credius.ro

Doua fonduri deschise de investitii de la Raiffeisen

29 iunie 2006

Raiffeisen Asset Management a lansat astazi pe piata doua produse noi. Este vorba despre fondurile deschise de investitii, Prosper si Benefit. Pentru cei nefamiliarizati cu acest concept, un fond deschis este... un organism ce colecteaza bani de la investitori si ii investeste in diferite tipuri de instrumente financiare. Motivul pentru care Raiffeisen Asset Management a decis crearea acestor doua fonduri a fost sa ofere cat mai multe produse pentru investitorii romani. Si pentru a multumi si mai mult clientii au fost lansat nu unul, ci doua tipuri de fonduri deschise de investitii, astfel incat sa se ragaseasca un numar cat mai mare de investitori in profilul fondului.

Fondul deschis de investitii Prosper

Obiectivul acestui fond consta in cresterea capitalului pe termen mediu si lung, fiind in acelasi timp un fond orientat spre investitiile in actiuni. Avand in vedere ca pe termen scurt pietele au tendinta de a fi volatile, cu rascumpararea investitiilor in pierdere, s-a sugerat pentru acest fond o perioada de investitie de minimum cinci ani.

Fondul Prosper se adreseaza tutoror categoriilor de investitori romani si straini. In ciuda perioadei minime de cinci ani ce este indicata de reprezentantii institutie, unul din avantajele fondului este ca unitatile investitie pot fi retrase oricand, chiar si la o zi dupa subscriere.

In ceea ce privesc comisioanele acestea sunt de 0% pentru investitorii ce au ramas mai mult de un an in fond si de 3% in momentul retragerii din fond dupa o perioada ma mare de 3 luni, dar mai mica de un an. In momentul subscrierii, Raiffeisen Asset Management nu percepe comision de cumparare, insa pentru rascumpararea in numerar efectuata la distribuitorul Raiffeisen Bank acesta va percepe investitorilor un comision bancar de retragere din suma neta primita.

Fondul deschis de investitii Benefit

Acesta este cel de-al doilea produs lansat de Raifeisen Asset Mangement in cadrul conferintei de astazi. Presedintele institutiei, Mihail Ion, a declarat ca “acest fond este un fond mai conservator. El este dedicat obligatiunilor corporale, municipale sau de stat, iar obiectivul sau este de a plasa resursele financiare in scopul obtinerii unui randament relativ stabil combinat cu un potential de crestere moderat. Este un fond cu un risc relativ scazut, iar perioada minima de investitie este de minim trei ani”. Prin participarea la fond, investitorii individuali beneficiaza de servicii de administrare profesionala a investitiilor, de minimizarea costurilor si de acces la un portofoliu diversificat si accesibil.

Acest tip de fond este dedicat investitorilor straini si romani ce detin o intelegere corespunzatoare a oportunitatilor, a riscurilor si duratei recomandate a investitiilor.

Comisioanele suportate de investitorii Fondului Benefit sunt de 2.5% in cazul in care retragerea are loc la un interval mai mic de trei luni si de 1.5% daca investitorul isi retrage investitia intr-o prioada incadrata intre trei luni si mai mai putin de un an de la subscriere. Cei mai avantajati sunt cei care isi lasa investitiile in fond pentru cel putin un an. Pentru acestia din urma nu se percepe nici un comision.

Avantajele unui fond de investitii Raiffeisen

1.Administrarea profesionala a investitiilor
2.Diversificare – prin obtinerea unui portofoliu diversificat ce permite minimizarea riscului
3.Lichiditate – investitiile se pot retrage in orice moment, rascumpararea lor realizandu-se la o valoare egala cu cea introdusa in fondul de investitie.
4.Costuri de tranzactionare reduse
5.Accesibilitate
6.Trasparenta

Promovarea celor doua fonduri

In cadrul confernitei, Mihail Ion a mai declarat ca “preocupati de un acces facil al clientilor la aceste produse s-a stabilit ca ele sa fie promovate in 50% din unitatile in care activeaza Raiffeisen Bank. Totodata ele vor fi accesibile si printr-un canal alternativ, un call-center pus la dispozitia clientilor si prin e-banking”.

Avand in vedera faptul ca Raiffeisen Asset Management este o subsidiara a Raiffeisen Bank, banca-mama va spijini noua sosita pe piata printr-o investitieinitiala de 17 milioane RON, conform afirmatiilor lui Steven von Groningen, presedintele Raifeisen Bank.

Intrebat despre valoare minima obligatorie la prima subesriere Mihail Ion a declarat ca ea este de minim 1000 RON, urmand ca p sa aiba e viitor ea sa aiba orice valoare dorita de client. Aceasta suma de intrare in cele doua fonduri deschise de investitie le face accesibile majoritatii consumatorilor de produse bancare.

Cine este Raiffeisen Asset Management

Raiffeisen Asset Management este societatea de administrare pe piata romaneasca a grupului Raiffeisen din Austria. Infiintata la finele anului trecut, subsisiara RZB beneficiaza de experienta in domeniu acumulata de societatile similare din cadrul grupului austriac ce se gasesc prin Centrul si Estul Europei. Intrebat despre viitorul acestei institutii, vicepresedintele Raiffeisen Bank, James Stewart a declarat ca “Raiffeisen Asset Management (RAM) va avea fara indoiala un aport important la dezvoltarea pietei fondurilor de investitii din Romania. Argumentele noastre sunt legate de espertiza managementului si de avantajele pe care le aduce apartenenta la un grup financiar puternic prezent in Romania, care opereaza pe piata bancara si de capital printr-o retea teritoriala diversificata. In plus, beneficiem si de expertiza Raiffeisen Capital Management din Viena, compania grupului Raiffeisen pentru administrarea fondurilor de investitii, lider pe piata din Austria si care administreaza active de 37 de miliarde de euro”.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro