compania va plasa pana la 58,95 milioane de noi actiuni, reprezentand o crestere cu 24,2% % fata de capitalul de actiuni existent in valoare de 486.367.200 euro. Avand in vedere pretul la incheierea zilei de tranzactionare de 46, 60 euro/ actiune (si dividendele de 0,55 euro pe actine in 2005), se estimeaza ca vanzarea de de actiuni va genera o acumulare de capital de aproximativ 2,75 mld. euro pe pietele de capital. Aceasta corespunde unui capital nou net de 2,55 mld. euro, in eventualitatea unei acceptari complete a emisiunii de catre Bancile de Economii Austriece. Fondurile sunt destinate finantarii achizitiei Bancii Comerciale Romane si consolidarii bazei de capital.

“Reactia actionariatului in urma anuntului castigarii licitatiei la BCR a fost una pozitiva, reprezentand un semn al increderii dobandite de Erste Bank pe pietele de capital incepand cu 1997, anul care a marcat inceputul listarii la bursa. Acesta incredere a reprezentat factorul care ne-a determinat sa initiem o de majorare de capital de asemena anvergura. Pietele de capital au reactionat pozitiv in trecut la emisiuni de actiuni din partea noastra si suntem increzatori ca aceasta tranzactie se va dovedi la randul sau a fi un succes,” a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank.
“Am reusit sa pozitionam Erste Bank ca un portofoliu de actiuni cu o crestere solida. BCR reprezinta urmatorul pas in dezvoltarea Erste Bank, un pas care certifica faptul ca Erste intentia se va mentine pe aceeasi traiectorie ascendenta,” a incheiat Treichl.

Luni, 9 ianuarie 2006, Consiliul de Conducere al Erste Bank, cu aprobarea Boardului de Supraveghere, a luat decizia finala privind majorarea de capital printr-o emisiune de actiuni. Acestei emisiuni i se adauga o emisiune suplimentara de 5,89 milioane actiuni extraordinare (over-allotment). Majorarea de capital se va desfasura sub forma unei vanzari la valoarea pe piata cu drepturi de preemptiune pentru actionarii existenti, carora le vor fi rezervate un numar de 4 noi actiuni pentru fiecare pachet de 15 actiuni detinute. Cota maxima pe actiune si limita superioara de pret nu vor depasi 55 euro. In plus, boardul intentioneaza sa propuna Adunarii Generale a Actionarilor o valoare superioara, de 0,55 euro pe actiune, a dividendelor pentru anul financiar 2006. Noile actiuni vor genera dividende pentru anul financiar 2006.

Data oficiala a listarii va fi 10 ianuarie 2006, ziua urmatoare, 11 ianuarie 2006 marcand debutul tranzactionarii. Perioada de subscriere pentru achizitionarea de actiuni va fi intre 11 – 25 ianuarie, plasarea ofertelor si stabilirea pretului tranzactiilor facandu-se intre 11 – 26 ianuarie 2006. Actiunile vor fi tranzactionate in Austria si se adreseaza atat investitorilor persoane fizice cat si investitorilor persoane juridice. Investitorilor privati care subscriu pana la data de 20 ianuarie 2006 prin Erste Bank, caselor de economii austriece sau agentiilor de tip Brokerjet (Subsidiare Erste Bank ce ofera servicii on-line) le este garantata plasarea preferentiala a ordinelor de achizitie de pana la 250 actiuni. Pe piata externa, emisiunea se face printr-o plasare privata catre investitori institutionali.

Detaliile finale privind subscrierea, oferta de pret si numarul de noi actiuni emise vor fi anuntate incepand cu 26 ianuarie 2006. Se prevede ca listarea si tranzactionarea actiunilor sa debuteze pe 27 ianuarie 2006 la bursele din Viena si din Praga. Reinhard Ortner, CFO al Erste Bank, a declarat, “Aceasta tranzactie reprezinta o oportunitate importanta pentru investitorii austrieci, atat persoane-fizice cat si juridice de a investi in regiunea Europei cu cea mai dinamica crestere. Ca urmare a achizitiei BCR, Erste Bank isi mareste portofoliul de clienti la aproximativ 15,3 milioane persoane in zona CEE, consolidandu-si astfel pozitia de lider bancar pe piata de retail din regiune. Consolidarea pozitiei de lider de piata a Erste Bank ne permite sa luam parte la procesul de dezvoltare a pietelor pe care suntem prezenti. Achizitia BCR ne-a permis sa ne schimbam tintele privind venitul obtinut, noua cota de profit fiind planificata sa creasca cu peste 20% pe an in perioada 2005 – 2009.” Ortner considera ca acest lucru vine sa demonstreze faptul ca Erste Bank a reusit sa se pozitioneze acoperind o cota de 20% din populatie in toate tarile in care opereaza.”

Principalul actionar in cadrul Erste Bank, Die Erste österreichische Spar-Casse Privatstiftung, care detine 32,2% din actiuni, intentioneaza sa isi mentina cota de actionariat la peste 30% in urma incheierii majorarii de capital. Membrii Grupului de Banci de Economii, care detin impreuna 7% din actiunile Erste Bank, si-au exprimat intentia de a-si exercita dreptul de subscriere pentru actiunile nou emise. Erste Bank, Goldman Sachs si JPMorgan vor actiona in comun in calitate de Garanti Principali si Coordonatori Globali in cadrul procesului de vanzare de actiuni. Sindicalizarea include, de asemenea, Citigroup, Credit Suisse First Boston si ABN AMRO Rothschild.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro