credius.ro

Entuziasmul creditarii da batai de cap Bancii Nationale

5 iunie 2008

Calitatea portofoliilor bancilor si sustenabilitatea cresterii economice sunt doua dintre principalele probleme care dau batai de cap oficialilor Bancii Nationale, in contextul actual, caracterizat de turbulentele de pe pietele financiare internationale. Guvernatorul Mugur Isarescu si-a aratat ingrijorarile privind cresterea accelerata a creditarii, in special pe partea de credite retail, ce genereaza un exces de cerere si pune astfel presiuni suplimentare pe rata inflatiei si deficitul de cont.

„Viteza expansiunii creditului ramane principala grija, in special creditul in valuta. Cresterea creditului este o sursa de presiune inflationista, intrucat genereaza exces de cerere. Daca aceasta crestere ar fi mai mare pe segmentul companiilor, as fi mai temperat in privinta temerilor”, a declarat Isarescu, in cadrul Forumului Financiar Central si Est-European.

Guvernatorul apreciaza ca avansul accelerat al creditarii nu poate fi considerat bun sau rau, ci trebuie privit nuantat, in conditiile in care Romania se afla in spatele majoritatii statelor UE din punct de vedere al intermedierii financiare. Exista astfel o nevoie reala de a acoperi decalajele, insa nu trebuie ca aceasta cursa de recuperare sa genereze adanceasca dezechilibrele.

Exista posibilitatea ca bancile sa devina prea entuziaste si laxe in acordarea de credite, sa fie prea lacome, a aratat Mugur Isarescu. Pe de alta parte, guvernatorul considera ca pentru temperarea avansului imprumuturilor in Romania ar putea veni in ajutor chiar criza financiara internationala. „Romania ar putea iesi in castig din criza internationala, daca aceasta ar conduce la o reducere a ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent”, apreciaza Isarescu.

Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, apreciaza ca aceasta criza si-a pus deja amprenta asupra sentimentului din piata bancara. „Turbulentele internationale au fost un dus rece, un mesaj 'reality check' pentru  banci, dupa entuziasmul creditarii de pana atunci”, a declarat seful Apha Bank. De asemenea, un sondaj realizat de BNR la nivelul primelor 10 banci din sistem arata ca bancherii vorbesc despre o inasprire a normelor si conditiilor de creditare in trimestrul doi al anului acesta, precum si o scumpire a finantarilor.

Guvernatorul a aratat ca vulnerabilitatile pe partea de creditare de retail sunt date de riscul valutar, precum si de cresterea serviciului datoriei in venitul disponibil al populatiei. In prezent, creditele neperformante sunt la un nivel redus, de 2%-4%, la nivelul noilor tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania. Isarescu atrage insa atentia ca evolutia creditelor neperformante si restantelor ar putea fi mascata de cresterea accelerata a activelor.

In privinta cresterii economice, Isarescu arata ca viteza de crestere economica de 8,2%, inregistrata de tara noastra in primul trimestru, prezinta riscul unei supraincalziri al economiei. Aceasta crestere ar trebuie sa se bazeze pe o imbunatatire a productivitatii si nu pe consum si exces de cerere, care nu fac decat sa majoreze deficitul de cont curent. Seful BNR a arata ca 60% din cresterea economica a Romaniei este generata de avansul consumului si al productivitatii. Seful Bancii Nationale a dat exemplul unui motor fortat sa accelereze peste capacitate. In aceste conditii, el nu va genera mai multa viteza, ci doar mai mult fum.

Bogdan Popescu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro