Economisirea la vedere devine vedeta pietei

Economisirea la vedere devine vedeta pietei

Cresterile consecutive si abrupte al dobanzii de politica monetara, criza financiara internationala si controlul strict al lichiditatilor practicat de BNR au determinat orientarea bancilor catre incurajarea economisirii, dupa o perioada indelungata de timp in care principala si aproape exclusiva tinta a activitatii a fost creditarea. Schimbarea de optica a facut ca bancile sa adopte anul

Cresterile consecutive si abrupte al dobanzii de politica monetara, criza financiara internationala si controlul strict al lichiditatilor practicat de BNR au determinat orientarea bancilor catre incurajarea economisirii, dupa o perioada indelungata de timp in care principala si aproape exclusiva tinta a activitatii a fost creditarea. Schimbarea de optica a facut ca bancile sa adopte anul acesta majorari succesive ale dobanzilor platite pentru depozite, care au urmarit foarte aproape majorarile de dobanda ale BNR. Mai mult, miscarile dobanzii ‘cheie’ au fost urmate aproape imediat de cresteri ale dobanzilor la depozite, in timp efectele s-au transmis mai lent asupra pretului creditelor. Dobanzile pentru depozite la termen au urcat astfel pana la 11% si sunt in numeroase cazuri real pozitive, in conditiile unei rate a inflatiei care ajunsese in martie la 8,63%.

Desi aceste dobanzi formate din doua cifre fac din depozitele la termen niste variante foarte atragatoare de economisire – mai ales daca ne gandim aceleasi dobanzi se „zbateau” undeva pe la 7%  in urma cu mai putin un an -, adevaratele vedetele ale pietei sunt conturile de economii. Acestea nu au scadenta, permit retrageri si depuneri in cont oricand, fara a fi afectata dobanda, si, cel mai important, nu sunt impozitate, precum depozitele la termen. Astfel ca randamentele celor mai  bune oferte de pe acest segment aproape echivaleaza randamentele asigurate depozitele la termen cu cele mai mari dobanzi din piata. Este vorba aici despre produsele oferite de BCR si Bancpost, care platesc o dobanda de 9% pentru banii depusi in conturile de economii, dobanda ce echivaleaza cu una de 10,7% pentru un depozit la termen, nivel foarte apropiat de pragul de 11% atins doar de cateva banci. In cazul Bancpost, dobanda de 9% este cea standard pentru contul de economii, botezat Perfect, in timp ce BCR plateste 9% pentru produsul Maxicont doar daca acesta este achizitionat impreuna cu pachetul de produse si servicii atasate contului curent. La BCR, soldul minim al contului este de 500 de lei, in timp ce Bancpost plateste dobanda respectiva de la primul leu.

Desi in mod traditional se adreseaza persoanelor fizice, reteta de succes a conturilor de economii a fost exportata de banci si catre segmentul IMM-urilor. Cei de la BCR si-au propus sa atraga astfel disponibilitatile acestor firme, iar pentru a fi mai convingatori, au decis sa majoreze promotional dobanzile cu 2,5 puncte procentuale. Oferta este valabila pana la sfarsitul lunii mai. Pentru deschiderea unui astfel de cont, denumit de BCR „Ideal”, este nevoie de 40.000 de lei, dobanda fiind de 7%. Daca soldul contului depaseste 70.000 lei, dobanda urca la 8%, iar peste 100.000 devine 9%. La fel ca in cazul produsului adresat persoanelor fizice, se pot face depuneri si retrageri oricand, cu respectarea insa a unei sume minime pentru fiecare operatiune, de 3.000 de lei.

Nu doar conturile de economii beneficiaza de promotii in acest inceput de mai, ci si depozitele la termen, fiind stabilite noi nivele maxime ale dobanzii pentru acest produse. Astfel, cei de la Libra Bank au relansat ieri promotia „Solutii magice” din prima parte a primaverii, in cadrul careia ofera o bonificatie de dobanda de 0,6% pentru depozitele nou create. In acest conditii, dobanda pentru depozitele constituite pe un an depaseste pragul maxim si ajunge la 11,1%. Pana acum, o dobanda de 11% platesc Banca Romaneasca, pentru sumele de peste 1.000 lei depuse in depozite la 6 luni, si Piraeus Bank, pentru un depozit constituit pe un an si cu un sold de peste 15.000 lei.

Pe de alta parte, in perioada urmatoare ne-am putea astepta si la alte cresteri ale dobanzilor pentru produsele de economisire. Motivul il constuie majorarea dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9,75%, decizie adoptata de BNR la inceputul acestei saptamani. Este a cincea majorare succesiva de dobanda, iar in cazurile anterioare bancile au raspuns rapid prin masuri asemanatoare.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos