credius.ro

Eforturile Bancpost, transpuse in cifre

5 aprilie 2007

In anul 2006, Bancpost si-a dublat portofoliul total de credite, majorandu-si cota de piata la 4,9% la sfarsitul anului de la 4,1% in 2005. Cea mai semnificativa crestere de cota de piata s-a inregistrat la creditele ipotecare unde Bancpost detinea la finele anului 2006 o cota de piata de 10,5%, fata de 8,1% cat avea in anul precedent. La creditele corporative, Bancpost si-a majorat cota de piata la  4,0% de la 3,1%. Aceste cote nu includ creditele externalizate. In ceea ce priveste depozitele, s-a inregistrat o crestere a volumului total de 50,3 % (depozitele aferente persoanelor juridice majorandu-se cu 49% si cele de retail cu 51,5 %).

La total active, banca si-a mentinut la finele anului pozitia a sasea in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata de 4,5%, exceptand creditele externalizate. Volumul total al activelor, respectiv 7,7 miliarde lei (aprox. 2,3 miliarde euro echivalent) la sfarsitul lunii decembrie 2006, a  marcat o crestere de circa 46,8% fata de aceeasi perioada a anului 2005. Cresterea volumului de activitate a fost realizata cu respectarea stricta a principiilor de prudentialitate, astfel incat Bancpost si-a pastrat soliditatea financiara. La sfarsitul anului 2006, ponderea creditelor neperformante in total portofoliu a fost de numai 0,67 %. Acesta a constituit unul dintre motivele pentru care in noiembrie 2006 Agentia Fitch Ratings a crescut rating-ul Bancpost la ‘A-‘ pentru creditele in valuta pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Anul trecut, Bancpost a demarat mai multe proiecte avand ca obiect lansarea unor noi servicii precum: F@stbanking (o noua versiune a aplicatiei Internet Banking care isi propune sa devina o prima optiune de gestionare a fondurilor proprii ale clientilor), si plati automate, prin intermediul celor 43 de APS-uri instalate in unitatile bancii, care s-au bucurat de un inalt grad de acceptare din partea clientilor.

Bancpost a finalizat in anul 2006 programul de restructurare inceput in urma cu doi ani, prin care si-a propus implementarea modelului de business al actionarului sau majoritar, institutia bancara internationala Eurobank EFG Group.

Eforturile de a continua cresterea rapida in conditiile restructurarii au impactat profitul pe 2006. Calculat pe baza standardelor internationale de contabilitate (IFRS), profitul net al bancii realizat anul trecut a fost de 25,5 milioane lei, aproximativ 7,2 milioane euro echivalent, comparativ cu pierderea de 1,2 milioane euro echivalent, inregistrata in 2005.

In 2007, Bancpost va continua sa valorifice sinergiile create de prezenta in Romania a celorlalte subsidiare ale actionarului sau majoritar, Eurobank EFG Group: Euroline Retail Service IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services. In curand isi vor incepe activitatea EFG Eurolife Asigurari de Viata si EFG Eurolife Asigurari Generale. Prin cooperarea cu aceste entitati financiare, Bancpost va oferi clientilor sai produse integrate care vor putea asigura satisfacerea celor mai sofisticate cerinte.

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro