credius.ro

Dupa fuziune, HVB Leasing si UniCredit Leasing tintesc unul din primele 5 locuri pe piata

13 septembrie 2006

Un important jucator de leasing se pregateste sa intre in forta pe piata de profil din Romania, prin fuziunea celor doua entitati: HVB Leasing si UniCredit Leasing. Potrivit datelor oficiale, cota de piata a viitoarei companii este estimata la 14%, iar activele totale nete vor depasi 500 milioane euro (1,76 miliarde lei) la sfarsitul anului. Pe parcursul procesului de integrare insa, ambele entitati vor functiona independent. Totodata, pana la finalizarea procesului... de fuziune membrii desemnati ai noului Comitet de Directie isi vor pastra functiile pe care le detin in prezent la UniCredit Leasing, respectiv HVB Leasing. Fuziunea mai trebuie sa primeasca aprobarea din partea actionarilor si a organismelor de reglementare.

Portofoliul de produse al celor doua companii include leasingul auto, leasingul de echipamente, leasingul imobiliar pentru companii si rezidential, precum si brokerajul de asigurari si managementul de proiecte imobiliare.

La jumatatea acestui an, activele UniCredit Leasing se cifrau la 111,78 milioane de euro, in crestere cu 54% fata de aceasi perioada a anului trecut. De asemenea, valoarea activelor nete detinute de HVB Leasing la finele primului semestru era de 98.233 milioane, inregistrand un excedent de 71%. De mentionat ar mai fi valoarea neta a activelor finantate de UniCredit Leasing, care s-au majorat cu 57% in prima jumatate a anului, fata de aceeasi perioada a lui 2005. Sectorul pe care a mizat UniCredit Leasing in acest an a fost cel al echipamentelor.

Pentru a afla mai multe detalii despre noua entitate, am stat de vorba cu domnul Director General al HVB Leasing, Septimiu Postelnicu.

Domnule Septimiu Postelnicu, care este scopul fuziunii dintre HVB Leasing si Unicredit Leasing?
Unicredit Group a inceput in 2005 un amplu proces de fuziune cu scopul de a consolida companii locale puternice prin pozitia in piata, portofoliul de clienti si de produse si echipele de profesionisti bine structurate.

Care este cota de piata la care tinteste noua entitate de leasing in perioada imediat urmatoare?
Procesul de fuziune in Romania este intr-o faza incipienta, derulandu-se diverse tipuri de analize care sa identifice printre altele si tintele viitoarei entitati de leasing.

Cine va face parte din consiliul director?
Management Board-ul va avea trei membri : Edith Tarcolea, Andreas Obrist si Septimiu Postelnicu (CEO si Presedinte al Consiliului de Administratie al viitoarei companii).

Cum se va realiza fuziunea dintre produsele celor doua companii, tinand cont de particularitatile fiecareia (costuri, conditii de acordare, etc.)?
Produsele de astazi ale celor doua companii sunt ultraspecializate si neconcurentiale ceea ce conduce la concluzia ca vor fi pastrate in general toate structurile oferite clientilor, personalizate cu noi produse si servicii atasate, specifice grupului Unicredit.

Care ar fi concurentii directi ai noului jucator de pe piata de leasing?
Concurentii directi se regasesc in TOP 5 al pietei de leasing de astazi. Sigur ca noua entitate de leasing formata prin fuziune va reaseza clasamentul si va ridica in mod cert standardul pietei, dominata ca si astazi de jucatori apartinand grupurilor financiare multinationale.

Fuziunea dintre cele doua companii de leasing se va desfasura in paralel cu cea a bancilor mama? La ce data se va finaliza fuziunea?
Sunt procese separate, iar data finalizarii este unul din elementele care se cristalizeaza in urmatoarea perioada.

Nicoleta Margineanu
[email protected]  

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro