credius.ro

Doua milioane de romani in evidentele Biroului de Credit ca restantieri

15 mai 2008

La ora actuala, in baza de date a Biroului de Credit sunt inscrisi aproximativ doua milioane de restantieri, istorici sau actuali, a anuntat directorul Biroului de Credit, Serban Epure, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia. Este vorba despre persoane care au inregistrat restante la plata creditelor mai mari de 30 de zile in cei 4 ani de cand functioneaza institutia. O mare parte dintre acestia si-au achitat restantele in decursul timpului, insa raman in evidentele institutiei pana la depasirea termenului de 4 ani dupa care datele negative sunt sterse din Biroul de Credit. Potrivit statisticilor BNR, la finalul lui martie existau peste 365.000 de persoane fizice inregistrate cu restante curente mai mari de 30 de zile. La sfarsitul acestei veri va expira perioada de pastrare a datelor negative pentru persoanele care au ajuns in Biroul de Credit ca rau-platinici la incepere activitatii institutiei, in august 2004. Acestia urmeaza sa fie stersi din sistem, daca nu au mai inregistrat nici un incident de plata in restul perioadei.

La ora actuala, in baza de date a Biroului de Credit sunt cuprinse aproximativ 4,8 mil. de persoane recenzate si 8,3 mil. de conturi, aproximativ 40% (2 milioane) reprezentand restantieri, restul fiind informatii pozitive trimise de banci. In sistem sunt inscrise 28 de banci, reprezentand avand o cota de piata cumulata de 98,5%, 8 societati de credit de consum si 2 societati de leasing. Informatiile pozitive (despre orice credit contractat, indiferent daca a inregistrat sau nu intarzieri de plata) sunt transmite de 23 de banci (cota de piata de 91,94%), 4 societati de credit de consum si 2 societati de leasing. Extinderea catre transmiterea de informatii pozitive s-a realizat anul trecut, cand 15 participanti au decis sa raporteze astfel de date in Biroul de Credit. Aceasta schimbare de optica a institutiilor creditoare se suprapune cu relaxarea creditarii de catre BNR si trecerea bancilor la norme proprii de creditare, ce prevad un avans redus si un grad de indatorare ridicat.

Generalizarea furnizarii de informatii pozitive a facut posibila trecerea Biroului de Credit la dezvoltarea sistemului de scoring. Acesta presupune ca fiecare persoana din baza de date sa primeasca o nota, care va indica sintetic bancilor riscul de nerambursare pe care il implica un client, pe baza istoricului de plata al acestuia. Potrivit lui Serban Epure, Biroul de Credit se afla in prezent in etapa alegerii furnizorului care va implementa scoringul. „Sper ca din iunie sa incepem sa construim scoringului, iar din decembrie sa fie pus la dispozitia bancilor”, a declarat Epure.

De asemenea, a aratat Epure, Biroul de Credit vrea sa-si extinda aria de acoperire catre IMM-uri si persoane fizice autorizate (PFA), acesti clienti fiind inclusi de majoritatea bancilor in categoria clientilor de retail, alaturi de persoanele fizice. In prezent, datele despre IMM-uri si PFA sunt gestionate de BNR prin Centrala Riscurilor Bancare (CRB), acolo unde bancile raporteaza toate creditele de peste 20.000 de lei acordate persoanelor fizice si juridice.

Ponederea restantelor a scazut

La sfarsitul lui martie 2008, in baza de date a CRB se regaseau 882.582 persoane, reprezentand 14% din numarul debitorilor din economie. Din acestia, 88,7% sunt persoane fizice. Valoarea totala a sumelor datorate de cei inscrisi in CRB era de 186,2 miliarde lei, 31% revenind persoanelor fizice, iar 69% persoanelor juridice. Potrivit directorului adjunct al Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, Cristian Bichi, in CRB este relavata 85,1% din valoarea creditelor acordate in economie.

Numarul de restantieri inregistrat la CRB era la finalul lui martie de 90.779, dintre care aproximativ 79.000 persoane fizice. Valoarea sumelor restante se ridica la 2,13 miliarde lei, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2007. „Ponderea sumei restante in suma datorata ramane redusa, nivelul ei fiind de 1,15%, iar in ultimele chiar a scazut”, a aratat Bichi. La persoane fizice, ponderea restantelor in suma totala a creditelor contractate de aceasta categorie de clienti era de 0,21%, iar pentru persoane juridice de 1,57%.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro