credius.ro

Eliminarea avansului scumpeste creditul pentru locuinta

10 ianuarie 2007

Bancherii nu exclud posibilitatea ca unele institutii de credit sa majoreze dobanzile percepute la imprumuturile pentru locuinta, in cazul in care vor renunta la avansul de 25%. Masura asigura riscurile la care se expune banca in fata unui client care nu participa cu nici o contributie proprie la casa finantata. Mai mult, este posibil ca masura BNR de eliminare a avansului la creditele ipotecare, ce va intra in vigoare cel mai probabil in luna martie 2007, sa devina un element important in stabilirea nivelului de dobanda perceput. Astfel, vor exista oferte mai avantajoase ca pret pentru clientii care participa cu un aport propriu la cumpararea locuintei.

Creditul ipotecar fara avans se adreseaza romanilor cu venituri mari

Directorul general Domenia Credit, Carmen Retegan, considera ca avansul zero la creditul ipotecar nu constituie un avantaj pentru toti potentialii clienti, deoarece un imprumut fara aport propriu nu este accesibil pentru cei cu venituri mai mici din cauza normelor BNR privind gradul de indatorare. "Creditul fara avans va presupune costuri suplimentare, legate de asigurarea ipotecara, deci va fi mai scump. Practic, discutam doar de o nisa a pietei, cu venituri foarte mari, care va putea indeplini criteriile de eligibilitate (rate de indatorare) pentru creditul cu avans zero avand in vedere aceste costuri suplimentare direct legate de credit", ne-a precizat Carmen Retegan.

Din luna martie 2007, piata creditelor ipotecare se va diversifica, bancile avand posibilitatea sa stabileasca niveluri diferite pentru avans. Gabriela Nistor, Director Retail Banking Banca Transilvania, spune ca produsele de creditare pentru finantari imobiliare se vor "rafina" pentru a raspunde nevoilor fiecarei categorii de clienti in parte. "Practic, bancile vor putea jongla cu nivelul avansului si cu siguranta ca aceasta se va reflecta in costurile produsului", ne-a declarat Gabriela Nistor.

Chiar si asa, creditul ipotecar fara avans este un produs asteptat de piata, multi romani exprimandu-si dorinta de a contracta un astfel de imprumut. "In mod evident lipsa aportului propriu face mai interesant un produs de creditare. E un lucru pe care (daca era nevoie) l-au subliniat mai toti respondentii in focus grupurile pe care le organizam periodic pentru produsele de creditare ipotecara. Deci despre avans (sau lipsa lui)... numai de bine", ne-a subliniat Dan Grigoriu, Director Mortgage Lending Business Unit Bancpost.

Dai avans, platesti o dobanda mai mica

Oficialul Bancpost nu exclude varianta ca unele banci sa faca din avans un factor hotarator in stabilirea pretului unui credit ipotecar. "Este posibil sa existe diferentieri de pret in functie de aportul propriu. Decizia va fi luata de fiecare banca in conformitate cu politica proprie. Competitia dintre banci va avea si ea un cuvant de spus in aceasta privinta", sustine Dan Grigoriu. Si reprezentantul Bancii Transilvania este de aceeasi parere, anticipand fluctuatii ale costurilor percepute de banci pentru produsele de finantare imobiliara in raport de nivelul avansului.

Unele banci au stabilit deja care sunt "mutarile" pe care le vor efectua dupa ce se va elimina obligativitatea avansului, in timp ce altele vor astepta feed-back-ul clientilor si urmari miscarile concurentei. Carmen Retegan ne-a declarat ca Domenia Credit saluta initiativa BNR si va introduce produsul cu avans 0 sau mai mic de 25%, cu asigurare ipotecara obligatorie.

Dan Grigoriu spune ca Bancpost este pregatita sa-si asume riscurile unor credite ipotecare cu un avans mai mic de 25%. Oficialul Bancpost da exemplul imprumuturilor de nevoi garantate cu ipoteca. "Aici acceptam deja un LTV (n.r. - Loan-To-Value - ponderea din valoarea garantiei pe care banca este sigura ca o va recupera in caz de neplata) maxim de 85%. Si la creditele ipotecare/imobiliare vom majora probabil LTV-ul, fara sa exageram, dar in linie cu asteptarile clientilor nostri", ne-a precizat Dan Grigoriu.

In ceea ce priveste Banca Transilvania, Gabriela Nistor ne-a mentionat ca institutia este in plin proces de evaluare a implicatiilor acestor modificari si de pozitionare a produselor proprii, in contextul viitoarelor norme BNR. 

 

*Acest material poate fi preluat numai cu acordul scris al redactiei BankingNews!

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro