credius.ro

Dobanzile la depozite vor scadea rapid, spre niveluri cu o singura cifra

1 iulie 2009

Ceea ce se intampla acum cu dobanzile platite de banci pentru depozite este o situatie distorsionata, care va fi depasita cat de curand de sistem, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In mod normal, a aratat acesta, diferenta intre dobanzile bancilor la depozite si rata inflatie, adica rata reala de dobanda, este de 1-3%, in functie de ciclul economic. La noi s-a depasit cu mult aceste limite. Astfel, bancile platesc in continuare 12-13% pentru economii, in conditiile in care inflatia este de 6%. De asemenea, dobanda bancii centrale este de 9%, iar, in mod normal, dobanzile la depozite trebuie sa fie sub acest nivel.

„Fata de dobanda BNR, dobanzile in piata sunt in continuare mai ridicate. Am reusit in ultimele 3 luni sa le aducem mai aproape pe cele din piata monetara, insa si dobanzile la depozite, cat si cele la credite sunt mult mai ridicate. In Romania exista in continuare dobanzi de 12-14% la depozite, chiar la produse noi. In mod normal, dobanzile la pasive trebuie sa fie sub dobanda cheie. La o rata a inflatiei de 6%, bancile din Romania dau dobanzi de 12%, ceea ce inseamna o dobanda reala de 6%”, a declarat Isarescu.

Guvernatorul apreciaza aceasta situatie drept un lux pe care bancile (inca) si-l permit, insa nu pentru mult timp. Mai mult, seful BNR crede ca orizontul de timp in care dobanzile la depozite vor reveni spre normal, adica vor scadea catre si chiar sub nivelul dobanzii cheie (de 9%, incepand de saptamana aceasta), este scurt, mai mic decat ceea ce prevad unii analisti. Astfel, am putea vedea chiar din aceasta vara o reducere pana la valori formate dintr-o singura cifra, mai ales ca de la sfarsitul lunii acesteia intra in vigoare si reducerea rezervelor minime obligatorie, de 3 puncte procentuale, la 15%, pentru lei, si de 5 puncte procentuale, la 35%, pentru valuta.

„Este un lux, pe care nu-mi dau seama de ce si-l permit. Astfel de distorsiuni si comportamente vor fi depasite cat de curand, si nu in 6-12 luni dupa cum spun unii. Mecanismele de piata vor sanctiona extrem de repede aceasta  generozitate, probabil motivata de trecut, de lipsa de incredere, de avalansa de rapoarte negative, de previziunile si anticipatiile de curs”, a declarat Isarescu.

Aceasta revenire la normal a dobanzilor la pasive va putea impulsiona si creditarea, in conditiile in care cererea de credit este foarte redusa atunci cand bancile platesc dobanzi la economii mai mari cu 6 puncte procentuale decat inflatia.

„A vorbi de cerere de credite la dobanzi de 12% si inflatie de 6% este o aberatie. Inseamna o dobanda reala la economisire de 6-7%. Cine si-ar lua banii de la un asemenea castig sa-i duca la o investitie care nu iti ofera nicio perspectiva, in conditiile in care se vorbeste numai de recesiune si somaj?”, spune guvernatorul BNR.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro