Dupa aderare se va intensifica agresivitatea bancilor straine in Romania

Dupa aderare se va intensifica agresivitatea bancilor straine in Romania

In viziunea fostului ministru al finantelor, Daniel Daianu, consolidarea sistemului bancar din Romania “se va face pe sisteme motrice interne”. El s-a referit la preluarea unor institutii financiare mai mici de catre altele mai mari, cum este cazul Unicredit, care a preluat HVB Bank, fuzionata la randul ei cu Banca Tiriac. Acest proces de concentrare

In viziunea fostului ministru al finantelor, Daniel Daianu, consolidarea sistemului bancar din Romania “se va face pe sisteme motrice interne”. El s-a referit la preluarea unor institutii financiare mai mici de catre altele mai mari, cum este cazul Unicredit, care a preluat HVB Bank, fuzionata la randul ei cu Banca Tiriac. Acest proces de concentrare este definitoriu pentru actuala piata bancara europeana, iar, dupa momentul aderarii, scena bancara romaneasca va cunoaste o intensificare a procesului de consolidare. Daniel Daianu a recomandat privirea sistemul bancar in ansamblul lui, pe scena europeana si nu doar in contextul autohton.

Un exemplu in acest sens este cel al bancii italiene Intesa, care a preluat de curand San Paolo IMI Bank, banca care va prinde tot mai multa forta in opinia sa. In acest context, Daianu estimeaza o pozitie agresiva a bancii Intesa pe piata romaneasca in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care San Paolo IMI este deja prezenta la noi. Acest exemplu nu este singular, si alte institutii de credit din Uniunea Europeana (Millennium BCP, Fortis, Bank of Cyprus, Dexia, etc.) anuntandu-si proiecte de extindere pentru Romania.

Aderarea vine cu migratia fortei de munca si cresterea salariilor

Publicul din tarile occidentale a invatat pe pielea sa ce inseamna pierderea produsa de o inflatie ridicata, a demonstrat profesorul Patrick Minford de la Cardiff Business School in cadrul unei dezbateri pe probleme economice. In acest context, al modului de perceptie al oamenilor asupra inflatiei, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, considera ca mai inainte de a invata ce reprezinta un nivel al inflatiei scazute, publicul si clasa politica din Romania trebuie sa inteleaga necesitatea acesteia. Lezea a apreciat ca dupa integrare, Romania se va confrunta cu o migratie a fortei de munca, care va afecta piata in sensul majorarii salariilor. El a argumentat acest lucru precizand ca forta de munca va fi mai redusa si, implicit, mai scumpa. In acest context, Lezea a estimat de asemenea o crestere a productivitatii. Referindu-se la tinta pentru 2007, in contextul amanarii majorarii unor preturi administrate, Lazea a precizat ca BNR va actiona din momentul in care va avea mai multe date in acest sens.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos